Forsyningsselskab under rekonstruktion - gælden er på 1,3 milliarder

Odsherred Forsyning er fredag gået i rekonstruktion. Selskabet har en gæld på 1,3 milliarder kroner til kreditorerne.

Det skandaleramte Odsherred Forsyning går i rekonstruktion.

Sådan lød meldingen fra Claus Steen Madsen, kommunaldirektør i Odsherred Kommune, på et pressemøde fredag eftermiddag. Her var han flankeret af borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred).

- Det har vist sig at være umuligt at nå til enighed mellem de to finansielle kreditorer, Odsherred Kommune og Nordea om en frivillig aftale, siger Claus Steen Madsen. 

De to parter har et tilgodehavende i forsyningsselskabet på 1,3 milliarder kroner.

Hvad er en rekonstruktion?

En rekonstruktion bliver iværksat i et selskab i en dårlig økonomisk situation i et forsøg på at undgå en konkurs.

Rekonstruktionen skal i samarbejde med kreditorerne og skifteretten rette op på økonomien i det kriseramte selskab, så selskabet igen kan blive sundt.

Det er skifteretten, der indleder en rekonstruktion af en virksomhed.

Inden for de første fire uger skal der fremlægges en indledende plan for forløbet.

Hvis planen vedtages af kreditorerne, har rekonstruktøren op til seks måneder til at lave et egentligt rekonstruktionsforslag og få det vedtaget på et møde i skifteretten.

Mødet kan i samråd med retten og kreditorerne udsættes i op til fire måneder.

Kilde: domstol.dk

- Vi har siden marts arbejdet intensivt på at nå frem til en frivillig aftale med Nordea. Det har vi gjort for at sikre vores borgere bedst muligt og for at sikre de mange små lokale kreditorer samt for at sikre den fremtidige drift, siger Karina Vincentz og fortsætter:

- Undervejs er skeletterne væltet ud af skabet. Vi har fået oplysninger om projektets reelle økonomi og om beslutninger, der er truffet uden bestyrelsen. Det har påvirket forhandlingssituationen, siger borgmester Karina Vincentz om, at det ikke lykkedes at lave en frivillig aftale med Nordea.

- Det har vist sig at være umuligt at nå til enighed mellem de to finansielle kreditorer, Odsherred Kommune og Nordea om en frivillig aftale, siger Claus Steen Madsen.
- Det har vist sig at være umuligt at nå til enighed mellem de to finansielle kreditorer, Odsherred Kommune og Nordea om en frivillig aftale, siger Claus Steen Madsen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Sidste skud i bøssen

Derfor har Nordea, ifølge borgmesteren, valgt at indgive en begæring om rekonstruktion ved skifteretten.

Ifølge en ekspert i økonomistyring kan rekonstruktionen betragtes som et sidste skud i bøssen.

- Det er et sidste forsøg på at finde en løsning og undgå en konkurs, siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, der dog er skeptisk over for, om der bliver fundet en løsning.

Læs også
Bjarne har ventet i månedsvis på fjernvarme: - Jeg føler mig røvrendt
Læs også
Bjarne har ventet i månedsvis på fjernvarme: - Jeg føler mig røvrendt

- De her to parter har forhandlet i månedsvis, hvorfor skulle de så kunne blive enige i de kommende måneder?, siger han uden dog at afvise muligheden for, at de to parter kan nå til enighed.

Forbrugerne bliver tabere

På pressemødet forsikrede såvel borgmester som kommunaldirektør borgerne om, at de ikke skal frygte for, at der ikke er varmt vand i rørene.

- Men jeg vil være ærlig, der vil desværre komme prisstigninger på fjernvarmeregningen. Det præcise niveau er endnu ikke fastlagt og bliver en del af rekonstruktionsprocessen, siger Karina Vincentz.

Det er uundgåeligt at det bliver dyrere at være fjernvarmekunde i fremtiden i Odsherred Kommune, lyder det fra borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred).
Det er uundgåeligt at det bliver dyrere at være fjernvarmekunde i fremtiden i Odsherred Kommune, lyder det fra borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred). Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Og uanset, hvordan det ender, så vil forbrugerne stå tilbage som tabere vurderer Per Nikolaj Bukh.

- Det er pest eller kolera. Ved en konkurs mister alle kreditorer deres penge. Det er pesten. Koleraen er, at man ikke mister acontobetalinger, men til gengæld er man forbruger i et selskab, der skylder milliarder væk, som skal afdrages. Så forbrugerne bliver taberne uanset hvad, siger han.

- Det er en kæmpe skandale

Skandalen i Odsherred Forsyning begyndte så småt at rulle tilbage i januar 2024. Her blev den daværende økonomidirektør i Odsherred Forsyning afskediget.

Knap to måneder senere meldte Odsherred Forsyning ud, at etableringen af fjernvarme ville blive meget dyrere end først antaget.
Prisen steg således fra 950 millioner kroner til 1,6 milliarder kroner.
Fjernvarmeprojektet skulle forsyne 2.500 husstande med fjernvarme og kommunen havde stillet en garanti på 576 millioner kroner. Men etableringen af fjernvarme blev stoppet 9. april uden nogen ny opstartsdato.

Det efterlod flere borgere, der allerede havde opsagt deres tidligere varmeaftaler, med en usikkerhed om, hvordan de skulle få opvarmet deres boliger, når der skulle blive behov for det.

- Det er en kæmpe skandale. Når jeg tænker over det, kan jeg ikke komme i tanke om noget lignende, lød det tilbage i maj fra Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Han peger særligt på, at Odsherred Forsyning har haft blandet økonomierne sammen i vand- og varmeselskabet og at forsyningsselskabet ikke har været åbne om deres økonomiske problemer, da kommunen stillede garantien.

I videoen herunder kan du se hele pressemødet om Odsherred Forsyning:

Odsherred Kommune holdt fredag pressemøde om det skandaleramte Odsherred Forsyning. Se hele pressemødet her.

Nyhedsoverblik