Denne by kan vokse med 10 procent

Odsherred Kommune har godkendt planerne om en ny bæredygtig bydel, som skal samle generationer, og imødekomme efterspørgslen på boliger i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bare fem minutters gang fra stationen i Nykøbing Sjælland ligger en stor, tom mark på cirka otte hektar. 

Men i løbet af få år kan marken forvandles til en ny bydel med boliger og plejehjem.

quote Lige så snart, der er bygget et hus, står der ti og venter på at leje eller købe det

Mathias Hansen (V), formand for Vækst- og Udviklingsudvalget

- Det var et stort stykke jord med mange muligheder. En stor mark med en kommuneplan, hvor der skulle bygges boliger på. Det, synes jeg, var meget attraktivt, siger Bjarke Christiansen, der har købt jorden og står for at udvikle projektet.

Det kan måske være svært at forestille sig, men det er her, der skal skyde en hel ny bydel op.
Det kan måske være svært at forestille sig, men det er her, der skal skyde en hel ny bydel op. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

- Der er ikke så meget nybyg i byen, og derfor turde vi godt kaste os ud i det. Jeg har en idé om, at hvis der er en by med en station og indkøbsmuligheder, så er det et sted, folk gerne vil bo, tilføjer han.

Mange forskellige boliger

Planerne ligger ikke endeligt fast, men Bjarke Christiansen ser, at der både er mulighed for ældreboliger, familieboliger, ungdomsboliger, andelsboliger, almene boliger, ejerboliger og private udlejningsboliger.

- Jeg tror på, at når man har en forskellig sammensætning af mennesker, så får man også over tid det bedste område at bo i, siger han.

quote Det er ikke en blomst, der er groet i den socialdemokratiske have

Felex Pedersen (S), medlem af byrådet i Odsherred Kommune

De planer, der er godkendt af kommunen, omfatter 380-450 boliger, et friplejehjem på fire etager med 110 pladser og et område med seniorboliger i flere etager nærmest ved baneområdet.

Hvis hele byggeriet bliver en realitet, kommer den nye bydel til at rumme mellem 570 og 675 beboere, skriver forvaltningen i sin gennemgang af sagen.

Lokalplanen skal gøre det muligt både at bygge et friplejehjem samt et seniorbofællesskab.
Lokalplanen skal gøre det muligt både at bygge et friplejehjem samt et seniorbofællesskab. Foto: Tegning: Lind ApS

Det svarer til, at befolkningen i Nykøbing Sjælland kan vokse med over 10 procent. Byen har i dag cirka 5.000 indbyggere.

Splittelse i byrådet

Selvom byrådet har stemt for at gå videre med planerne, var det et snævert flertal på 13 mod 12 medlemmer, der stemte for.

Skeptikerne har blandt andet stillet spørgsmålstegn ved tankerne om et friplejehjem, som kan presse de kommunale plejehjem.

Området ligger mellem stationen, Østerlyngvej, Kingosvej og Østervangshaven.
Området ligger mellem stationen, Østerlyngvej, Kingosvej og Østervangshaven. Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST (grafik)

- Det er ikke en blomst, der er groet i den socialdemokratiske have. Et friplejehjem med 110 pladser vil presse de kommunale plejecentre. Der mangler hænder i plejesektoren, og vi risikerer at måtte lukke kommunale plejecentre, lød det fra Felex Pedersen (S) under debatten i byrådssalen.

Læs også
Vil opføre ny bydel - men byråd er splittet
Læs også
Vil opføre ny bydel - men byråd er splittet

Andre har påpeget, at området ligger lavt, og at der derfor er en risiko i forbindelse med oversvømmelser.

Bjarke Christiansen lader sig dog ikke skræmme af den politiske modstand.

Rækkehusene bliver bygget i træ med grønne kiler mellem husene.
Rækkehusene bliver bygget i træ med grønne kiler mellem husene. Foto: Tegning: Lind ApS

- Det ville nok være mærkeligt, hvis alle bare sagde ja. Selvfølgelig synes jeg, at det er et fantastisk projekt, og selvfølgelig synes jeg, at det skal stemmes igennem, siger han og tilføjer:

- Men det er også fint nok, at der er folk, der stiller spørgsmålstegn.

