Frivillige kæmper for fjernvarme til Rørvig: - Det er lige før champagnepropperne springer

Planerne om at lave et fjernvarmeanlæg i Rørvig er tæt på at kunne realiseres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et lille klak, et lille bump, og så et endnu højere klak.

Sådan lyder det i øjeblikket mange steder i Rørvig, hvor frivillige uddeler pjecer, der skal være med til at krone tre års arbejde på at få etableret et fjernvarmeværk i byen med succes.

- Det startede med kommunen, der spurgte, om borgerne ville have fjernvarme. Hvis vi ville det, så skulle vi selv få det op at stå, siger Kaare Schmidt.

Han er en del af den arbejdsgruppe af lokale ildsjæle, der i disse dage deler pjecer ud i byen.

Læs også
Fjernvarme på trapperne i Rørvig - stor ros til lokale ildsjæle
Læs også
Fjernvarme på trapperne i Rørvig - stor ros til lokale ildsjæle

- Det er den endelige folder, hvor der er en solid organisation bag, der vil etablere fjernvarme i Rørvig. Hurra for det!, siger hans makker Peter Arklint og knytter næven.

Peter Arklint er en af ildsjælene i arbejdsgruppen bag projektet.
Peter Arklint er en af ildsjælene i arbejdsgruppen bag projektet. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Nu bliver det alvor

Det er nu tre år siden, at gruppen blev etableret, og selvom 150 har vist interesse for et fjernvarmeværk, så er der nu brug for bindende aftaler. I folderen er derfor en skriftlig aftale, hvor borgerne skal forpligte sig til at gå med i projektet, hvis de vil have, at det bliver til noget.

Selvom mange rørviggensere er positivt stemt, så er det ikke lykkedes at få alle med på idéen om fjernvarme.

Kaare Schmidt tror på, at det lykkes at få nok til at forpligte sig til at få fjernvarme.
Kaare Schmidt tror på, at det lykkes at få nok til at forpligte sig til at få fjernvarme. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

- Det kan være folk, der ikke har lyst til forandringer, frygter at vejene nu skal graves op igen - eller som måske selv for nylig har investeret i individuelle løsninger, siger Kaare Schmidt.

Vandværk giver bygning

Arbejdsgruppen har også formået at få Odsherred Forsyning med på holdet.

- Det er ligesom det er med infrastruktur omkring vandværker og rensningsanlæg. Det er også noget, som man er fælles om. Alternativet er, at hver parcelhusgrund skulle have de her ting inde på grunden, og det giver simpelthen ikke mening hverken for samfundet eller for den enkelte, siger Fanny Villadsen, der er direktør i Odsherred Kommune.

Med hjælp fra Rørvig Vandværk er placeringen af fjernvarmen blevet fundet.

Fanny Villadsen fra Odsherred Kommune står klar til at hjælpe borgerne med deres projekt.
Fanny Villadsen fra Odsherred Kommune står klar til at hjælpe borgerne med deres projekt. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

- Vi er så heldige, at vandværket stiller en bygning til rådighed, som de ikke bruger, og den kan man så bygge en del af varmeværket i. Og så kan man ligge en lille del af værket på en mark, fortæller Fanny Villadsen.

Og det betyder, at det for arbejdsgruppen nu er et spørgsmål om tid, inden den nye varmekilde bliver etableret

- Vi har haft vores tvivl undervejs, og frygtet, at det ikke blev til noget. Men på den anden side: det er det rigtige at gøre. Så derfor har vi holdt ved. Og nu er vi ved det punkt, hvor det er lige før champagnepropperne springer, siger Kaare Schmidt.


Nyhedsoverblik