Vennerne forlader ilter borgmester op til valget

Dansk Folkepartis nye spidskandidat har hævet den politiske forlovelse, der har sikret borgmester Thomas Adelskov (S) flertal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Analyse: Borgmester Thomas Adelskov (S) var snublende tæt på at få absolut flertal ved sidste valg. 

Han manglede bare et enkelt mandat. Det fik han i forsommeren, da Leif Egholm fra borgerlisten Nyt Odsherred skiftede til Socialdemokratiet, og dermed gav han partiet det afgørende 13 mandat i byrådet.

quote Borgerne føler sig tromlet af kommunen og politikerne

Nu kan det vise sig, at Thomas Adelskov ikke behøver en partihopper for at få absolut flertal efter valget tirsdag den 16. november. Adelskov er kommunekongen med imponerende personlige stemmetal, der har direkte kurs mod sin fjerde periode som borgmester.

Hovedmodstanderen Venstre gør det heller ikke svært for ham. Partiet har brugt en del krudt på et internt slagsmål, der endte med, at to byrådsmedlemmer brød ud fra partiet og var med til at danne Nyt Odsherred.

Sådan har det politiske navnestof ændret sig siden 2017

Leif Egholm sejlede rundt i foråret. Først forlod han Odsherred Listen og meldte sig ind i det den nystiftede liste Nyt Odsherred. Så blev han løsgænger en kort periode, inden han fik ny partibog hos Socialdemokratiet. Dermed gav han socialdemokraterne absolut flertal i byrådet.

Et internt slagsmål i Venstre efter et formandsvalg fik Helge Fredslund og Erik Winther til at stifte Odsherred Listen, der mestendels består af tidligere venstrefolk.

Venstremanden Morten Egeskov fik nok af polititik efter valget, hvor han for tredje gang i træk tabte kampen om borgmesterkæden. Han forlod byrådet. Han er nu direktør for Geopark Odsherred.

Det var valget af Hanne Pigonska (V) til borgmesterkandidat, der fik Helge Fredslund og Erik Winther til at smutte. 

De har i stedet fået Karina Vincentz som deres spidskandidat i Nyt Odsherred. Hun har et par gange uden held forsøgt at blive spidskandidat for Venstre. De hygger sig hos Venstre i Odsherred Kommune.

Helge Fredslund, der på mange måde var Mister Venstre, stopper i øvrigt i byrådet. Han flytter fra kommunen. 

Vennerne har fået nok af Adelskov

Men der er ikke kun medvind til Thomas Adelskov. 

Det 12 år lange parløb med Dansk Folkeparti er stoppet. Julie Jacobsen (DF) har afløst Paw Pedersen (DF )som partiets spidskandidat, og hun har hævet den politiske forlovelse, der har sikret borgmesteren flertal. 

Julie Jacobsen vil selv være borgmester og går efter at samle den borgerlige fløj. Det får næppe Thomas Adelskov til at ligge søvnløs. Hvis SF og Enhedslisten får et mandat hver i det nye byråd, er han formentlig på den sikre side.

Læs også
Det kan afgøre valget i Odsherred Kommune
Læs også
Det kan afgøre valget i Odsherred Kommune

Det er alligevel bemærkelsesværdigt, at Dansk Folkeparti nu frigør sig. 

For det var Dansk Folkeparti, der bragte Thomas Adelskov til magten efter valget i 2009. Det blev en dramatisk valgaften. Da Steen Egede Jensen (DF) pegede på socialdemokraten som borgmester udløste det håndgemæng foran Dansk Folkepartis gruppeværelse. Billederne gik landet rundt. Siden har de to partier kørt parløb. Også i denne periode. 

Irriteret borgmester

Odsherred ligger konsekvent og roder i bunden, når Dansk Industri laver sin årlige klimamåling. Lige så konsekvent peger den borgerlige fløj fingre ad borgmesteren. Det irriterer ham. Erhvervsvenlighed bliver helt sikker et tema under valgkampen.

Kommuner strækker sig ellers langt og tager kampe mod borgerne for at imødekomme erhvervslivets ønsker. 

I år har byrådet eksempelvis vedtaget en omdiskuteret lokalplan, der gør det muligt for den store medicinalvirksomhed Lundbeck at udvide sin produktion. Det har taget en årrække at få sagen på plads, og planerne blev mødt med stor modstand fra en gruppe borgere i området.

quote Vi kan ikke være det bekendt, sådan som der ser ud

Hanne Pigonska (V), borgmesterkandidat

Også i forhold i mindre virksomheder er Thomas Adelskov og byrådet imødekommende. I udkanten af Hørve har en entreprenør og anlægsgartner placeret sig i strid med den gældende lokalplan. Naboer klagede over støj, støv og lastbiler. 

