Alt imens store dele af samfundet er lukket ned, skal landets daginstitutioner fortsat holde åbent. Regeringens beslutning har i de forgangne uger vakt røre blandt personalet, som føler sig udsatte for at blive smittet med corona, når de går på arbejde og er i kontakt med mange mennesker hver eneste dag.
Det er selvfølgelig vigtigt, for vi er frontpersonale, ligesom de er i sundheds- og sygeplejen
Her i regionen er kritikken i denne uge blevet taget til efterretning – først i Odsherred og Vordingborg. I den sydsjællandske kommune startede man allerede i går, og i Odsherred kunne man her til morgen tilbyde de første test til personalet i Børnehuset Regnbuen i Vig.
- Det gør meget ved den utryghed, der er omkring vores fag, i forhold til at vi stadig er tæt på børnene – vi kan ikke undgå at være tæt på børnene, siger Thomas Christensen, leder af Børnehuset Regnbuen og tilføjer:
- Jeg synes, idéen er rigtig god, også at vi kan gøre det i arbejdstiden, hvor mit personale kan gå fra i en fem-seks minutter og gå ind og blive testet, så vi kan få svarene inden for kort tid.
Siden Odsherred meldte ud, at nu ville personale i institutioner, SFO’er og skoler kunne blive lyntestet i arbejdstiden er en lang række af de øvrige kommuner fulgt trop. Få det fulde overblik over, hvor langt man er med dette arbejde i de enkelte kommuner i grafikken nedenfor:
GRAFIK: Se, hvornår der er lyntest i din kommune.
Sidestilles med andet frontpersonale
Hos pædagogernes fagforening BUPL, der har været bannerfører for kritikken af de manglende test, er der stor glæde over, at der nu langt om længe bliver tilbudt test i arbejdstiden:
- Det er selvfølgelig vigtigt, for vi er frontpersonale, ligesom de er i sundheds- og sygeplejen. Vi mødes med rigtig mange børn og voksne hver evig eneste dag, og derfor er det rigtig vigtigt, at pædagogerne også bliver testet, siger Pernille Duus Vognhøj Jensen, fællestillidsmand i BUPL Odsherred.
Hun håber, at det nye tiltag vil få medarbejderne til at føle sig mere trygge i at gå på arbejde.
For selvom de ansatte i princippet kan bruge deres fritid på at lade sig teste, så er det nærmeste testcenter for Odsherred-borgerne placeret i Holbæk.
- Det er lidt besværligt, pointerer hun.
Ifølge fællestillidsmanden er de nye lyntest frivillige at tage imod – og man kan i stedet for vælge at lade sig teste i fritiden som hidtil.
En god tryghed
I Børnehuset Regnbuen valgte alle med en enkelt undtagelse at lade sig teste i dag. En af dem som lod sig teste er pædagog Simone Andersen:
- Det giver en meget god tryghed – det kan jeg også fornemme på mine kollegaer. Vi har ventet et stykke tid på at kunne blive testet så tit.
Hun har dog ikke følt sig utryg ved at gå på arbejde.
- Men det er omstændeligt, hvis nogen bliver smittet, siger hun og tilføjer:
- Og så skal man ikke gå og være ligeså nervøs for, om jeg har taget smitte med et andet sted fra, eller om nogen har noget med til mig – det bliver ret hurtigt afklaret.
Ifølge daglig leder Thomas Christensen bliver alle ansatte i Børnehuset Regnbuen dog testet i sidste ende, da den sidste medarbejder lader sig teste i fritiden.
Det er Falck, der har fået til opgave at udføre de hurtigtest, som Odsherred Kommune stiller til rådighed for personalet.
Her forventer poder Søren With at gå en travl tid i møde, nu hvor kommunerne imødekommer pædagogernes længe ventede ønske om test:
- Vi regner med at få rigtig travlt. Det er lidt ærgerligt, der er gået så lang tid – det er, som om kommunerne først har fundet ud af det nu – og KL har haft den her aftale i to uger. Men forventningen er, at fra på mandag bliver vi fuldstændigt lagt ned, siger han.
Selvom testene først og fremmest er tiltænkt personalet i vuggestuer, børnehaver og SFO’er, har borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov, (S) ladet en opfordring gå ud til de nærliggende private virksomheder:
- Vi vil også gerne tilbyde at private firmaer kan komme til test når testbilen alligevel er i området.