Midlertidig byggetilladelse afvist - streetfoodmarked risikerer at gå konkurs

Odsherred Kommune erkender, at der er begået fejl i processen, men fastholder afvisningen af byggetilladelsen til Strandlyst Streetfood.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det hele så godt ud for Strandlyst Streetfood, da Planklagenævnet for nyligt afviste en naboklage over streetfoodmarkedet. Men kort før de for sidste gang skulle have åbnet midlertidigt i Asnæs, inden de flytter til Lyngvej, er deres midlertidige byggetilladelse blevet afvist af Odsherred Kommune.

Hvis ikke de får lov at åbne boderne den 23. juni, forventer ejeren, at de går konkurs ligesom nogle af de restauratører, der har lejet sig ind.

- Jeg er virkelig berørt af det. Jeg kan ikke sove om natten. Jeg tager meget ansvar på mig, men jeg føler egentlig, at jeg har gjort, hvad jeg skulle. Det er nogle svære dage, siger Tonny Lynge, der ejer Strandlyst Streetfood.

Tilblivelsen af madmarkedet har været noget af en rutsjebanetur.

4. juni 2021 skulle Strandlyst Streetfood have åbnet på Lyngvej i Vig, men i sidste øjeblik tikkede en naboklage ind og satte en midlertidig stopper for planerne.

quote Jeg synes, det er svært at opretholde gejsten og drivet

Tonny Lynge, ejer, Strandlyst Streetfood

Imens sagen blev afgjort, åbnede de sidste år midlertidigt i Asnæs. I år afgjorde Planklagenævnet sagen til Strandlyst Streetfoods fordel.

I februar søgte de for sidste gang om en midlertidig tilladelse til at åbne på Åsevangsvej i Asnæs, men den ansøgning er nu blevet afvist.

- Jeg synes, det er svært at opretholde gejsten og drivet, men jeg føler et stort ansvar over for restauratørerne. 

Odsherred Kommune beklager sagsgang

Strandlyst Streetfood var sidste år særdeles populært. Det ved Odsherred Kommune godt. Derfor var de også hurtige til at gå på Facebook for at forklare borgerne i Odsherred Kommune, hvorfor de har været nødt til at afvise byggetilladelsen.

Facebook forklarer kommunen sådan her: 

-  Åsevangsvej 70 er i et område med særlige landskabsmæssige værdier. Det betyder ifølge planloven, at man skal have en såkaldt landzonetilladelse for at holde arrangementer af den størrelse og type, som Strandlyst Streetfood er. Man kan give en midlertidig landzonetilladelse én gang og kun af begrænset varighed. Det var det, vi gjorde sidste sommer, hvor Strandlyst Streetfood fik lov til at køre på Åsevangsvej 70 i 6 uger og kun i 2021.

quote Jeg giver ikke meget for deres undskyldning

Tonny Lynge, ejer, Strandlyst Streetfood

Længere nede i opslaget skriver Odsherred Kommune:

- Her i februar 2022 søger Tonny så igen om en midlertidig landzonetilladelse og byggetilladelse til et madmarked på Åsevangsvej 70, i øvrigt samtidig med at han søger om at holde et Tour de France og Asgaard Rock Festival. De to sidste er ikke et problem i forhold til planloven, men det er stadig sådan, at vi rent juridisk ikke kan give en midlertidig landzonetilladelse til madmarkedet to år i træk.

- Det er ærgerligt, og ingen i Odsherred Kommune ønsker, at det skal være sådan, men det er sådan, at planlovens regler er. Vi har haft både interne og eksterne jurister til at se på sagen, og der er ikke så meget at rafle om.

Derudover skriver kommunen: 

- Vi skulle selvfølgelig have fortalt Tonny det klart og tydeligt i februar 2022, at det stadig er sådan – faktisk nærmest så snart, vi fik ansøgningen ind, så Strandlyst Streetfood kunne lægge planer efter det. Men det får vi ikke gjort, og samtidig går sagsbehandlingen af ansøgningen ikke i gang med det samme. Set i bakspejlet er det naturligvis en fejl, og vi skulle have givet folkene bag Strandlyst besked for lang tid siden.

