Det betyder, at der nu kan arbejdes videre med rekonstruktionen af selskaberne.
Den ene rekonstruktør overtager magten i bestyrelsen for Odsherred Forsyning. Han hedder Christian Jul Madsen og repræsenterer Nordea, og det kom som en overraskelse for den nuværende ledelse af Odsherred Forsyning A/S, fortæller TV2 ØSTs reporter, der torsdag formiddag var til stede i Retten i Holbæk.
Det er jo at skrue bissen på
Konkret betyder overtagelsen, at den samlede bestyrelse for Odsherred Forsyning A/S er blevet afsat.
Det er rekonstruktørerne fra Bech-Bruun og Kromann Reumert, der har fremlagt den foreløbige plan med henvisning til konkurslovens paragraf 12.
Det er ikke usædvanligt, at en rekonstruktør sætter sig tungt på magten i en bestyrelse.
Men professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh havde alligevel ikke set for sig, at det var det, der ville ske i denne sag.
- Jeg havde det ikke på paletten af udfaldsrum. Jeg troede egentlig, man ville forsøge sig med en forhandling. Det er jo at skrue bissen på, idet Nordea åbenbart mener, at man kan gøre det bedre end den nuværende bestyrelse, siger han til TV2 ØST.
Modstridende interesser
Han vurderer, at det slet og ret handler om modstridende interesser - og om penge.
- Nordea ønsker at få så mange af sine penge som overhovedet muligt. Skal man have råd til at afdrage og forrente sin gæld, må man have en høj fjernvarmepris. Det er ikke nødvendigvis i kommunens interesse, fordi forbrugerne kan have svært ved at betale en høj pris. Meget af det her kan derfor handle om fjernvarmeprisen, vurderer Per Nikolaj Bukh.
En høj fjernvarmepris vil også skabe udfordringer med at få nye kunder til at melde sig til fjernvarme.
Det har ikke været muligt for TV2 ØST at få oplyst hvem Nordeas rekonstruktør vil indsætte i bestyrelsen, men ifølge Per Nikolaj Bukh bliver det næppe tre bankfolk.
- Man skal have adskilt kreditorinteresserne fra ledelsen, siger han.
Vi har gennem hele forløbet gået ekstraordinært langt for at sikre en levedygtig løsning. Det har desværre ikke været muligt
Den nuværende direktion i Odsherred Forsyning under ledelse af administrerende direktør Pernille Ingildsen fortsætter. Andet ville have overrasket Per Nikolaj Bukh.
- Det er min vurdering, at man har en ganske kompetent direktion både på papiret og når man ser på dens handlinger. Jeg tror ikke, man tvivler på, at den nuværende ledelse er i stand til at drive virksomheden i det daglige, siger han.
Nordea: Vi har strakt os langt
Bankdirektør med ansvar for erhvervskunder Helene Bløcher fra Nordea kalder i en skriftlig kommentar situationen omkring Odsherred Forsyning for "dybt beklagelig".
- Vi har gennem hele forløbet gået ekstraordinært langt for at sikre en levedygtig løsning. Det har desværre ikke været muligt. I den nuværende situation mener vi, at den godkendte rekonstruktionsplan er den mest ansvarlige – både for borgerne i Odsherred og den fremtidige grønne omstilling, skriver Helene Bløcher.
Hun tilføjer, at de nye bestyrelsesmedlemmer er "personer med stor ekspertise".
I Odsherred Varme fratræder alle bestyrelsesmedlemmer på nær to medarbejderrepræsentanter, mens bestyrelserne for Odsherred Renovation og Odsherred Spildevand fortsætter.
Odsherred Varme A/S blev den 25. oktober 2024 taget under rekonstruktionsbehandling i skifteretten i Holbæk. Odsherred Varme A/S er et datterselskab af Odsherred Forsyning.
Hvad er en rekonstruktion?
En rekonstruktion bliver iværksat i et selskab i en dårlig økonomisk situation i et forsøg på at undgå en konkurs.
Rekonstruktionen skal i samarbejde med kreditorerne og skifteretten rette op på økonomien i det kriseramte selskab, så selskabet igen kan blive sundt.
Det er skifteretten, der indleder en rekonstruktion af en virksomhed.
Inden for de første fire uger skal der fremlægges en indledende plan for forløbet.
Hvis planen vedtages af kreditorerne, har rekonstruktøren op til seks måneder til at lave et egentligt rekonstruktionsforslag og få det vedtaget på et møde i skifteretten.
Mødet kan i samråd med retten og kreditorerne udsættes i op til fire måneder.
Kilde: domstol.dk