Populær badestrand: Her må du ikke samle affaldet op

For at finde ud af, hvor meget skrald, der ender på Gudmindrup Strand, opfordrer Miljøstyrelsen folk til at lade affald ligge på en del af stranden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du ser plastikposer, flamingostykker eller andet skrald, når du går tur på en udpeget strækning på 100 meter på Gudmindrup Strand, så skal du bare lade det ligge.

Den 100 meter strækning, der endnu ikke er skiltet, er placeret 200 meter nord for P-pladsen ved Gudmindrup Strand.

Miljøstyrelsen vil nemlig gerne selv samle det ind. Det skriver de i en pressemeddelelse.

- Det er måske overraskende, at vi i Miljøstyrelsen beder folk om at lade papir, plastik, dåser og andet affald ligge, men hvis skraldet bliver samlet op af forbipasserende, så undervurderer vi problemet med affaldet, fortæller kontorchef Berit Borksted fra Miljøstyrelsen i pressemeddelelsen.

Læs også
Christian vandt 85.000 kroner ved at samle skrald: - Jeg samler alt op, jeg ser
Læs også
Christian vandt 85.000 kroner ved at samle skrald: - Jeg samler alt op, jeg ser

Til TV2 ØST uddyber hun, hvorfor det er vigtigt, at borgere, der bruger Gudmindrup Strand, nu lader affaldet ligge på den udpegede strækning.

- Standen er blevet udpeget til at være en del af Miljøstyrelsens overvågning af affald på strande. Gennem overvågningen undersøges, hvor meget skrald, der skyller op og efterlades på strandene rundt omkring i Danmark. Det gør vi med henblik på at følge udviklingen i mængden af affald på strandene, forklarer hun.

Bliver samlet ind fire gange om året

Berit Borksted forklarer, at undersøgelsen foregår efter standardiserede metoder.

- Det er vigtigt, at det foregår standardiseret, så man kan sammenligne resultaterne over tid, men også med resultater, som bliver indsamlet i andre lande, fortæller hun.

Skraldet på strandene, der er med i overvågningen, bliver indsamlet fire gange om året. 

Berit Borksted mener derfor ikke, at man skal være bekymret for, at de 100 meter på Gudmindrup Strand pludselig begynder at flyde med skrald.

Valgt ud fra geografien

Overvågningen af skraldemængderne på udvalgte danske strande har været i gang siden 2015.

Biolog Kristian Ege Nielsen fra Miljøstyrelsen fortæller, at Gudmindrup Strand er blevet føjet til gruppen af strande, hvor Miljøstyrelsen indsamler skrald, fordi den ligger ud til Storebælt. Et område hvor der hidtil ikke har været overvågning af affald på strande.

Derudover er antallet af besøgende på stranden i Odsherred også en faktor.

- Vi har valgt den, fordi der kommer mange gæster. Dem er der ikke lige så mange af på de andre overvågningsstrande, siger biologen.

Badegæster på Enø
Læs også
Skraldet flyder på populære badestrande
Badegæster på Enø
Læs også
Skraldet flyder på populære badestrande

Han forklarer, at Gudmindrup Strand højst sandsynligt vil være en del af overvågningen et godt stykke tid endnu. Det er nemlig en fordel for undersøgelsen, at man overvåger de samme strande over en længere periode.

Der bliver typisk fundet 50 til 300 stykker affald på hver overvågningsstrand, oplyser Miljøstyrelsen, og det er langt over EU's grænse på maksimalt 20 stykker plastik for hver 100 meter strand.

Du kan læse mere om overvågningen på Miljøministeriets hjemmeside.


Nyhedsoverblik