Forgiftet formand i opråb til ministre: - Vi er desperate

Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening vil have ministre i tale om det giftige PFOS, som medlemmerne med stor sandsynlighed har i kroppen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når jeg læser, at det kød, jeg gennem 15 år har spist, udgør en sundhedsmæssig risiko, så forventer jeg, at myndighederne tager det alvorligt. Det kniber det dog gevaldigt med.

Sådan indleder Kenneth Nielsen sin mail til fire ministre i et forsøg på at få dem til at tage sagen om hans og potentielt flere hundrede andres helbred alvorligt.

Læs også
Ingen hjælp til borgere efter fund af giftstof: - Vi føler os svigtet af myndighederne
Læs også
Ingen hjælp til borgere efter fund af giftstof: - Vi føler os svigtet af myndighederne

Mailen er sendt til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), miljøminister Lea Wermelin (S), fødevareminister Rasmus Prehn (S) og statsminister Mette Frederiksen (S).

- Folk er desperate for, at nogen tager ansvar. Vi er jo bekymrede for, hvor meget PFOS vi har i kroppen, og hvordan det påvirker os fremadrettet, siger Kenneth Nielsen, der er formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening.

Ingen steder at gå hen

Foreningen fik for nyligt svar på, at der er fundet høje mængder af flourstoffet PFOS i det kød, de igennem flere år har spist fra køer, der har græsset ved området Korsør Nor. PFOS blev tidligere brugt i blandt andet brandskum, og det er havnet i noret fra den nærliggende brandskole. 

Borgerne i Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening er frustrerede over afvisningen fra Styrelsen for Patientsikkerhed, og professor Philippe Grandjean er enig i, at styrelsens henvisning om at gå til egen læge ikke er nok i dette tilfælde.

Indtil i fredags håbede foreningen, at Styrelsen for Patientsikkerhed ville hjælpe medlemmerne med at blive undersøgt, men styrelsen afviste i en mail at gå ind i sagen og henviste i stedet medlemmerne til deres læge.

- Jeg skal have taget blodprøver hos min læge onsdag, men jeg har allerede fået at vide, at de ikke kan teste for PFOS, så vi går alle sammen rundt i uvished. Der er ingen tvivl om, at vi har PFOS i kroppen. Spørgsmålet er bare hvor meget, og om det allerede har haft indflydelse på vores helbred, og hvad vi skal forvente i fremtiden, lyder det fra Kenneth Nielsen.

Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin, forstår godt kogræsserforeningens bekymringer og undrer sig over afvisningen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Hvis der havde været tale om et enkelt tilfælde, havde det været fint at gå til egen læge, men det dur ikke her, hvor der formentligt er tale om mange flere. Der skal tages blodprøver til analyse for PFOS, så vi kan se, hvor alvorlig situationen er, så jeg synes, det er en god idé, at formanden for foreningen nu tager sagen i egen hånd, siger han.

Hud der bobler op

Kenneth Nielsen har døjet med hyppig hovedpine i flere år og er nu bekymret for, om det kan have en sammenhæng med det kød, han har spist. Han er dog mere nervøs for sin datter, der har to børn og et tredje på vej. 

Cecilie Roland og familien har i flere år spist af kødet fra Korsør Nor, og hun fortalte i sidste uge til TV2 ØST, hvordan de to børn på seks år og næsten to år ofte er syge. De får ofte feber, som af lægerne bliver beskrevet 'feber uden kendt årsag'. 'Ukendt årsag' er også den sætning, der bliver vedhæftet den hudsygdom, som får huden på den yngste til at boble op.

- Jeg tror, vi har været indlagt fire gange i løbet af den sidste måned med alt muligt, de ikke kan finde ud af, hvad er, og man kan ikke lade være med at tænke på, om det er kødet, der har påvirket immunforsvaret, sagde Cecilie Roland i sidste uge. 

Ifølge en rapport udarbejdet af DTU er indholdet af PFOS i kødet fra Korsør Nor så stort, at der er en væsentlig sundhedsmæssig risiko ved at spise det. Samtidig fastslår rapporten, at stoffet er endnu mere skadeligt for fostre og børn.

Læs også
Forurening har spredt sig - giftstof fundet i kolonihave
Læs også
Forurening har spredt sig - giftstof fundet i kolonihave

Ifølge Philippe Grandjean er der grund til bekymring.

- Det er et stof, der skader immunsystemet og anses for at være kræftfremkaldende, og vores forskningsresultater viser, at jo mere børnene har været udsat for PFOS og lignende stoffer inden fødslen, jo oftere bliver de syge, og der er også en øget hyppighed af hospitalsindlæggelser for lungebetændelse, sagde han i sidste uge til TV2 ØST. 

Savner ansvar

Nu er sagen så landet i indbakken hos fire af landets ministre, og Kenneth Nielsen håber, at de reagerer.

- Når flere øjne ser på sagen, er der større chance for, at bare én af dem hæver et øjenbryn og rejser sagen. Hvis ikke jeg hører fra dem indenfor en uge, sender jeg mailen til samtlige medlemmer i de relevante udvalg. Vi har brug for, at nogen tager ansvar for at få det her undersøgt, siger han. 


Nyhedsoverblik