Dele af gammelt psykiatrisygehus solgt – skal forvandles til hotel

Egehus ved Nykøbing Sjælland, der er en del af det gamle psykiatrihospital, er blevet solgt. De nye ejere vil lave hotel i bygningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Annebergparken i Nykøbing Sjælland husede engang et sindssygehospital, men i dag rummer området noget ganske andet. 

For to år siden købte ægteparret Gitte Klausen og Morten Schantz nemlig 12 huse i det såkaldte Grønnegårdskompleks af statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, og de har siden indrettet husene til en kulturpark. Nu hører flere fødevarevirksomheder hjemme i bygningerne, ligesom en række kunstnere har værksteder der. 

quote Vi er superglade. Vi har gået og ventet på svar på, om vi kunne få den her bygning

Gitte Klausen, ny ejer af Egehus

Og nu kommer der endnu en tilføjelse til kulturparken. 

Ægteparret har nemlig vundet endnu en budrunde hos Freja Ejendomme, der betyder, at de nu har råderet over Egehus, der også ligger i Annebergparken. Egehus er opført i 1915 og var oprindeligt en plejebygning for kroniske patienter.  

- Vi er superglade. Vi har gået og ventet på svar på, om vi kunne få den her bygning. Den har stået tom i to år, og ifølge min forretningsplan for området var det meget afgørende, om vi fik den eller ej, fortæller bygningens nye ejer, Gitte Klausen, til TV2 ØST. 

Morten Schantz og Gitte Klausen
Morten Schantz og Gitte Klausen ejer i forvejen stor dele af Annebergparken. Foto: Katja Gasiorowski - TV ØST

Skal være hotel

Ægteparrets plan er at omdanne den gamle bygning, så der bliver mulighed for overnatning for kulturparkens gæster. De planlægger derfor at lave et hotel.

- Problemet med de bygninger, vi allerede ejer, er, at de er fredede, så det er rigtig svært at få lov af Kulturstyrelsen til at etablere bad og toilet. Men den her gule bygning er alene bevaringsværdig, og så kan vi gøre lidt mere indvendigt, så længe vi følger nogle regler, siger Gitte Klausen. 

Ægteparret er nu gået i gang med at udvikle projektet, men det er uvist, hvornår bygningen vil være klar til brug som hotel - håbet er dog senere i år. 

Egehus er bygget i stilen Bedre Byggeskik:

  • Husene på Anneberg (1913-1915 og 1921) er meget karakteristiske for Bedre Byggeskik-bevægelsen, der blev udbredt i perioden fra starten af 1900-tallet til 1. verdenskrig.
     
  • I 1915 oprettedes Foreningen for Bedre Byggeskik. Bedre Byggeskik kom som en reaktion på, at byggeriet i Danmark var blevet ”uskønt”, og blev til i en tid, hvor en større nationalromantisk periode prægede landet.
     
  • Her kom fokus på den traditionelle danske byggeskik, og man tog fat i tidligere tiders typiske danske  kendetegn.  Man  ser  foreningens  tydelige  spor  over  hele  Danmark  i udformningen af stationsbygninger, mejerier, forsamlingshuse, butikker, boliger mm. fra  denne  periode.  Annebergs  arkitekt,  Kristoffer  Varming,  var  med  i  foreningens bestyrelse.

 

Kilde: Bolius

Nabo køber gammel hovedbygning

Bevæger man sig godt en kilometer sydpå, så når man til endnu en historisk bygning, som Freja Ejendomme nu har solgt videre. Her ligger den tidligere hovedbygning til godset Annebjerggård, opført i 1856 efter den oprindelige hovedbygning fra 1660 brændte ned. 

Her hedder køberen Jens Nielsen, og han er i forvejen nabo til ejendommen, der også inkluderer 36.000 kvadratmeter grund med blandt andet en parklignende have pg voldgravsanlæg. 

- Jeg er rigtig glad for at have købt denne smukke ejendom af Freja. Jeg synes, det er vigtigt at bevare den gamle ejendom, der er en vigtig del af godsmiljøet her i området, siger han i en pressemeddelelse fra Freja Ejendomme. 

Egebjergvej 162
Læs også
Dele af gammelt psykiatrihospital sættes til salg
Egebjergvej 162
Læs også
Dele af gammelt psykiatrihospital sættes til salg

- På sigt planlægger jeg at finde to-tre personer, som på en eller anden måde kan bruge bygningen og de store udendørsarealer til noget fornuftigt som passer ind i miljøet og kulturen heromkring. 

Hovedbygningen er tegnet af arkitekt S. Th. E. Sørensen med inspiration fra italienske landvillaer. I 1916 blev avlsbygninger og hovedbygningen adskilt, og den blev derefter brugt til blandt andet herregårdspension, børnehjem og senest vandrehjem og naturskole. 

Her er den gamle hovedbygning til Annebjerggård, som Jens Nielsen nu ejer.
Her er den gamle hovedbygning til Annebjerggård, som Jens Nielsen nu ejer. Foto: Freja Ejenomme

Nyhedsoverblik