Græsset står højt mellem fliserne på fortovet i blandt andet Nykøbing Sjælland, Rørvig og Nykøbing. Det er ikke pænt, og det burde ikke være sådan.
Det siger borgmesteren i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov, der nu offentligt erkender, at han fortryder, at kommunen i 2013 valgte at udlicitere området til en privat virksomhed.
- Status efter udbuddene er, at vi ikke har fået den besparelse, som vi håbede på - og at vi heller ikke har fået bedre service. Nærmere tværtimod, siger borgmesteren, der har i løbet af sommeren har set højt græs og ukrudt flere steder i kommunen.
Udbuddet styres af en kontrakt, der justerer serviceniveauet for de åbne arealer. Om den er en forklaring på det høje ukrudt tør borgmesteren dog ikke sige.
- Nogle steder er ukrudtet helt klart højere end defineret i kontrakten. Men for mig lige nu er det svært at sige, om det er kontrakten, der er uklar, eller det er den måde som arbejdet organiseres på af operatøren. Under alle omstændigheder er resultatet ikke godt nok. Det virker som om, tiden er inde til at trække opgaven tilbage, siger borgmesteren.
Det ikke nogen hemmelighed, at vi gjorde det for at spare nogle penge. Problemet er, at de besparelser siden er spist op
Han har på Facebook delt en række billeder fra kommunen taget i blandt andet Nykøbing Sjælland, Rørvig og Højby som dokumentation for sine påstande.
Vej og Park-afdelingen i kommunen blev udliciteret i 2014 som følge af et budgetforlig i 2013. Siden er udbuddet blevet fornyet.
- Vi gik med til at udlicitere Vej og Park-afdelingen, fordi vi ville have et bredt forlig i hus med de borgerlige partier. For mig er det ikke vigtigt, om de opgaver løses i kommunen eller eksternt. Samtidig er det da heller ikke nogen hemmelighed, at vi gjorde det for at spare nogle penge dengang. Problemet er, at de besparelser siden er spist op, siger borgmesteren.
Skulle spare millioner
Målet med udliciteringen var at spare otte procent på afdelingens drift. Resultatet blev i udbuddet en besparelse på 2,3 millioner kroner. Siden måtte kommunen købe et par ekstra områder med, som ikke var med i den første kontrakt - og der måtte ansættes kontrollører, der sikrede, at selskabet løste sine opgaver godt nok. Resultatet er i følge borgmesteren, at det de seneste år har været dyrere at udlicitere afdelingen, end det havde været at drive den selv fra starten.
- Jeg vil sige at det er en overvejelse værd, om vi skal tage afdelingen hjem til kommunen. I mine øjne virker det som det mest fornuftige, siger Thomas Adelskov, der dog fastslår, at opgaver som eksempelvis snerydning og vedligeholdelse af veje fortsat skal være hos eksterne udbydere, ligesom det også skete tidligere. Det skal dog være kommunens folk, og ikke et firma, der koordinerer arbejdet.
Ud over at holde udgifterne under kontrol, så vil en hjemtagelse også give kommunen en større indflydelse på, hvordan arbejdet tilrettelægges.
- Når vi selv løser opgaven, så får vi også lettere ved at prioritere i arbejdsopgaverne og de opgaver, som de ansatte skal løse. Det er ikke så let, når det handler om en udliciteret opgave, hvor man er kontraktligt bundet. Det kan være svært at bede dem om at flytte folk fra én arbejdsopgave til en anden, siger han.
Udliciteringen i Odsherred løber indtil udgangen af 2022, og der er ingen grund til at opsige aftalen før tid, siger borgmesteren.
- Jeg tager debatten op nu, så der er tid til at tænke grundigt over beslutningen. Og for mig er det afgørende, at vi tænker udogmatisk på det. Det gjorde vi, da vi udliciterede det - og jeg synes, at alle er nødt til at se rundt i kommunen og overveje, om det var den rigtige beslutning. Det er noget, som vi politikere bør stå sammen om, siger han.
Venstre roser ikke ide
Hos Venstre i Odsherred Kommune er man heller ikke tilfredse med niveauet, som det er i kommunen. Her har man flere gange ønsket at afsætte flere penge til blandt andet renholdelse af bymidterne i kommunen.
- Vi kan ikke være bekendt, sådan som det ser ud. Vi er en turistkommune. Men jeg tror ikke løsningen er, at kommunalisere opgaven igen, siger Hanne Pigonska, der er spidskandidat for Venstre til kommunalvalget.
- Hvis standarden ikke er, hvad vi har betalt for, så er det klart, at vi skal efter vores udbyder. Men hvis vi ønsker et højere serviceniveau, så må vi jo betale for det - og jeg kender ikke til nogen kommuner, der sparer penge ved at løse opgaverne kommunalt, siger Hanne Pigonska.
Vi kan ikke være bekendt, sådan som det ser ud. Vi er en turistkommune
Hun mener, at løsningen i kommunen altid har været et stridsområde.
- Thomas Adelskov skal huske, at vi blandt andet også udliciterede området, fordi vi ikke var tilfredse med det niveau, der var. Men desværre, så var de folk, som vi havde ansat tiol at udarbejde kontrakten ikke gode nok til det. Der er løbende dukket ting op, som tidligere blev løst kommunalt, men som ikke var med i udbudsmaterialet. Det har alt sammen kostet, siger Hanne Pigonska.
Hun ser helst, at opgaven fortsat ligger i privat regi.
- Vi mener, at arbejdspladser ligger bedst i det private arbejdsmarked. Og her, hvor det er opgaver, der slet ikke er borgernære, er det vigtigt, at de udsættes for konkurrence. Det er klart, at det ikke er noget mantra for os, hvis det kommunale viser sig at være meget billigere, men jeg tror ikke det bliver billigt at trække sådan en opgave hjem. Vi skal eksempelvis købe maskinerne, og alene det bliver dyrt, siger Hanne Pigonska.
Hun peger på et forslag, som partiet selv vil stille i budgetforhandlingerne i kommunen - nemlig at lokale folk fra lokalområdet eksempelvis skal tilbydes penge for at holde det.
- Vi vil gerne lave en ordning med by-pedeller, der får ansvaret for at holde eksempelvis en bymidte pæn. Det kunne eksempelvis v ære en handelsstadsforening, som vi betaler for at løse opgaven. Det tror vi vil virke godt, siger hun.