Men i stedet for at bede de to virksomheder om at pakke flyttekasserne, besluttede byrådet i marts at lave en ny lokalplan, der skal lovliggøre de to virksomheders placering.

Senest har borgmesteren selv skubbet til erhvervsdebatten. Han ærgrer sig over, at han gik med til at udlicitere Park og Vej. Thomas Adelskov syntes nemlig, at hans kommune så lidt frønnet ud, da han kom hjem fra sommerferie. Veje og grønne områder manglede en kærlig hånd. Arbejdet blev ikke gjort godt nok, og derfor vil han have opgaven tilbage i kommunale hænder. Den udmelding fik sat gang i debatten.

Stemmeslugere ved kommunalvalget 2017

  • Thomas Adelskov (S) 5.581.
  • Morten Egeskov (V) 1.742.
  • Paw Pedersen (DF) 383.

Venstres spidskandidat, Hanne Pigonska, var heller ikke tilfreds med arbejdet. Men hun mente dog ikke, at der var nogen grund til at opgive udliciteringen.

- Vi kan ikke være det bekendt, sådan som der ser ud. Vi er en turistkommune. Men jeg tror ikke løsningen er at kommunalisere opgaven igen. Hvis standarden ikke er, hvad vi har betalt for, er det klart, at vi skal efter vores udbyder. Hvis vi ønsker et højere serviceniveau, må vi betale for det. Jeg kender ikke nogen kommuner, der sparer penge ved at løse opgaverne lokalt, sagde Hanne Pigonska til TV2 ØST.

Det er blevet en del af budgetaftalen for 2022, at kommunen nu skal undersøge mulighederne for at hjemtage Park og Vej-området til kommunen igen.

Der er lang ventetid på byggesagsbehandling i Odsherred Kommune. DI opgjorde ventetiden til 64 dage tidligere i år. Til sammenligning er ventetiden i Faxe Kommune nede på 19 dage. Men byggesagsafdelingen er blevet tilført flere ressourcer. Der er også sat flere penge af til byggesagsbehandlingen i den nye budgetaftale, som hele byrådet står bag.

Tromlet af kommunen?

Der er et par sager, som borgerne nok vil forsøge at sætte på dagsordenen. De har det fællestræk, at borgerne føler sig tromlet af kommunen og politikerne. 

Borgerne har skaffet sig en vis lydhørhed hos nogle folkevalgte. Planerne om et biogasanlæg ved Vig var egentlig en overstået sag for byrådet. Her var borgerne ikke rigtig på barrikaderne, da planerne blev behandlet og vedtaget, men de er til gengæld vågnet op til kamp efterfølgende. 

Hvem er i valgforbund med hinanden?

  • Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.
  • Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Venstre.
  • SF og Enhedslisten.
  • Radikale Venstre og Nyt Odsherred.

Nu forsøger de højlydt og stædigt at få omgjort beslutningen. Det var et enigt byråd, der vedtog den afgørende lokalplan, men her i valgkampen har Radikale Venstre og Dansk Folkeparti skiftet mening og siger nu nej til det omstridte anlæg

Fredningen af Veddinge Bakker og Skamlebæksletten vil også give rumlerier i valgkampen, og i disse sager er byrådet mere splittet. Socialdemokratiet med en enkelt undtagelse, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten sagde ja til at gå videre med fredningen af det 468 hektar store område. 

Men Venstre, Nyt Odsherred, Dansk Folkeparti og Felex Pedersen (S) stemte i mod. Det gav et flertal for fredningen på 15 mod 8.

Læs også
Politiske kræfter vil lukke fabrik efter to eksplosioner på 14 måneder
Læs også
Politiske kræfter vil lukke fabrik efter to eksplosioner på 14 måneder

Som i alle de sammenlagte kommuner er der en diskussion om balancen mellem udviklingen i de enkelte byer. Det handler meget om, hvor og hvordan detailhandlen kan få lov til at udvikle sig. 

Planerne om udvidelser af supermarkeder i Lumsås og for nogle år tilbage i Fårevejle har splittet byrådet. Venstre har sagt ja, mens rød blok og Dansk Folkeparti har sagt nej.

Men hele flokken ser ud til at blive en ny kommunalplan, der giver mulighed for at etablere et såkaldt aflastningscenter i udkanten af Nykøbing Sjælland, hvor forretninger, der for eksempel sælger hårde hvidevarer og køkkener kan placere sig.

Thomas Adelskov har desuden fået fjernet en stor sten i skoen. Han har fået vedtaget en ny mere decentral skolestruktur, hvor de enkelte skoler har fået gamle navne tilbage. 

Det var en hård og meget lang fødsel for en borgmester, der ikke har tålmodighed som sit mest fremherskende karaktertræk.


Nyhedsoverblik