Når Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred mødes i morgen, tirsdag, klokken 17 for at tage stilling til kommunens nye skolestruktur, så ligner det på forhånd en Mission Impossible for udvalget med Søren With (S) i spidsen.
De mange høringssvar til den nye plan stritter i vidt forskellige retninger.
Høringen sluttede den 22. november. Politikerne har nærlæst de mange svar lige siden. Og de folkevalgte har valgt at lytte. Socialdemokratiet og Radikale Venstre stiller en række ændringsforslag, når politikerne mødes tirsdag, fortæller Søren With.
Vi kan ikke tilgodese alle ønsker fra alle byer
- Vi foreslår nu, at Grundtvigsskolen og Nordgårdsskolen i Nykøbing Sjælland forbliver sammen med Odden og Egebjerg skoler, mens Højby Skole bliver selvstændig. Det har simpelthen gjort indtryk på os, at så mange forældre og personalet på den ”gamle” Nordskolen har sagt, at vi skal lade være med at pille ved noget, der fungerer godt. Det har vi lyttet til, siger udvalgsformanden.
Ikke alle får deres ønsker opfyldt
Til gengæld får forældrene i den anden ende af kommunen, i Vallekilde-Hørve, tilsyneladende ikke deres brændende ønske opfyldt.
De vil have overbygningen tilbage deres skole og en selvstændig ledelse. Et ønske, som hele byen står bag: Forældre, lærere, idrætsforeninger, elever, menighedsråd og erhvervsforening har alle skrevet høringssvar.
- Men det er simpelthen ikke realistisk. Der er ikke elever nok til en overbygning. Vi kan ikke tilgodese alle ønsker fra alle byer. Vores mål er at lave den bedst mulige folkeskole for hele Odsherred. Det er jo også sådan, at en stor del af den nuværende bestyrelse faktisk er tilfreds med Sydskolen, som den ser ud i dag, siger Søren With.
I den sydlige del af kommunen ser det altså ud, som om Vig Skole bliver selvstændig, mens Bobjergskolen i Asnæs, Skolen ved Fjorden og Vallekilde-Hørve Skole fortsætter som fælles skole med fælles ledelse.
Flere forslag fra politikerne
Ved mødet i morgen foreslår Socialdemokratiet og Radikale Venstre også, at det bliver understreget, at det bliver helt op til de enkelte skoler, om de vil være profilskoler – for eksempel satse på idræt eller it.
I den skolestruktur, der netop har været til høring, var det meningen, at alle specialklasser skulle samles i Vig, men i morgen vil Socialdemokratiet og Radikale Venstre foreslå, at klasserne bliver i Hørve.
- Vi er lige nu i gang med en stor analyse af området i hele Odsherred, og vi vil vente på resultatet af den, før vi træffer beslutning om flytning af specialklasser, siger Søren With.
Endelig vil de to partier også rette forslaget til skolestruktur af hensyn til borgerne i Grevinge Sogn. Her skal forældre have mulighed for frit at vælge, om deres børn skal gå i skole i Vig eller i Asnæs.
Socialdemokratiet og Radikale Venstre også have præciseret, at de sammenlagte skoler beholder deres afdelingsråd på de enkelte matrikler.
Det er langt fra den endelige afgørelse, der træffes i morgen. Den nye skolestruktur skal også forbi økonomiudvalget, inden byrådet tager stilling til sagen den 29. januar.
Den nye skolestruktur skal træde i kraft efter sommerferien.