På papiret er det afgjort, og der er ikke meget at gøre – et nyt biogasanlæg kommer til at ligge halvanden kilometer uden for Vig i Odsherred Kommune.
Men det er borgerne i byen utilfredse med, og derfor var 200 af dem torsdag aften mødt op til borgermøde i Vig Forsamlingshus.
- Vi gør det, fordi vi gerne vil have, at politikerne omgør beslutningen. Vi synes ikke, det er den rigtige beslutning, at der skal være et biogasanlæg i Vig, siger næstformanden i Vig Familieby, Jørgen Preuss.
For godt en uge siden var en stor flok borgerne også mødt op til byrådsmøde i kommunen. Her overleverede de 1.355 underskrifter til Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S).
Skal gøre det for børn og børnebørn
Det helt store problem for borgerne er, at høringsperioden er afsluttet, og beslutningen er truffet. Men de føler, at det var en beslutning, der blev gennemtrumfet i ly af mørket.
- Rigtig mange borgere føler ikke, de har hørt om det før i sommer og føler lidt, at de er blevet taget med bukserne nede, siger Jørgen Preuss.
Rigtig mange borgere føler ikke, de har hørt om det før i sommer og føler lidt, at de er blevet taget med bukserne nede
Og det gør da også indtryk på politikerne, at så mange borgere samler sig mod biogasanlægget, siger Gitte Hededam (S), der er formand for Kultur- og Folkeoplysningsudvalget.
- Selvfølgelig gør det indtryk, når der er så mange borgere, der rejser sig. Men vi har forsøgt at inddrage borgerne rigtig mange gange, og jeg er sikker på, at det er noget, vi kommer til at diskutere fremtidigt, siger hun.
- Men jeg er helt sikker på, at vi er nødt til at gøre de her tiltag, for ellers kan vi ikke nå at sænke CO2’en. Det er ikke noget, vi skal gøre for os selv, men for vores børn og børnebørn.
Artiklen fortsætter under billedet.
Landmand: Det vil ikke lugte
Formanden lover at tage borgerne med i den videre proces.
- Vi tager borgerne med, når vi skal lave miljøgodkendelser. Det er fantastisk, at Vig får rejst så mange mennesker, og jeg synes, vi skal tage deres bekymring alvorligt, siger Gitte Hededam.
Biogasanlægget kan taget 200.000 ton materiale på årsbasis. Borgerne frygter især, at tung trafik ved byen vil følge med i kølvandet på anlægget. Og så frygter de en grim lugt af rådne æg, som man blandt andet har set eksempler på fra Asnæsværket i Kalundborg Kommune.
- Jeg forstår godt, at man kan have den slags bekymringer, for eksempel når man ser på Kalundborg. Men med anlæg af den type, som vi vil lave her, og de ting, vi vil putte i det, er risikoen for lugt næsten helt udelukket, siger Preben Hansen, der er landmand ved Tuse Næs, hvor anlægget skal ligge.
Borgerne har indsendt en klage til planklagenævnet over byrådets behandling af sagen.