Læs også
Nyt madmarked ved stort sommerhusområde møder modstand
Læs også
Nyt madmarked ved stort sommerhusområde møder modstand

Men den undskyldning giver Tonny Lynge ikke meget for. 

- Jeg synes bare, at de vasker hænder. Jeg giver ikke meget for deres undskyldning. Hvis de virkelig vidste, at vi ikke kunne få en tilladelse tilbage i februar, så burde de have gjort det helt tydeligt der. Det findes der ingen undskyldning for. 

Vil hjælpe med en anden løsning

Torsdag afholdt Strandlyst Streetfood akutmøde, og her blev ejer og restauratører enige om at holde sammen, indtil konkursen ligger der. 

- Vi har lagt det hele på rødt og drejet rouletten, og så må vi bare håbe på det bedste. I forhold til interne og eksterne leverandører har vi bestilt varer for mange hundrede tusinde, og det havde vi jo ikke gjort, hvis kommunen havde indikeret det modsatte, fortæller Tonny Lynge, der ikke har opgivet, at Odsherred Kommune alligevel finder en midlertidig tilladelse til Strandlyst Streetfood.

quote Vi har afsøgt de juridiske muligheder for at give en ny midlertidig byggetilladelse for Åsevangsvej 70. Det er ikke muligt

Odsherred Kommune

Men ifølge Odsherred Kommune er der ikke mere at gøre i forhold til madmarkedet på Åsevangsvej 70. På Facebook skriver de dog, at de gerne vil hjælpe med en anden løsning. 

- Vi har afsøgt de juridiske muligheder for at give en ny midlertidig byggetilladelse for Åsevangsvej 70. Det er ikke muligt inden for lovgivningens rammer. Tilbage i 2021 var Strandlyst Streetfoods oprindelige plan at åbne på Lyngvej 199, men en naboklage dengang gjorde det umuligt. Den forhindring er der ikke længere, så vi undersøger derfor sammen med Tonny alle muligheder for at komme på plads på Lyngvej 199 hurtigst muligt, så Strandlyst Streetfood kan åbne som planlagt.

Men det afviser Tonny Lynge kan lade sig gøre. 

- Vi havde satset på at blive klar på Åsevangsvej, og det er her vi har prioriteret vores tid og penge. Hvis vi skulle blive klar på Lyngvej, så ville det kræve flere hundredtusinde kroner og en måneds arbejde, så det er helt urealistisk, også selvom der kom en midlertidig byggetilladelse, fortæller Tonny Lynge og fortsætter:

- Nu har jeg været entreprenør og iværksætter i Odsherred Kommune i over ti år og lavet forskellige ting og sker det, at jeg lukker, så gider jeg faktisk ikke mere. Jeg synes, det har været hårdt at kæmpe mod bureaukratiet.

Kunne ikke have gjort mere

Tonny Lynge afviser, at han selv kunne have gjort mere for at få information om tilladelsen fra Odsherred Kommune.

Havde du planlagt tingene lidt for godt, inden du fik den endelige tilladelse fra kommunen?

- Det synes jeg ikke, for siden jeg skrev ansøgningen, har jeg været med til alle mulige møder. Strandlyst Streetfood-projektet i år har jo været talt ind konstant - også i Tour de France-planen. Så det er fuldstændig absurd at vi ikke kan få lov lige meget hvad. 

Læs også
Naboklage afvist: Streetfood-marked er et skridt nærmere en realitet
Læs også
Naboklage afvist: Streetfood-marked er et skridt nærmere en realitet

Men hvis ikke der har ligget den endelige afgørelse, har du så ikke solgt skindet før bjørnen blev skudt?

- Det kan man godt sige, men de har været velvidende i et halvt år om at vi gjorde det her og hvis de har vidst det fra starten, jamen, hvorfor siger de så ikke bare, at vi ikke må i år?, afslutter Tonny Lynge. 

Strandlyst Streetfood skulle have første åbningsdag den 23. juni.


Nyhedsoverblik