Kæmpe fjernvarmeinvestering i Odsherred skal sikre billig varme

Odsherred Forsyning har fået låst deres el-kontrakter de kommende fem år, og de lover energipriser på niveau med før coronakrisen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Addy Johannesen og Tage Johannesen fra Fårevejle Stationsby får opvarmet deres hus i Odsherred med gas, og det gør ondt i pengepungen for tiden, fordi krigen i Ukraine har sendt priserne på himmelflugt.

- Man skal jo spare på både strøm og vand og det hele, siger Addy Johannesen om den nuværende situation.

Heldigvis er fjernvarmen på vej til familien og en masse andre boliger i Odsherred, der opvarmes med gas. Odsherred Forsyning har nemlig fået bred politisk opbakning fra byrådet til at investere en milliard kroner til at bygge tre nye varmeværker.

quote Det er det største, vi nogensinde har lavet

Fanny Villadsen, administrerende direktør, Odsherred Forsyning

De skal i fremtiden levere fjernvarme til såkaldte gasbyer i den sydlige del af kommunen.

- Det er det største, vi nogensinde har lavet. Det er enormt meningsfyldt, som priserne er lige nu. Så der er rigtig mange, som gerne vil have, at der kommer fjernvarme hurtigt, siger Fanny Villadsen, der er administrerende direktør i Odsherred Forsyning.

Addy Johannesen og Tage Johannesen glæder sig til snart at få fjernvarme med de gaspriser, der er for tiden.
Addy Johannesen og Tage Johannesen glæder sig til snart at få fjernvarme med de gaspriser, der er for tiden. Foto: TV2 ØST

I regionen er det forskelligt, hvor mange husstande der bliver opvarmet med fjernvarme. I Guldborgssund Kommune er det næsten halvdelen, der bliver opvarmet med fjernvarme. I Holbæk er det syv procent, mens det kun er én procent i Stevns Kommune.

I Odsherred er lidt over hver femte husstand tilkoblet fjernvarmen, men med den nye investering forventer de nu, at tallet stiger.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oliefyr fra 69 skal ud

Længere nede af vejen fra Addy Johannesen og Tage Johannesen bor Søren Rostkjær. Han er ikke mærket af de stigende energipriser på sit oliefyr, da det blev fyldt op før krigen i Ukraine, men han har alligevel grebet muligheden for at blive koblet på fjernvarmen.

- Vi kan jo kun være tilfredse med det, fordi vi ikke ved, hvordan det her udvikler sig, siger han, mens han peger på sit oliefyr fra 1969.

Læs også
Kommuner vil have forkortet vejen til grøn fjernvarme
Læs også
Kommuner vil have forkortet vejen til grøn fjernvarme

Odsherred Forsyning forventer, at mellem 2.000 og 3.000 boligejere i Fårevejle, Asnæs, Hørve og Vallekilde melder sig til fjernvarmeprojektet.

- Hvis man melder sig til, mens gravemaskinerne er i gang i ens område, så koster det faktisk ikke noget at blive tilsluttet fjernvarmen, siger den administrerende direktør i Odsherred Forsyning Fanny Villadsen.

Hvad koster det så om året?

- For et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 megawatt vil fjernvarmeprisen være 16.200 kroner om året, siger Fanny Villadsen.

Søren Rostkjær har ikke oplevet prisstigninger, da han fyldte olie på sit oliefyr fra 1969 før krigen i Ukraine.
Søren Rostkjær har ikke oplevet prisstigninger, da han fyldte olie på sit oliefyr fra 1969 før krigen i Ukraine. Foto: TV2 ØST

Energipriser på niveau som før coronakrisen

Selvom energipriserne er på himmelflugt, tilbyder Odsherred Forsyning fjernvarmepriser, der ligger på samme niveau som før coronakrisen og krigen i Ukraine.

- I Odsherred Forsyning har vi allerede for to til tre år siden omstillet de varmeværker, vi har, væk fra naturgas over til nogle meget store varmepumper, som bliver støttefyret med noget flis, hvis det bliver nødvendigt, siger Fanny Villadsen.

- Det betyder, at vi allerede er af med naturgas. Og de tre nye varmeværker, vi bygger, kommer heller ikke til at basere sig på naturgas, og derfor kan vi altså holde prisen på det samme niveau, fordi vi som storkunde kan lave nogle meget attraktive el-kontrakter, og derfor har vi lige nu låst vores elpriser fem år frem.

Læs også
Regeringen vil give husejere med gasfyr besked om fjernvarme i 2022
Læs også
Regeringen vil give husejere med gasfyr besked om fjernvarme i 2022

Med en vinter lige om hjørnet og gaspriser på himmelflugt er det om at omstille varmen så hurtigt som muligt for familien i Fårevejle Stationsby.

- Hvis vi kan komme på det inden vinter, så er den jo god nok. Ellers må vi jo så spare lidt, til vi kommer dertil, siger Tage Johannesen.

Det er regeringens mål, at op mod 50 procent af de danske husstande, som i dag bruger naturgas, skal være overgået til fjernvarme senest i 2028.


Nyhedsoverblik