Stjernestøv indsamlet ved kanten af atmosfæren, målinger af de spændinger i atmosfæren, der udløser lyn – og ikke mindst billeder af solen taget langt over den højde, som rutefly normalt kan præstere.
Det er nogle af målene for den mission, der søndag afvikles over Sjælland.
Her sendes to forsøg op under heliumballoner over Sjælland.
Jeg synes virkelig, at det er nogle interessante forsøg
Der er tale om forsøg, der helst skal op i mere end 20 kilometers højde, hvor de udsættes for ekstreme forhold som i rummet – og som samtidig gerne skulle give ny viden om den planet, som vi lever på.
- Jeg synes virkelig, at det er nogle interessante forsøg. De vil fra stratosfæren forsøge at skaffe ny viden på områder, som faktisk ikke er særlig godt belyst, siger underviser og projektleder René Fléron fra DTU Space.
Sonderne opsendes af to grupper studerende fra enten Odsherred eller Kalundborg kommuner. Beslutningen om hvor bliver taget i sidste øjeblik af hensyn til vindretningen.
- Vi vil meget gerne have, at sonderne falder ned på landjorden igen, og ikke ender i havet, fortæller René Fléron.
Mødt af problemer
Sidste år blev opsendelsen af sonderne mødt af problemer. Den ene ballon forsvandt, og var væk i 10 måneder, før den endelig blev fundet i et træ tæt på Næstved.
Denne gang har projektet også været forfulgt af problemer - især fra coronarestriktionerne, der har gjort arbejdet med sonderne til en særdeles problematisk størrelse.
Sonderne er nu blevet færdige, og er klar til at blive sendt op i det opsendelsesvindue, som holdene er blevet tildelt af de danske luftfartsmyndigheder.
Går alt efter planen, vil sonderne falde ned i et smalt bælte i området omkring Ringsted-Haslev-Rønnede og Præstø.
Borgerne skal dog ikke være nervøse for at få rumeksperimenter i hovedet fra 20 kilometers højde.
Alt på sonderne er sikret, og den sidste del af turen ned foregår i en faldskærm under sikre forhold, siger René Fléron.
DTU SPACE og selskabet VRDK har udgivet en film fra sidste års flyvning over Sjælland. Du kan se et uddrag fra filmen i linket herunder. På årets mission ventes opløsningen på filmen at blive forbedret markant.
Møde afgjorde opsendelsestidspunkt
De studerende afholdt torsdag et såkaldt go-nogo møde på internettet. Det vil sige et møde, hvor det blev afgjort, om sonderne var klar til at blive sendt op. Her faldt pilen på søndag.
Særlig opmærksomhed er der på to kameraer, der bæres af sonderne. Det ene er et 360-graders kamera, mens det andet er et særligt solteleskop. De to kameraer kræver nemlig en særlig type stabilisering, så de altid peger mod det rette sted i universet. Det er i sig selv en præstation i den turbulente luft under de livlige balloner i den øvre atmosfære.
- Vi har lavet et særligt system, der stabiliserer sonderne. Og det er testet ret godt – det ser ud til, at det kan stabilisere sonderne, så de kan få taget nogle gode billeder, siger René Fléron.
På billedet herunder viser de studerende et af instrumenterne til sonden frem. Der er tale om en 360-graders kamera, der er tilpasset til de ekstreme temperaturer i 20-25 kilometers højde. Artiklen fortsætter under billedet.
Indsamlingen af stjernestøv - det vil sige rester af små meteoritter, der er brændt op i mødet med luften - kræver noget helt særligt af instrumenterne på sonden. Deres indsamlingsskive åbner sig således først i to-tre kilometers højde, sådan så kun støv, der ikke har været i kontakt med det jordiske livs forurening, bliver indsamlet. På vejen ned igen vil det igen lukke sig.
Instrumentet, der skal skaffe ny viden om lyndannelsen på Jorden, er også et særligt instrument. Det består af to net af metal, der med 15 meters mellemrum skal måle på de positivt ladede ioner i de forskellige luftlag. Her ventes de indsamlede data at kunne skaffe nu viden om ladningerne i atmosfæren - også når der ikke er et tordenvejr på vej. De ladede ioner menes nemlig altid at være til stede i luftlagene.
Går alt efter planen, så opsendes sonden 10.30 søndag.