Tilflytning kommer ikke af sig selv

Mathias Hansen (V), formand for Vækst- og Udviklingsudvalget, er en af de politikere, som er for projektet.

- Vi bor i en del af Danmark, hvor tilflytning ikke sker af sig selv, så når nogle kommer med et gennemarbejdet projekt, som kan skabe tilflytning, kan vi kun hilse det velkomment, siger han.

Venstre, Nyt Odsherred, Radikale, Konservative, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Frit Borgerligt fællesskab stemte for projektet, mens Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten stemte imod.
Venstre, Nyt Odsherred, Radikale, Konservative, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Frit Borgerligt fællesskab stemte for projektet, mens Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten stemte imod. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Selvom det er en mindre befolkningsvækst på 19 personer, der har været til byen siden 2010, hvis man ser på tal fra Danmarks Statistik, så understreger udvalgsformanden, at der er et behov.

- Det, vi kan se med den udvikling, der har været i Nykøbing igennem længere tid, er, at lige så snart, der er bygget et hus, står der ti og venter på at leje eller købe det, siger han.

Lignende projekt var stor succes

Odsherred Kommune har tidligere oplevet, at boligerne i et nyt boligområde blev revet væk. 

I Vig Bakke stod der i 2021 et nyt boligområde klar med 103 nye boliger, hvor der allerede var underskrevet aftaler på boligerne langt tid før, de stod færdige.

Det gav Vig en befolkningstilvækst på 11 procent, hvor cirka 20 procent var fra Vig, mens 80 procent var tilflyttere.

Læs også
Byen vokser med 10 procent - over 100 boliger i Vig solgt før de er opført
Læs også
Byen vokser med 10 procent - over 100 boliger i Vig solgt før de er opført

En af dem, som var primusmotor på projektet i Vig, er også rådgiver for bygherren i Nykøbing Sjælland. 

Det er ejendomsmægler Mikkel Henriksen, som også ser stort potentiale i den nye bydel.

- I fremtiden ser jeg det som et levende område, hvor mennesker lever og trives, og hvor folk har en tilknytning til sin nabo og familie. Jeg er selv født og opvokset i Nykøbing, og jeg synes, der er endnu mere brug for at komme hinanden lidt nærmere, fortæller han.

Ejendomsmægler Mikkel Henriksen var også involveret i projektet i Vig Bakke, som gik rigtig godt.
Ejendomsmægler Mikkel Henriksen var også involveret i projektet i Vig Bakke, som gik rigtig godt. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Han er også byrådsmedlem for Nyt Odsherred, men han har været inhabil i behandlingen af sagen.

Vil minimere CO2

Den nye bydel skal ifølge planen også være så bæredygtig som muligt, hvorfor det blandt andet er planen at opføre alle boliger i træelementer og bruge så lidt beton som muligt.

Derudover vil man arbejde på at udnytte den jord, der bliver udgravet, til styrkelse af Ringholm-diget og diget ved Hov Vig for at sikre området bedre mod oversvømmelser.

Læs også
Nyt boligområde skal gøre stationsby 10 procent større
Læs også
Nyt boligområde skal gøre stationsby 10 procent større

Bygherren har været til det indledende møde med kommunen, og nu er deres første opgave at screene området for en række dyre- og plantearter, der kræver beskyttelse.

Bjarke Christiansen håber, at der ligger en lokalplan for området om ti til 12 måneder, hvorefter der skal søges en byggetilladelse, og først derefter kan byggeriet gå i gang. Et byggeri, som bygherren ser meget frem til.

Læs også
Kæmpe milliardinvestering begynder i Slagelse - ny bydel med friplejehjem skyder op
Læs også
Kæmpe milliardinvestering begynder i Slagelse - ny bydel med friplejehjem skyder op

- Det er en fantastisk sommerhus-by, og Odsherred Kommune er i rivende udvikling. Der sker meget i kommunen med mange gode tiltag, og der er gode restauranter, så jeg tror meget på Odsherred Kommune i fremtiden, siger han.


Nyhedsoverblik