Det var en eksplosion, der fik Peter Wilhelm Madsen til at investere alle familiens sparepenge i det nye harpungevær. Det nye gevær skulle bruges til at tage livet af de tun, der som glubske torpedoer jog op ved båden, når han røgtede sine sildegarn.
Da pengene var små, havde han først selv forsøgt sig med at lave et harpungevær ud af et dobbeltløbet jagtvær. Hos smeden havde han fået smedet en harpun med en tynd wire i, og planen var, at haglpatronen i det ene løb skulle dræbe tunen. Bagefter skulle den let kunne hives ombord med wire og harpun, der blev affyret samtidig fra det andet løb.
I teorien kunne det godt have virket, men eksperimentet kostede nær Peter Wilhelm Madsen både syn og hørelse, da geværet eksploderede i hænderne på ham, første gang han skulle affyre det.
De andre fiskere anså Madsen for at være småskør, når han insisterede på, at han ville jage kæmpefiskene. Tunene kunne hive en mand overbord, når deres kræfter blev udfordret, og i 1920’erne var der ingen penge i den type fiskeri, da tunkød blev betragtet som uspiseligt.
Tun udløste lystfisker-eventyr
Småskør eller ej, de himmelvendte øjne skulle snart blive vekslet til anerkendende blikke. For det, der begyndte som Peter Wilhelm Madsens livsfarlige mani med at jage tunfisk, skulle senere vise sig at være starten på et sandt eventyr, der bragte både berømmelse og rigdom til den lille by på Sjælland Oddes nordside, der meget betegnende har fået navnet Havnebyen.
Kongelige, adelige og rige fra hele verden begyndte på den her tid at interessere sig for lystfiskeri, og ligesom storvildtjægeren anså løven for at være det ypperligste trofæ, så var den blåfinnede tun en af de absolutte topfisk for lystfiskerne.
Havnebyen blev verdenskendt for at være det perfekte udgangspunkt for velbeslåede lystfiskere, der ville prøve kræfter med kæmpetunen. Lokalt blev drømmen om at tjene store penge på de rige lystfiskere vakt, og i de følgende år blev der satset stort på at udvikle et turisteventyr, som skulle bringe rigdom til den lille fiskerby.