På Plejecenter Grønnegården i Nykøbing Sjælland er centersygeplejerske Elin Holm netop mødt ind fem timer senere, end hun plejer. Det passer bedre med hendes planer netop i dag.
- Det er fantastisk, at man kan gøre det, så privatliv og arbejdsliv går op i en højere enhed, siger hun.
Det betyder, jeg gider at arbejde her
På plejecentret har alle medarbejderne stor indflydelse på, hvornår de skal møde ind, og hvornår de skal holde fri.
- Det betyder alt. Det betyder, jeg gider at arbejde her, og jeg er glad for at være her, siger Ane Petersson, der er social- og sundhedsassistent på plejecentret.
Giver mindre sygefravær
Den store fleksibilitet har medført, at sygefraværet er faldet, medarbejderne søger ikke væk, og der er ingen rekrutteringsproblemer.
- Man tror faktisk, det er lidt løgn, men det er sådan det er, og jeg troede også selv, det var løgn, da jeg blev ansat. Men når man giver lidt, så får man også noget, siger Pia Madsen, der er vagtplanlægger.
De mere fleksible arbejdstider udspringer af et forsøg, der har kørt blandt de ansatte på rådhuset. De seneste tre år har de kun arbejdet fire dage om ugen.
- I begyndelsen var det svært for mig, fordi jeg har været her i mange år, jeg var vant til at arbejde fem dage om ugen, og jeg var meget vant til at lave mine administrative ting om fredagen, siger Lizzi Sønderskov, der er jobkonsulent i Odsherred Kommune, og tilføjer:
- Men da først jeg fik byttet om på mine rutiner og lavet det på en anden måde, så syntes jeg faktisk, at det var rigtigt rart.
Viser gode resultater
Forsøget er blevet fulgt af to forskere fra Roskilde Universitet (RUC), og de konkluderer, at forsøget har været med til at skabe større arbejdsglæde og gjort det nemmere at rekruttere og fastholde medarbejdere.
Derfor har byrådet besluttet, at ordningen nu skal gøres permanent, men med endnu mere fleksibilitet end før, så medarbejderne selv kan bestemme, om de kun vil arbejde fire dage eller fem dage om ugen
- Den nye ordning favner alle endnu mere, for nu får man også lov til at lægge nogle timer om fredagen, hvis man har lyst, fastslår fællestillidsrepræsentant for HK’erne, Eva Haupt-Jørgensen.
Beslutningen om at gøre ordningen permanent og mere fleksibel falder også i god jord hos medarbejderne.
- Hvis ikke det var blevet permanent, og det var tilbage til en fem dages arbejdsuge, så havde jeg overvejet, om jeg skulle trække pensionsstikket, men fordi vi nu fortsætter med en fire dages arbejdsuge, så er det en af grundene til, at jeg bliver her, siger Lizzi Sønderskov.
Forsøg udbredes
Ifølge borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred) er det vigtigt, at de kommunalt ansatte har fleksible arbejdstider.
- Selvfølgelig har det betydning for en kommune som Odsherred, som ligger lidt ude fra de store byer, og som måske også skal gøre noget ekstra for at tiltrække de gode medarbejdere. Vi har nok også lidt svært ved at konkurrere på løn, så derfor er det nogle andre redskaber, vi skal tage i brug.
Derfor skal forsøget udbredes til alle kommunalt ansatte på såvel skoler, plejecentre og institutioner.
Foreløbig er Plejecenter Grønnegården et af de få steder, hvor kommunen prøver det af, ligesom de fleksible arbejdstider også bliver afprøvet på Plejecenter Bakkegården i Hørve og i dagtilbuddene Fårevejle Børnehus og Skovinstitutionen i Nykøbing Sjælland.