Hverken højre eller venstre – og heller ingen symbolpolitik. De vil fremad, siger de.
Nyt Odsherred er navnet, og partiet er stormet frem ved dette års kommunalvalg – fra nystiftet i februar til fire mandater i det kommende byråd – og i går snuppede formand, Karina Vincentz, tilmed borgmesterposten. Dog på et yderst spinkelt grundlag, vel at mærke.
13 af 25 byrådsmedlemmer peger på Karina Vincentz, hvoraf 12 er med i den politiske aftale, som konstitueringen af byrådet bygger på.
Jeg har svært ved at forestille mig, at den tvær-sammensætte gruppe kan fungere på længere sigt
Men hvad vil hun egentlig? Og hvad vil de borgerlige i Odsherred, som for første gang i kommunens historie har formået at denne et flertal og vælge en borgmester?
Blandt borgerne, som TV2 ØST traf på gaden i Nykøbing Sjælland i dag, er der både forventninger til den ny borgmester og hendes koalition af seks partier, men også bekymring for, hvordan det skal fungere med en politisk aftale, der end ikke står et flertal bag:
- Jeg synes, det måske er en god idé, at der kommer nye kræfter og nye input til, siger Mariianna Mundt fra Rørvig.
Hun ser blandt andet den megen "polemik omkring biogasanlægget i Vig" som en god grund til, at der nu blæser nye vinde i byrådet.
Anderledes ser Leif Mathiasen fra Vig på den konstellation, som de seks partier er kommet op med for at vippe borgmester gennem 12 år, Thomas Adelskov (S), af pinden.
- Jeg har svært ved at forestille mig, at den tvær-sammensatte gruppe kan fungere på længere sigt, så jeg er lidt bekymret, siger han.
Og netop den alsidige sammensætning af seks partier og et spinkelt flertal, ser også John Olsen fra Nykøbing Sjælland som en kilde til spænding i de næste fire år:
- Det bliver spændende, om de kan få flertal, eller om de skal skiftes til det, siger han.
Problem med flertal
Ifølge Nyt Odsherred ønsker man at lave politik på en "ny måde". Hvad der gemmer sig i det – det har Karina Vincentz fået lov at svare på i et interview med TV2 ØST.
Baggrunden er ifølge den ny borgmester fire år i skyggen af et næsten absolut flertal til Socialdemokratiet med Thomas Adelskov for bordenden flankeret af 11 mandater og en sekundant i Radikale Venstre på posten som første viceborgmester, hvormed flertallet har været en realitet.
- Her (i det ny byråd, red.) er vi nødt til hele tiden at skulle ud at forhandle, tale med hinanden og se hinanden i øjnene, siger Karina Vincentz, der lader forstå, at navnlig Radikale Venstre gerne så hende på posten som borgmester.
- Ingenting er givet på forhånd, og det giver et mere dynamisk byråd, siger hun videre.
Men hvad var problemet med Adelskov som borgmester?
- Vi har ikke et problem med Adelskov som borgmester, men det, som vi har set som et problem, er, at Socialdemokratiet har siddet på et absolut flertal, og på den måde synes vi, byrådet har været fastlåst.
Hvad er det for en politik, du gerne vil have igennem, som du ikke kunne få med Adelskov som borgmester?
- Vi vil gerne have langt større fokus på, hvordan Odsherred bliver rigere. Vi kan se, at hele vores velfærd i Odsherred Kommune er presset – og vi får ikke flere udligningsmidler fra staten. Derfor er vi nødt til at skaffe penge, siger den kommende borgmester og tilføjer:
- Vi kommer til at lave helt nye politiske udvalg, som har det i fokus.
Blandt andet øget turisme i ydersæsonerne og tiltag for bosætning er foruden et forbedret erhvervsklima, hvor Odsherred igen i år ramte bunden i Dansk Industris målinger, punkter i koalitionens politik.
Åbner for bredt samarbejde
Kan du komme med nogle bud på konkrete løsninger på, hvordan I vil opnå dette, nu hvor I har talt om det i tre dage?
- Nej, det kan jeg ikke – og det er det, vi gerne vil gøre op med. Vi vil ikke gøre os til eksperterne. Vi vil hive eksperterne ind, så vi får lavet løsningerne i fællesskab, sådan at det ikke bare er en flok politikere i et rum, der sidder og bestemmer, hvad de mener er det eneste rigtige.
I siger, I går ind får det brede samarbejde – men er der ikke noget modsigende i det, når I ikke engang inviterer Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten ind til forhandlingerne?
- Jo… Nej… Det synes jeg egentlig ikke. For de er inviteret nu, og det papir, vi har (dokumentet for konstitueringen, red.), det er ikke færdigt. Jeg har aftalt møder med dem, og jeg håber, de kommer og byder godt ind på det.
- Der er ikke noget, der er lukket. Vi er bare længere tid om det og tænker, det giver bedre resultater, tilføjer hun.
Borgmester Thomas Adelskov (S) ytrede tidligere på dagen sin bekymring for det smalle samarbejde, som den ny borgmester har slået tonen an på:
- At jeg beklager at det snævre flertal har sat sig så entydigt på magten, skyldes naturligvis også min ærgrelse over, at de ikke ville samarbejde med mig. Det vil jeg på ingen måde lægge skjul på, men jeg frygter ærligt også konsekvenserne af de 6 partiers beslutninger og politik, skrev han i en opdatering på Facebook.
Overdragelsen af borgmesterposten sker til 1. januar 2022.