Protesterer mod solcelleanlæg

Politikerne i Vækst- og Udviklingsudvalget i Odsherred Kommune går videre med planerne om at stort solcelleanlæg på Lammefjorden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er skuffelse og ærgrelse hos en gruppe beboere i Gundestrup på Lammefjorden.

- De ødelægger vores fabelagtige udsigt. Det er vores hverdag, der bliver ramt. Jeg vil godt vædde med, at der ikke er en eneste af de politikere, der har truffet beslutningen, der får udsigt til det store anlæg, siger Michael Skovgaard Larsen fra Gundestrup.

Han og en stor gruppe borgere protesterer imod planerne om at etablere et solcelleanlæg, Solpark Lammefjord, på fem arealer i området syd for Gundestrup ved rute 21 tæt på kommunegrænsen til Holbæk.

De røde markeringer viser, hvor i Gundestrup solcelleanlæggene efter planen skal opføres.
De røde markeringer viser, hvor i Gundestrup solcelleanlæggene efter planen skal opføres. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Politikerne i Vækst- og Udviklingsudvalget har netop besluttet at give grønt lys til planerne. Den endelige beslutning om den afgørende lokalplan skal træffes af byrådet. 

Forstår bekymring

Mathias Hansen (V) er formand for udvalget, og han slår fast, at beboernes protester har gjort indtryk.

Mathias Hansen (V) er formand for Vækst- og Udviklingsudvalget, som netop har besluttet at give grønt lys til solcelleanlægget. Arkivfoto.
Mathias Hansen (V) er formand for Vækst- og Udviklingsudvalget, som netop har besluttet at give grønt lys til solcelleanlægget. Arkivfoto. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Beboerne har blandt andet været bekymret for udsigten – altså at sådan et anlæg ikke er særlig kønt. Derfor har vi nu også bedt forvaltningen om at lave mere skarpe krav til randbeplantningen omkring anlæggene. Vi vil også gerne have dem etableret så tidligt som muligt, fordi det jo tager nogle år, før de vokser op og dækker for anlæggene, forklarer Mathias Hansen (V).

Michael Skovgaard Larsen anerkender, at politikerne har lyttet til noget af kritikken.

- Men det kommer bare ikke mig og mine naboer til gode. Vi bor højt i forhold til anlægget, og vi vil – beplantningsbælte eller ej – fortsat have udsigt til bagsiden af det store anlæg, lyder det fra ham.

Kan forsyne 39.000 husstande

Anlægget bliver i alt på 133 hektar og forventes at kunne producere cirka 175 millioner kWh per år.

Det svarer til elforbruget i cirka 39.000 husstande, oplyser Odsherred Kommune i sagsfremstillingen.

Læs også
De fleste vindmøller og solceller rejses i få kommuner
Læs også
De fleste vindmøller og solceller rejses i få kommuner

- Jeg synes, at politikerne glemmer, at vores natur er udpeget til Unesco Global Geopark. Samtidig har vi allerede udsigt til en stor vindmøllepark lige på den anden side af kommunegrænsen. 

- Vi er ikke imod grøn omstilling, men jeg synes, at vi her i lokalområdet har taget vores del. Endelig har jeg svært ved at forstå, at man vil bruge noget af Danmarks bedste landbrugsjord til at plastre til med solceller, siger Michael Skovgaard Larsen.

Delvis enig i kritik

Det sidste kritikpunkt er udvalgsformand Mathias Hansen (V) helt enig i.

- Jeg har det også stramt med at bruge god landbrugsjord til solcelleanlæg. På den anden side vil jeg ikke lade min "fikse" idé stå i vejen for grøn omstilling. Men jeg er ærligt talt lunken ved projektet, siger Mathias Hansen (V).

Læs også
Lange udsigter til mere grøn energi - solcelleanlæg kan ikke kobles på elnettet
Læs også
Lange udsigter til mere grøn energi - solcelleanlæg kan ikke kobles på elnettet

Men han stemte altså alligevel for at sende projektet videre til byrådet med en anbefaling om at gå videre med planerne.

- Derfor kan det måske godt lyde som en gratis omgang at udtrykke skepsis. Men jeg har faktisk endnu ikke taget endelig stilling til, om jeg vil stemme ja til projektet, når vi skal behandle sagen i byrådet. Jeg overvejer stadig, lyder det fra Mathias Hansen (V).


Nyhedsoverblik