To år efter, i 1996, udkom hendes første bog. Den fik titlen Skifting og indeholdt det, man besluttede at kalde fortællinger.
- Det kom det til at hedde, fordi der ikke var så meget eventyrligt på det tidspunkt, der var jo ikke sådan fantasy eller Harry Potter eller noget, forklarer hun.
Charlotte Weitze modtog bogforums debutantpris for den, så for 25 år siden var der altså også et stort fokus på det fortælleglade menneskes forfatterskab.
- Det er klart at få sådan en pris, betyder ret meget. Det bliver også nemmere, hvis man vil søge legater eller refugieophold eller holde foredrag, siger hun.
Samme år som hun debuterede, søgte Charlotte Weitze ind på Københavns Universitet – det var primært for at have noget at falde tilbage på, hvis det nu ikke gik.
- Altså det mente min mor og far, siger forfatteren og griner.
- Og så valgte jeg det mest brødløse, siger Charlotte Weitze, der besluttede at læse folkloristik, som er læren om folklore og folkeliv.
Men selvom hun har ernæret sig som forfatter i størstedelen af sit liv, har uddannelsen på universitetet langt fra været forgæves.
- Jeg tænker på det som research. Altså vi havde jo et helt semester om overnaturlige væsner, fortæller forfatteren, der udover naturen også ofte skriver om magiske og fantastiske ting, og måske hænger de to ting, naturen og det magiske, faktisk rigtig godt sammen.
Naturen bliver sat i forgrunden
- Jeg er altid blevet spurgt, hvorfor jeg skrev så underligt, fortæller Charlotte Weitze.
- Men der er jo andre steder i verden, hvor det ikke opfattes som underligt - Island for eksempel.
I 1990’erne var det i Danmark især realistiske fortællinger i et enkelt sprog, der dominerede blandt forfatterne, og Charlotte Weitzes vilde, eventyrlige fortællinger passede ikke så godt ind i det selskab.
- Men jeg kan huske, at en af mine undervisere på universitetet sagde; eventyr er jo verdens ældste genre, det er noget, der har eksisteret altid, så det er bare, fordi det ikke er så populært i Danmark, fortæller Charlotte Weitze.
- Så hun beroligede mig lidt.
Og selvom forfatteren fra Vallekilde ofte har tænkt på at skrive noget mere realistisk, så er det, som om bøgerne, der har fokus på klimaet og naturen, kalder på det eventyrlige. For eksempel i hendes roman Den afskylige, der kom i 2016, som Charlotte Weitze var helt sikker på, ville blive en realistisk fortælling.
- Da jeg ville skrive om klima, så tænkte jeg, nu bliver det rigtig en realistisk roman, fordi hvis man skal skildre det, og folk skal tro på det, så skal det være realistisk, fortæller hun.
- Men det var, som om historien først lykkedes, da der kom en afskyelig snemand med ind. Så var det, det blev sjovt for mig, og det blev også en måde at personificere naturen på.