- Det var ligesom om luften var fyldt af gas. Man følte ikke, man kunne trække vejret.
Christian Lotus Lundholt og flere andre borgere i den lille by Egebjerg i Odsherred mærkede onsdag den 22. februar en lugt, de oplevede som meget ubehagelig, og som nogle beskrev som en "voldsom stank".
Christina Lotus Lundholt bor knap 100 meter fra en fabrik i Egebjerg, hvor virksomheden Green Energy Circle har til huse. Lidt længere væk bor Jesper Adler, der fra sit badeværelse oplevede en kraftig og ubehagelig lugt af brændt dæk, som han gav sig til at undersøge.
- Jo tættere, jeg kom på, jo mere måtte jeg trække t-shirten op omkring snuden, for det var virkelig slemt.
Green Energy Circle er en virksomhed, der ved hjælp af pyrolyse - kemisk spaltning via varme - arbejder virksomheden med at genanvende granulat fra bildæk. Under en testkørsel af produktionen kom der dog lugtgener fra restproduktet carbon, som flere borgere i byen fandt meget ubehagelige.
I en lokal Facebook-gruppe bærer debatten tydeligt præg af, at mange mange har fundet lugten meget væmmelig. De beskriver lugten som "forfærdelig", "ækel" og "voldsom", ligesom flere var bekymrede for, at lugten kunne være sundhedsskadelig.
Kommune sagde stop
Efter flere henvendelser fra de bekymrede borgere rykkede Odsherred Kommunes miljøteam rykkede ud. De vurderede, at der var en væsentlig lugtgene, og derfor blev der udstedt et mundtligt påbud om at afhjælpe lugtgenerne.
Derefter blev der udstedt et standsningspåbud. Det betyder, at Green Energy Circle skal standse test af pyrolyseanlægget, og at de ikke må startes igen, før det er dokumenteret, at røgen fra restproduktet ikke udgør en sundhedsrisiko.
Virksomhedens direktør, Lasse Lindblad, fortæller TV2 ØST, at han ikke mener, at luften kan beskrives som "voldsom". Han forventer, at påbuddet kan ophæves snart.
- Vi har ændret vores håndtering af det varme carbon (restproduktet, som gav lugtgenerne, red.), så vores proces nu er anderledes. Derfor tror vi på, at vi nu har fjernet de gener, som håndteringen gav. Ved kommunens efterfølgende besøg blev der ikke konstateret lugtgener, understreger Lasse Lindblad med henvisning til kommunens opfølgende besøg den 23. februar.
Eksplosioner skabte utryghed
Det er dog ikke alle borgere, der er tilfredse, for det er langt fra første gang, der er problemer på fabrikken.
I 2020 og 2021 opstod der to voldsomme brande på fabrikken. Dengang var det virksomheden Waste Plastic Upcycling, der lejede sig ind i fabrikslokalerne i Egebjerg, og som ligesom Green Energy Circle forsøgte sig med at genanvende materialer via pyrolyse.
Brandene gjorde borgerne utrygge, og flere naboer og politikere mente dengang, at fabrikken slet ikke burde ligge inde i en by. Den debat har onsdagens lugtgener genantændt, og for Christina Lotus Lundholdt, der bor ved siden af fabrikken, er grænsen for længst nået.
- Man ødelægger jo folks liv på denne her måde, siger hun.
Jesper Adler, medlem af Egebjerg og Omegns bylaug, ser helst, at fabrikken flytter væk fra byen.
- Jeg må være med til at sikre at sådan nogle ting ikke foregår, og så må jeg appellere til byrådet og til embedsmændende og sige "nu trækker vi stregen". Nu skal produktionen lukkes og flytte hen i de industriområder det bør ligge i, siger Jesper Adler.
Så enkelt er det dog ikke, understeger borgmester Karina Vincentz fra Nyt Odsherred.
- Fabrikken er jo lagt der på et tidspunkt, hvor den havde en miljøgodkendelse, der gjorde at det var muligt at lave fabrik på det sted. Den kan man ikke bare tage fra en fabrik, når nu den eksisterer. Men det, vi kan, er at kan sikre, at de overholder de miljøgodkendelser, som de har, og det har kommunen også et ansvar for at holde styr på.
Borgmester: De opfører sig ikke anstændigt
Karina Vincentz understeger, at borgernes utryghed gør stort indtryk.
- Alt, hvad vi gør, det gør vi ud fra de muligheder vi har inden for lovgivningen - og så må vi jo også bare appellere til, at ejerne (virksomhederne, der arbejder på fabrikken, red.) derude de simpelthen begynder at opføre sig lidt mere anstændigt.
Synes du ikke, de opfører sig ordentligt?
- Nej det synes jeg faktisk helt ærlig ikke, de gør, siger borgmesteren, der understreger, at virksomheder på fabrikken flere gange har gjort borgerne utrygge.
- De burde gå i dialog med beboerne derude for at forsikre og betrygge dem i, at det, de laver, også er ordenligt. Den information synes jeg, der mangler.
Odsherred Kommune har nedklassificeret området ved Egebjerg, og det betyder, at nye virksomheder fremover ikke kan få så høj en miljøgodkendelse.
TV2 ØST ville gerne give Lars Boysen, der ejer selve fabrikken, mulighed for at svare på kritikken. Han har dog ikke ønsket at medvirke.