Elever strømmer til gymnasium efter flere år med faldende elevtal

Flere år med faldende elevtal er nu vendt. Odsherreds Gymnasium har fået 20 procent flere elever i forhold til sidste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De unge strømmer til Odsherreds Gymnasium. Efter år med faldende elevtal, oplever gymnasiet nu stor tilslutning både lokalt - men også unge fra andre kommuner søger til det lille gymnasium i Asnæs.

- Vi har oplevet en stigning af elever på 20 procent til vores STX og HF linje, så vi er meget glade, lyder det fra rektor, Annette Bundgaard.

Rektoren mener, at der er flere grunde til, at gymnasiet er blevet så attraktivt, når de unge skal videre efter folkeskolen.

- Vi har et godt ry. Vi er et lille gymnasium med fokus på nærhed og tilbyder en lang række sociale og faglige aktiviteter uden for undervisningstiden. Derudover har vi gjort meget for at holde åbent hus og fortælle de kommende årgange om gymnasiets tilbud, siger Annette Bundgaard.

- Det er et langt sejt træk. Vi har lavet en lang række tiltag, der skal gøre vores Gymnasium endnu mere attraktivt, siger rektor på Odsherreds Gymnasium, Annette Bundgaard
- Det er et langt sejt træk. Vi har lavet en lang række tiltag, der skal gøre vores Gymnasium endnu mere attraktivt, siger rektor på Odsherreds Gymnasium, Annette Bundgaard Foto: Jesper Truelsen, TV2 ØST

I 2020 viste et notat fra Børne- og Undervisningsministeriet, at ungdomsårgangene frem mod 2030 svinder ind, og at det vil ramme gymnasierne hårdt - særligt i yderkommunerne. Oven i det vil flere elever skifte gymnasier i yderkommunerne ud med storbyens gymnasier.

Ifølge notatet forventes det, at ungdomsuddannelser i yderkommunerne vil opleve et fald i bevillinger på 17 procent i gennemsnit frem til 2030. Samtidig kan nogle yderkommuner opleve et fald på ti procent i antallet af unge mellem 16-24 år over en ti-årig periode. 

Derfor skal der tænkes nyt, hvis man vil tiltrække de unge. Noget man allerede er begyndt på i Odsherred.

Samarbejde med erhvervslivet

- Vi har lavet et tæt samarbejde med Odsherred Erhvervsforum for at fremme ungdomsuddannelserne og ikke mindst mulighederne bagefter - og vi er i gang med at etablere et Campus, så vi har gjort meget for at skabe opmærksomhed, siger Annette Bundgaard.

Meget tyder på at anstrengelserne virker. For hvor der sidste år startede 138 nye elever - så er der allerede over 170 tilmeldte i år. Og tallet kan faktisk stige hen over sommerferien.

-Jeg overvejede at søge gymnasium i Holbæk, men jeg kan godt lide, at alle kender alle her, siger kommende gymnasieelev, Rie Aagesen
-Jeg overvejede at søge gymnasium i Holbæk, men jeg kan godt lide, at alle kender alle her, siger kommende gymnasieelev, Rie Aagesen Foto: Jesper Truelsen, TV2 ØST

En af de kommende elever er 17-årige Rie Aagesen fra Asnæs. Hun overvejede at søge et gymnasium i Holbæk - men valgte alligevel Odsherreds Gymnasium.

- Her på gymnasiet tilbyder man 10. klasse - og i løbet af det år, lærte jeg stedet godt at kende. Jeg har allerede mange venner på tværs af flere årgange - og jeg kan godt lide, at gymnasiet ikke er så stort. Når jeg taler med venner og veninder i Holbæk, så siger de, at man primært kun taler med dem fra sin egen klasse fordi gymnasiet er så stort. Her taler man med alle, siger Rie, der glæder sig til at starte på STX - det almene gymnasium - efter sommerferien.

Mere nærhed og fællesskab

Theis Mazanti kommer fra Holbæk. Han fravalgte bevidst det store by-gymnasium for at komme på et mindre gymnasium. Og han har ikke fortrudt.

- Jeg ville gerne prøve noget andet og ud på et mindre gymnasium - så det blev Odsherreds Gymnasium, siger Thies Mazanti fra Holbæk
- Jeg ville gerne prøve noget andet og ud på et mindre gymnasium - så det blev Odsherreds Gymnasium, siger Thies Mazanti fra Holbæk Foto: Jesper Truelsen, TV2 ØST

- Der er en anden nærhed her. Vi kender hinanden på kryds og tværs, og jeg er enormt glad for at gå her, siger han. Han går på anden årgang på HF og tager hver dag offentlig transport til og fra Holbæk og Asnæs.

- Jeg er blevet vant til at tage turen, så betyder ikke så meget mere. I starten var det da lidt hårdt - men hurtigt fandt jeg ud af, at stedet er mere socialt og har en masse aktiviteter uden for skoletid, som vi deltager i på tværs af årgange, siger den 18-årige elev.

Rikke Schell Nielsen fra Fårevejle tager hver dag cyklen til gymnasiet. Hun understreger, at skolen gør meget for at bakke eleverne op.

- Skolen bakker op - uanset om det er sociale aktiviteter, eller hvis man ønsker at tilegne sig esktra viden, siger Rikke Schell Nielsen
- Skolen bakker op - uanset om det er sociale aktiviteter, eller hvis man ønsker at tilegne sig esktra viden, siger Rikke Schell Nielsen Foto: Jesper Truelsen, TV2 ØST

- Det et lille uddannelsessted, hvor alle kender alle og siger hej på gangen til hinanden. Det er et fællesskab. Skolen arrangerer en masse faglige og sociale aktiviteter, som gør, at vi bliver rystet godt sammen, siger Rikke Schell Nielsen.

Den 17-årige går i 1.A på STX, og er en del af Akademiet for Talentfulde Unge. Sammen med tre andre fra gymnasiet tager de til København for at være til forelæsninger på universitetsniveau.

- Skolen er rigtig god til at bakke op, hvis man ønsker at tilegne sig noget ekstra viden. De hjælper også med at komme ud og få inspiration andre steder - blandt andet til forelæsninger, siger Rikke Schell Nielsen.

Hvis alt går efter planerne vil det nye Campus Odsherred stå klart i 2024. 


 


Nyhedsoverblik