I 2012 fik Olaf Mortensen tre blodpropper i hjernen på en gang. Syv år senere er han fortsat mærkbart hæmmet og har flere mén.
Han kan ikke gå så hurtigt, han kan ikke se til venstre på begge øjne, hans venstre arm fungerer ikke, som den skal, han har fået dropfod, noget af hans hukommelse er gået tabt, og han mister meget let overblikket.
Jeg synes simpelthen ikke, det er en rimelig ordning
Det betyder, at alt tager lidt længere tid for Olaf Mortensen, som behøver hjælp til rengøring og tøjvask for at få hverdagen til at fungere.
Hjælpen har han tidligere fået af hjemmeplejen, men til næste år siger Olaf Mortensen stop for den kommunale hjælp.
Fik besked kort før jul
Beslutningen er en konsekvens af, at Odsherred Kommune har besluttet, at ældre og førtidspensionister fremover skal betale for at få vasket sit tøj. Før var det gratis, borgerne skulle blot have en vaskemaskine og sæbe.
Med den nye ordning skal de betale 233 kroner om måneden, hvis man er alene, og 340 kroner, hvis man er et par. Derudover får de hver fjortende 14. dag hentet vasketøjet af en leverandør, som en uge efter afleverer tøjet tilbage, vasket og tørret.
Ordningen træder i kraft til februar og berører 224 borgere, der er visiteret til at få deres tøj vasket. Heriblandt Olaf Mortensen
Beskeden fik han og de andre borgere den 17. december i et brev.
- Lige, da jeg fik brevet, tænkte jeg: Det var da en rar julegave at få, lyder det ironisk fra ham.
Skal overholde budgetterne
For ordningen er ikke blevet modtaget med kyshånd, den bliver tværtimod kritiseret i skarpe vendinger. Hos ældrerådet i Odsherred Kommune kalder man den for en stor serviceforringelse.
- Det kan ikke være rigtigt, at vi skal behandle vores ældre mennesker på den måde. Det er igen noget, der bliver trukket ned over hovedet på dem. Der er mange ældre, der måske ikke har råd til det, siger formand Inger Zander Andersen.
Vi er desværre afhængig af, at budgetterne skal holde
Heller ikke i Odsherred Kommune er man glad for at tage betaling for tøjvasken. Men det er nødvendigt, da kommunen er nødt til at spare.
- Vi er desværre afhængige af, at budgetterne skal holde. Vi må ikke være uansvarlige og sige, at vi ikke finder pengene og så bare kører videre. Det er simpelthen lovbefæstet, at man altså skal have en økonomi, der kører rundt, siger Felex Pedersen (S), næstformand i social- og forbyggelsesudvalget.
Når Olaf Mortensen har takket nej til den nye ordning, skyldes det, at han synes, det er for dyrt. I stedet vil han få hjælp af sin søster.
- Jeg er så heldig at have en søster, der kan hjælpe mig, men jeg kender andre, der ikke har den mulighed. Jeg synes simpelthen ikke, det er en rimelig ordning, siger han.