Der gik kun tre døgn, fra kontrakten om det nye teaterbyggeri i Odsherred blev underskrevet, til hovedentreprenøren B. Nygaard Sørensen A/S gik konkurs.
Nu arbejder fonden for byggeriet af det nye teater for at få overblik over den nye situation omkring byggeriet af teateret i Odsherred.
- Det er en lidt kompliceret situation for os, og lige nu arbejder vi på højtryk på at udrede det juridiske i det, set fra vores synspunkt, siger direktør Lars Nybjerg fra Bygningsfonden Odsherred Teater til TV2 ØST.
Tidsplan usikker
Den nye teatersal er en del af den nu et år gamle plan om at flytte teateret fra Annebergparken til gågaden i Nykøbing, hvor teateret skal fylde mere end før i byens og kommunens liv.
Planen var, at den nye sal senest næste år kunne afleveres til teateret – men det er nu usikkert om den tidsplan kan holde.
- Jeg kan ikke svare på det, men vi arbejder på højtryk på at finde svar på det, siger Lars Nybjerg.
En af de store usikkerheder omkring byggeriet er, at kontrakten på byggeriet indtil videre kun er underskrevet af den ene part bag - det vil sige Bygningsfonden Odsherred Teater. Direktøren for B. Nygaard Sørensen A/S meldte forfald på grund af sygdom, og det betyder, at det nu er uafklaret, hvor bindende aftalen mellem parterne reelt er.
- Det er bindende, fordi der er en mundtlig aftale – og så alligevel ikke, fordi kontrakten ikke er underskrevet. Det er noget, som vores jurister arbejder på at afklare nu, siger han.
De har ikke fået penge
Lars Nybjerg understreger, at der ikke er betalt penge til det konkursramte selskab. Det betyder dog ikke, at man helt kan slippe fri af problemer. Der kan nemlig være flere ting, som kan få betydning for teateret og byggeriets tidsplan. For det første kan selskabet måske blive solgt fra, eller den specifikke opgave med at bygge teateret i Odsherred kan blive forsøgt solgt. Det kan også være, at man skal ud i en ny udbudsrunde.
- Vi kan for nuværende ikke sige, hvad der sker. Men næsten uanset hvad, så er vi nødt til at have en dialog med B. Nygaard Sørensen A/S. Vi vil ikke kunne acceptere hvad som helst. Vi har også et teater, der skal arbejde samtidig med, at byggeriet skal gennemføres, understreger han.
Artiklen fortsætter under videoen.
Små forsinkelser nu kan blive store senere
Lars Nybjerg mener dog, at når galt skulle være, så er det godt, at konkursen kommer nu. Havde det være en måned eller to inde i byggeriet, så ville det være blevet både en dyr og meget forsinkende fornøjelse. Lige nu virker det dog som om, at den største risiko for byggeriet er selve tidsplanen bag.
- Der er nogle deadlines for bestilling af for eksempel betonelementer, der kan betyde, at selv små forsinkelser nu vil kunne skabe større forsinkelser senere i byggeriet. Hvor store de måtte blive kan vi dog ikke sige endnu, siger Lars Nybjerg.
Byggeriet af den nye teatersal sker med støtte fra Foreningen Realdania, A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.