Mathias Hansen, der er tidligere bestyrelsesformand i Odsherred Forsyning og nuværende byrådsmedlem fra Venstre, var med til at skrive under på den låneaftale med Nordea, som er central i fjernvarmesagen fra Odsherred.
Lånet på 680 millioner kroner blev optaget i Odsherred Varme, som er et datterselskab af Odsherred Forsyning.
Aftalen indeholdt en såkaldt selvskyldnerkaution. Det betyder, at Odsherred Forsyning hæfter for lånet, hvis Odsherred Varme ikke er i stand til at betale - og det er selskabet ikke.
Vi er nået til et sted, hvor vi peger fingre ad hinanden
Det er ifølge kommunaldirektøren og borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred) en af årsagerne til, at det er gået så galt, at Odsherred Forsyning nu skylder 1,3 milliarder kroner væk til henholdsvis kommunen og Nordea.
Men så simpelt kan det ikke udlægges, mener Mathias Hansen.
- Vi er nået til et sted, hvor vi peger fingre ad hinanden. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Den her sag er så alvorlig, at vi skal have alle kort på bordet, så der ikke er nogen, der kan levere en version af historien, som er mangelfuld, siger han.
Derfor ser Mathias Hansen frem til, at flere detaljer om sagen bliver yderligere belyst i den advokatundersøgelse, som Odsherred Kommune har sat i gang.
- Den ser jeg frem til, for den vil forhåbentlig afdække nogle af de forhold, jeg føler mig bortdømt for, siger han.
Låneaftale under lup
Sagen udspringer af et omfattende fjernvarmeprojekt for over en milliard kroner, som Odsherred Forsyning i 2022 intensiverede, efter at Ruslands invasion af Ukraine satte gang i en energikrise.
En række "gasbyer" i den sydlige del af kommunen skulle over på fjernvarme, men projektet løb løbsk og er nu gået i stå. Det kom frem på et pressemøde fredag, hvor det blev offentliggjort, at selskabet er begæret under rekonstruktion.
For den samlede gæld er nu på 1,3 milliarder kroner og vil ifølge borgmester Karina Vincentz få konsekvenser for både fjernvarmekunder og borgere i Odsherred Kommune.
Hvad er en rekonstruktion?
En rekonstruktion bliver iværksat i et selskab i en dårlig økonomisk situation i et forsøg på at undgå en konkurs.
Rekonstruktionen skal i samarbejde med kreditorerne og skifteretten rette op på økonomien i det kriseramte selskab, så selskabet igen kan blive sundt.
Det er skifteretten, der indleder en rekonstruktion af en virksomhed.
Inden for de første fire uger skal der fremlægges en indledende plan for forløbet.
Hvis planen vedtages af kreditorerne, har rekonstruktøren op til seks måneder til at lave et egentligt rekonstruktionsforslag og få det vedtaget på et møde i skifteretten.
Mødet kan i samråd med retten og kreditorerne udsættes i op til fire måneder.
Kilde: domstol.dk
Odsherred Kommune stillede forsyningsselskabet garanti for 583 millioner kroner til projektet.
Lånet på 680 millioner kroner gennem Nordea skulle udgøre den anden del af finansieringen.
Det var Mathias Hansen og daværende administrerende direktør Fanny Villadsen, der skrev under på låneaftalen med Nordea, som var udarbejdet af den daværende økonomidirektør.
Svært at give os skylden
Ifølge Mathias Hansen var hverken han eller Fanny Villadsen blevet gjort opmærksom på, at lånet indeholdt en selvskyldnerkaution.
- Der er nogle, der prøver at tørre ansvaret af på andre lige nu. Hverken Fanny Villadsen eller jeg var opmærksomme på det. Vi fik lagt dokumenter frem og fik at vide, at det var standard. Var jeg blevet gjort opmærksom på, at jeg var i gang med at indgå en selvskyldnerkaution for hele forsyningsselskabet, så havde jeg standset det, siger han.
Det er et lån på over en halv milliard kroner. Gjorde du nok for at sætte dig ind i lånebetingelserne?
- Det synes jeg. Vi har haft ekstern revision på til at hjælpe med budgettering og finansiering. Vi var bevidste om, at det var nogle enorme beløb, vi arbejdede med her og at vi var nødt til at sikre os, at vi ikke kvajer os. Og når vi så ikke får fremlagt den dokumentation, vi har bedt om, så er det svært at give os skylden bagefter.
Har du været den rette til at varetaget funktionen som bestyrelsesformand?
- Fuldstændig. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Vi er ude over personfnidder. Jeg synes, det er vigtigere at løse problemet end at stå og vurdere, om jeg er dygtig nok eller ej. Det er også derfor, jeg har valgt at trække mig. Min person må ikke stå i vejen for at løse det her. Det er vigtigere at hjælpe forsyningens kunder og kommunens borgere, siger han.
Udskiftninger i selskabet
Odsherred Forsyning er endt med en gæld på 1,3 milliarder kroner efter det kuldsejlede fjernvarmeprojekt.
Sagen har resulteret i en række udskiftninger på Odsherred Forsynings direktionsgang og i bestyrelse.
I januar blev Claus Thorsen, der var økonomidirektør og en del af direktionen, da lånet blev optaget, fyret. Blandt andet på grund af "alvorlige fejlberegninger".
Claus Thorsen var også konstitueret administrerende direktør i Odsherred Forsyning, mens Fanny Villadsen var på barsel i den første halvdel af 2023.
Claus Thorsen blev efterfølgende politianmeldt af forsyningsselskabet.
I april trak Mathias Hansen sig fra posten som bestyrelsesformand. En uge efter meldte Fanny Villadsen sin afgang.
Fanny Villadsen fortæller til TV2 ØST, at hun ligesom Mathias Hansen håber, at flere detaljer i sagen kommer frem.
- Jeg afventer sagens udfald. Det er enorm kompleks sag, hvor alle nuancer ikke er fremme endnu, siger hun.
TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra tidligere økonomidirektør Claus Thorsen.