Flere gange om ugen bevæger Regina Juul Sørensen sig ud i skoven med sin hundegruppe, men torsdag den 3. oktober ventede hende og resten af gruppen et noget uventet syn i Høve Skov.
For lige der midt i skovbunden opdagede den naturelskende hundelufter nemlig en lille gruppe anemoner.
En blomst, der normalt er kendt som en forårsblomst.
- Folk troede, vi lavede fis, men den er altså god nok. De var der sgu, fortæller Regina Juul Sørensen.
- Jeg har aldrig set den blomst før i oktober måned, og det bliver jeg en anelse bekymret over, siger hun videre.
Sjældent syn
Det var da også et yderst sjældent syn, som Regina Juul Sørensen og de andre hundeluftere mødte.
Vi ved ikke meget om, hvordan klimaforandringerne påvirker vores planter endnu, så tidligt er vi simpelthen ikke i vores forskning.
Det forklarer Natalie Ahlstrand, som er forsker og adjunkt på Københavns Universitet med speciale i botanik.
- Jeg har set hvide anemoner blomstre i efteråret i udlandet før, men ikke med mine egne øjne i Danmark. Det er meget sjældent, det sker, fortæller Natalie Ahlstrand, der dog har set enkelte registreringer af anemoner på sociale medier, forklarer hun videre.
Vi kan dog, ifølge forskeren, godt vænne os til at se mere af den slags ude i naturen.
- Vi har haft en meget varm sensommer med mange solrige dage, og der kan være noget genetik i planterne, som bliver forvirrede over de skiftende vejrforhold.
- Når vejret skifter, så gør planterne også mærkelige ting, som eksempelvis at blomstre i oktober måned. De muterer simpelthen, og det er helt naturligt, når vejrforholdene skifter, siger forskeren.
Hjælp forskerne
Hundelufteren, som opdagede det noget sjældne syn, har også set andre forårsplanter uden for sæsonen.
- Inden for de sidste ti år, synes jeg, jeg har set store forandringer i naturen. Jeg ser også tit valmuer, der blomstrer nu, og det er jo også en forårsblomst, fortæller Regina Juul Sørensen.
- Jeg kan godt være bange for, at sæsonblomster bliver udvisket. Når en forårsblomst blomstrer i oktober, ja, så fortæller det mig, at der er noget galt, siger hun videre.
Natalie Ahlstrand sætter stor pris på folk som Regina Juul Sørensen, der rapporterer den slags syn, fordi det hjælper forskerne meget.
- Vi ved ikke meget om, hvordan klimaforandringerne påvirker vores planter endnu, så tidligt er vi simpelthen ikke i vores forskning. At anemoner blomstrer i efteråret, kan lige så vel være på grund af mutationer i blomsterne, forklarer hun.
- Derfor er denne her slags registreringer virkelig hjælpsomme i vores forskning, siger hun.
Hvis du selv støder på noget 'mærkeligt' ude i skoven eller i naturen, så kan du selv registrere det på arter.dk.
Der blev også spottet en hvid anemone i hovedstadsområdet tilbage i november sidste år.