På randen af konkurs og med en gæld på 1,3 milliarder kroner er Odsherred Forsyning gået i rekonstruktion.
Det sker efter, at håndbremsen i april blev trukket hårdt tilbage i en fjernevarmeudrulning, da projektet stod til at blive langt dyrere end forventet.
Nu må mange borgere i kommunen ikke kun se langt efter fjernvarme - de kommer også til at hænge på en del af regningen.
Det fortalte borgmester i Odsherred Kommune, Karina Vincentz (Nyt Odsherred), på et pressemøde fredag:
- Der vil desværre komme prisstigninger på fjernvarmeregningen. Det præcise niveau er endnu ikke fastlagt og bliver en del af rekonstruktionsprocessen, lød det fra borgmesteren.
Føler sig snydt
Udmeldingen vækker vrede hos flere forbrugere i kommunen.
En af dem er Malene Kjær Jensen, der bor i Fårevejle.
Da fjernvarmeprojektet blev stoppet den 9. april, havde hun, ligesom flere andre borgere, allerede opsagt sin tidligere varmeaftale.
Hun står nu med fire ekstra transportable radiatorer, der er tilsluttet stikkontakten i hendes hus.
- Jeg valgte at lukke fyret ned og lukke aftalen. Dengang havde jeg en billig el-aftale, så jeg kunne køre billigere på elradiator.
Den beslutning tog hun med udsigten til, at hun ville få fjernvarme i det nye år. I dag tvivler hun på, om det overhovedet kommer til at ske.
- Jeg regner jo med, at det ikke bliver til noget overhovedet, siger hun.
At regningen nu ovenikøbet også lander hos forbrugererne, får Malene Kjær Jensen til at føle sig snydt.
- Det er dyrt at være borger i Odsherred, og alle de ekstra penge, vi betaler, får vi jo i princippet ikke noget for, siger hun.
Udsigten til de højere regninger og fjernvarmeskandalen som helhed fik kortvarigt Malene Kjær Jensen til at overveje at flytte fra kommunen.
- Vi har da overvejet, om man skulle sælge huset. Men det kommer jo ikke til at ske, fordi hvem vil købe hus i Odsherred Kommune nu?
''Urimeligt''
I alt skulle fjernvarmeprojektet forsyne 2.500 husstande. De afventer stadig en afklaring på, hvad der kommer til at ske, og hvorvidt de kan få den lovede fjernvarme.
At tålmodigheden blandt borgerne er ved at være opbrugt mærkes også rundt i byen.
- Det er ret urimeligt, at vi skal stå og betale for noget, som de har kvajet sig med derude, siger Mie Høier fra Fårevejle og tilføjer:
- Der må være nogen derude, der har ræverøde ører.
Andre venter lidt med at tage sorgerne alt for meget på forskud.
- Om det stiger fem procent eller 20 procent må vi jo se, men det er selvfølgelig ikke optimalt, lyder det fra Benjamin Burnet fra Odsherred.
Hos Malene Kjær Jensen må hun fortsat leve med at støde ind i de ekstra elradiatorer, der fylder på gulvet. Hun frygter dog også den ekstraregning, der følger med den alternative varmekilde, når kulden melder sig til vinter.
- Lige nu elsker jeg det varme vejr, vi har, for så skal jeg ikke skrue raditorerne så højt op. Så bliver det ikke lige så dyrt, lyder det.
TV2 ØST ville gerne have forholdt borgmester Karina Vincentz for borgernes frustrationer, men det har lørdag ikke været muligt.
Du kan få et overblik over fjernvarmeskandalen her.