Vi kender det alle sammen.
Et tilstoppet afløb i badet eller køkkenvasken er en stor irritationskilde i det daglige.
Nogle gange kan det klares med en gang afløbsrens, andre gange skal der skrappere midler og fagfolk til, for at afløbet fungerer, som det skal.
Man kunne ikke bare vriste den fri, så meget i spænd var den
For Odsherred Forsyning har et tilstoppet kloakrør imidlertid været en irritationskilde i hele fem år.
For trods gentagne undersøgelser og gennemspulinger af røret, kunne det ikke lade sig gøre at få spildevandet til at passere problemfrit i gennem.
Lige ind til nu.
Spildevandsrøret ligger i en mark og løber fra Garboparken i Asnæs.
Det er et vådt område med meget mos, og med 250 meter til nærmeste vej fra det problematiske kloakrør, har det været besværligt for Odsherred Forsyning at få en inspektionsbil frem.
Men da spildevandsrøret blev ved med at stoppe til, besluttede forsyningen i sommer at forcere det sumpede terræn med deres tv-inspektionsbil, så man kunne komme til bunds i sagen.
En operation der krævede, at der skulle lægges køreplader på marken, så bilen ikke sad fast.
Måtte skæres fri
En tv-inspektion betyder, at der sendes et lille kamera ned i røret, for at lokalisere fejl som utætheder, forskydninger og propper.
Det viste sig, at synderen bag det tilstoppede kloakrør var en 25 centimeter lang skruetrækker, der havde sat sig så godt fast, at den nærmest var urokkelig.
- Den sad så godt fast, som noget kan sidde fast. Derfor var man nødt til at skære rørstumpen med skruetrækkeren af. Man kunne ikke bare vriste den fri, så meget i spænd var den, fortæller Tanja Christensen, kommunikationsansvarlig hos Odsherred Forsyning.
Selvom skruetrækkeren ikke dannede en massiv blokade i røret, så var det nok til at tiltrække blandt andet vådservietter, så 'proppen' med tiden blev større og større.
Har kostet 300.000 kroner
Der er nu fri passage i kloakrøret og den famøse skruetrækker har fået et nyt hjem.
- Den ligger til udstilling på værkstedet, fortæller Tanja Christensen med et grin.
- Ude på Fårevejle Rensningsanlæg har vi flere ting, der er fundet i kloakken. Ting som gebisser og tandproteser, så jeg vil tro, at skruetrækkeren får plads i den samling.
Samlingen er som sådan ikke tilgængelig for offentligheden, men bliver fremvist, når for eksempel skoleklasser er på besøg for at blive klogere på spildevand og kloakker.
Rensningsanlæggene i Odsherred Kommune modtager hver uge cirka 3.500 kilo uorganisk affald, så det er langt fra det hele, der ender i den lille samling.
Nu er spørgsmålet så bare, om der er tale om en enlig svale, eller om skruetrækkeren har en søster med stjernehoved i kloakkerne et sted i Odsherred Kommune.
- Vi inspicerer jævnligt kloakkerne, og der er vi ikke stødt på andre skruetrækkere - endnu i hvert fald, siger Tanja Christensen.
Præcis hvor mange udgifter skruetrækkeren har medført er svært at sige.
Driftschefen ved Odsherred Forsyning, Paw B. Schack vurderer dog, at det over den femårige periode er løbet op i 300.000 kroner.