Det tog politiet fem år at pågribe en nu 22-årige hacker. Det er ikke godt nok, mener flere af de piger, den 22-årige mand har hacket.
Ifølge Nellie Axelsen henvendte hun sig flere gange til politiet mellem 2018 og 2020, før der skete noget.
Man føler sig lidt til grin
- Man føler sig lidt til grin. Når der sker noget så alvorligt, og de så ikke gør noget, siger Nellie Axelsen, der fik delt videoer af hende nøgen på Snapchat.
Den holdning er hun ikke ene om at have, også Sandra Tønnesen er utilfreds med politiet. Hun har ikke selv været en del af retssagen, men hun fortæller, at hun er én af flere kvinder, der har oplevet lignende oplevelser med hacking og billededeling. Da hun i 2020 fandt ud af, at politiet havde sigtet en mand, sendte hun derfor en mail.
- Jeg skrev til dem, at nu er jeg også en del af det, og hvis der var noget, de havde brug for, så måtte de sige til, men jeg hørte aldrig noget fra dem, siger Sandra Tønnesen.
Dømt for afpresning og hacking
Utilfredsheden udspringer af, at der fredag faldt dom i en sag, hvor en 22-årig mand fra Odsherred blev idømt to år og tre måneders fængsel for at have begået hacking, blufærdighedskrænkelse, ulovlig tvang og ulovlig billeddeling samt databedrageri på en måde, der kan betegnes som systematisk.
Retten fandt, at manden var skyldig i 135 forhold i sagen, der omfatter i alt 64 forurettede, primært unge kvinder.
En stor del af ofrene er unge kvinder, der også kommer fra Odsherred, men også andre kvinder andre steder fra i landet er blevet hacket. Flere af ofrene havde i forvejen en relation til manden. Nogle af dem gik på den samme skole og på det samme gymnasium. Nogle af ofrene har forklaret i retten, at de betragtede ham som en god ven.
Hackingen begyndte tilbage i 2015 og flere unge har altså siden meldt det til politiet, dog uden, at der er blevet gjort noget, hævder flere af pigerne.
Sandra Tønnesen ventede selv flere år med at kontakte politiet. Ifølge hende, virkede det ikke til at politiet lyttede til dem.
- Jeg har haft flere veninder, der har været nede og melde det, og der er ikke blevet gjort noget før senere, siger hun.
Politiet erkender fejl
Politiet erkender, at der kan have været flere ofre end de 64, der blev en del af retssagen. Politiet erkender også, at flere anmeldelser ikke er blevet registreret.
- Vi ved med den viden, vi har i dag, at flere kvinder har henvendt sig til dansk politi ude i politikredsene. Det er en sag, der har været omfangsrig og fordelt sig på 10 politikredse, og vi kan kun beklage, at i forbindelse med den anmeldelsesfase, at det ikke er blevet håndteret korrekt, siger Brian Bang-Rasmussen, politiinspektør hos Midt- og Vestsjællands Politi.
Det er for lang tid, det må vi erkende
Hvad tænker du om, at nogle ikke har henvendt sig fordi de havde indtryk af at det ikke ville ændre noget?
- Det er jeg ked af at høre. Jeg håbede, der var en bevægelse i retning af, at man kan stole på, at når man henvender sig til politiet, så bliver ens anmeldelse også taget alvorligt, siger Brian Bang-Rasmussen.
Hvordan kan det tage fem år at pågribe den her gerningsmand?
- Det er for lang tid, det må vi erkende. Den viden, den procedure og de værktøjer, som vi har i dag, de blev ikke anvendt i samme omfang, som man bør kunne forvente som borger i det her samfund.