I Hørve er en lang række borgere slemt skuffede over den skolestruktur, som politikerne i byrådet efter planen vedtager her til aften.
Skuffelsen bunder i, at det ikke er lykkedes at skaffe en overbygning tilbage til de ældste elever på Vallekilde-Hørve Skole. Politikerne har valgt at se bort fra borgernes ønske.
Vi synes, vi har kunnet bevise, at 1.144 borgere mente det samme som os, så det her er en politisk katastrofe set med vores øjne
- Vi er mere end skuffede. Vi synes, vi har kunnet bevise, at 1.144 borgere mente det samme som os, så det her er en politisk katastrofe set med vores øjne, siger Sanne Østergaard fra Hørve.
Men der er en helt særlig grund til, at overbygningen i Hørve mod forældrenes ønske er blevet lagt i graven, siger formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune, Søren With (S).
- Jeg synes også, det er rigtig ærgerligt, at vi ikke kan lave en overbygning i Hørve. Men der er simpelthen ikke belæg for det. Der er ikke elever nok til det. Der er umiddelbart omkring 17 elever, som vi kunne lave overbygning for, og det er ikke nok, siger han til TV ØST.
Artiklen fortsætter under faktaboksen.
Sådan her bliver den nye struktur:
- I nord forbliver Grundtvigsskolen og Nordgårdsskolen i Nykøbing Sjælland som én skole sammen med Odden og Egebjerg skoler.
- Højby Skole bliver selvstændig.
- I syd bliver Vig Skole selvstændig i fremtiden.
- Bobjergskolen i Asnæs, Skolen ved Fjorden i Fårevejle og Vallekilde-Hørve Skole fortsætter som fælles skole med fælles ledelse.
- I den den nye skolestruktur bliver de to navne Nordskolen og Sydskolen droppet. Skolerne får deres "gamle" navne tilbage.
Fik bunker af høringssvar
Selvom Hørve ikke får en overbygningsskole, har politikerne lyttet til mange andre ønsker fra borgerne. Det stod klart for to uger siden, hvor politikerne havde nærlæst en stribe høringssvar fra borgerne. Det fik Socialdemokratiet og Radikale Venstre til at stille en række ændringsforslag til skolestrukturen.
- Vi foreslår nu, at Grundtvigsskolen og Nordgårdsskolen i Nykøbing Sjælland forbliver sammen med Odden og Egebjerg skoler, mens Højby Skole bliver selvstændig. Det har simpelthen gjort indtryk på os, at så mange forældre og personalet på den ”gamle” Nordskolen har sagt, at vi skal lade være med at pille ved noget, der fungerer godt. Det har vi lyttet til, sagde Søren With den 14. januar forud for et møde i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Men forældrene i den anden ende af kommunen fik altså ikke deres brændende ønske om en overbygning opfyldt - selvom det er noget, som hele byen står bag: Forældre, lærere, idrætsforeninger, elever, menighedsråd og erhvervsforening har alle skrevet høringssvar.
- Jeg har næsten ikke ord for det. Vi er Odsherreds tredjestørste by, siger Sanne Østergaard i dag.
Men vi hører jo Søren With sige, at der ikke er elever nok. Hvad siger du til det?
- Vi kan godt blive ved med at lade som om, der ikke er elever nok. Men det er der. Vi er oppe imod fem andre skoler, der ligger lige op ad os. Vi kunne vende udviklingen, hvis vi får overbygningen tilbage, siger Sanne Østergaard.
- Vi kan ikke blive ved med at blive fastlåst i det her jerngreb af centralisering. Så nu må vi kæmpe for vores egen selvstændighed.
Den nye skolestruktur træder i kraft efter sommerferien.