Farlig plante står i fuldt flor – det skal du passe på

Det er højsæson for den giftige plante 'vild pastinak', der kan give udslæt og forbrændinger, advarer kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De pryder lige nu grøftekanterne i Danmark med deres små gulgrønne blomster.

Men selvom den gule vilde pastinak er smuk og indbyder til at blive plukket, gør man klogt i at holde fingrene væk.

Den høje karakteristiske skærmplante indeholder nemlig den samme plantegift som kæmpebjørneklo, der kan give slemme forbrændinger. 

- Pastinakken indeholder en plantegift, som gør huden følsom over for sollys, og man skal derfor undgå hudkontakt med planten. Plantens saft kan i kombination med sollys give vabler og sår på huden, oplyser Miljøstyrelsen. 

Planten hedder egentlig bare 'pastinak', men kaldes i folkemunde for 'vild pastinak' for at adskille den fra den spiselige variant 'almindelig pastinak'.
Planten hedder egentlig bare 'pastinak', men kaldes i folkemunde for 'vild pastinak' for at adskille den fra den spiselige variant 'almindelig pastinak'. Foto: Jakob Olling - TV2 ØST

Hvert år advarer Miljøstyrelsen derfor om planten i håb om, at danskerne holder sig fra den.

Læs også
Populær urt kan forveksles - giver alvorlig forgiftning
Læs også
Populær urt kan forveksles - giver alvorlig forgiftning

Det samme gør Odsherred Kommune i år:

”Vild pastinak er flot, som den står der i vejkanten. Men du skal ikke plukke den, for den kan give forbrændinger”, skriver kommunen i et opslag på Facebook.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vild pastinak er ikke mere udbredt i Odsherred Kommune end resten af landet. 

Kommunen har dog valgt at gå ud med en advarsel, fordi den brede befolkning ikke er lige så opmærksom på farerne ved vild pastinak, der egentlig burde skræmme på lige fod med bjørneklo og brændenælder, fortæller Laura Overby, der er biolog i naturteamet i Odsherred Kommune. 

- De fleste kender til bjørneklo og ved, at den skal man holde sig fra. Men der er relativt mange, der ikke er klar over, at pastinakken indeholder de samme giftstoffer som bjørneklo. Den er ikke nær så farlig, og forbrændingerne er ikke lige så voldsomme, men man stadig få slemme skader, hvis man plukker den, siger hun. 

Røde og kløende blærer

Det er ofte børn, der uvidende kommer i nærkontakt med planten, fordi den er så lettilgængelig i naturen i sommermånederne.

I 2019 fortalte vi for eksempel om en skoleklasse fra Høng Privatskole, der havde haft et ubehageligt møde med den giftige plante.

Efter en skovtur på en naturlegeplads i Høng Skov udviklede fem elever store væskefyldte blærer på hænder, arme og ben. Det gjaldt blandt andet en dreng, som TV2 ØST mødte efterfølgende, og som du kan se i videoen herunder.

Elever fra en skoleklasse fra Høng fik smertefulde udslæt efter at have været i nærkontakt med den vilde pastinak.

Siden 2019 er hele området omkring legepladsen i skoven i Høng blevet slået tæt, så der ikke er vild pastinak at finde der.

Trods bekæmpelsen flere steder er den gule, vilde pastinak dog stadig en særdeles udbredt trussel i det danske landskab.

- Pastinak er giftig, men den skaber ikke problemer for hjemmehørende arter i samme omfang som andre invasive arter. Derfor er der heller ikke en lovgivning som med kæmpebjørneklo, som forpligter brugere eller ejere af et areal at bekæmpe arten, hvis kommunen har vedtaget en indsatsplan, har Peter Lyhne Højberg, fuldmægtig i Miljøstyrelsen, tidligere forklaret.

Stænglerne til vild pastinak er kraftige, og bærer både de store blomsterskærme og de kraftige blade. Vild pastinak kan blive halvanden meter høj.
Stænglerne til vild pastinak er kraftige, og bærer både de store blomsterskærme og de kraftige blade. Vild pastinak kan blive halvanden meter høj. Foto: Jakob Olling - TV2 ØST

Saft og sollys er dårlig cocktail

Blærerne fremkaldes af plantens gift furanocumarim.

Når giften kommer på huden via plantens saft, kan det i kontakt med sollys udløse en reaktion, der giver blærer.

Læs også
Nu kan du booke 150 nye shelters i det fri
Læs også
Nu kan du booke 150 nye shelters i det fri

Blærerne bliver siden til sår, der kan være lang tid om at hele, og som kan være smertefulde. Derfor anbefales det også at dække sin hud helt, når man arbejder med vild pastinak - og bagefter skylle huden grundigt i vand.

Får man plantesaften på huden, anbefales det, at man ikke udsætter det berørte område for sollys i en uge efter kontakten.  


Nyhedsoverblik