Ingen hjælp til borgere efter fund af giftstof: - Vi føler os svigtet af myndighederne

Styrelsen for Patientsikkerhed vil ikke gå mere ind i sagen om det forgiftede oksekød i Korsør, og det møder stærk kritik fra borgere og eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er rasende. Jeg er skuffet. Jeg føler mig svigtet. Jeg havde regnet med, at sundhedsmyndighederne ville tage det her alvorligt, siger Kenneth Nielsen, der er formand for Korsør Kogræsser og Naturplejeforening.

I 15 år har han spist kød fra kvæg, der nu har vist sig at være forurenet med det stærkt sundhedsskadelige stof PFOS.

Vil have sundhedsmyndighederne på banen

Siden det blev opdaget, har foreningens medlemmer ventet på en udmelding fra sundhedsmyndighederne om, hvordan de skal forholde sig, og om indtaget af kødet har eller vil få konsekvenser for deres helbred.

Læs også
Borgere nervøse efter fund af gift i kødkvæg: - Jeg har ligget søvnløs hele weekenden
Læs også
Borgere nervøse efter fund af gift i kødkvæg: - Jeg har ligget søvnløs hele weekenden

Fredag kom Styrelsen for Patientsikkerhed så med den længe ventede udmelding. Styrelsen har besluttet ikke at gå mere ind i sagen men henviser i stedet til de praktiserende læger. I en mail til TV2 ØST oplyser styrelsen:

Borgere, der er syge eller bekymret for deres helbredstilstand, anbefales altid at opsøge egen læge. Egen læge kan lave en konkret lægefaglig vurdering og på den baggrund også vurdere, om borgeren skal henvises til udredning på f.eks. en miljø- og arbejdsmedicinsk klinik.

quote Da der formentlig er tale om en ganske omfattende og ekstrem forurening, så er svaret misvisende

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin

Udmelding møder kritik

Det er bestemt ikke den melding, som Kenneth Nielsen og de andre fra kogræsserforeningen havde håbet på:

- Det er grotesk, at de ikke tager ansvar, men kaster den videre til de privatpraktiserende læger, som ikke ved noget om det her stof og ikke ved, hvad de skal stille op, siger han

Professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet mener også, at Styrelsen for Patientsikkerhed burde gå ind i sagen:

- Jeg synes, det er reaktion, som passer på enkelttilfælde. Men da der formentlig er tale om en ganske omfattende og ekstrem forurening, så er svaret misvisende. Styrelsen burde sætte bredt ind og lave en mere systematisk kortlægning og tilbyde eksponeringsprøver fra blodprøver fra alle involverede, fastslår han. 

Læs også
Frygter for sine børn: Højgravide Cecilie har spist forgiftet kød
Læs også
Frygter for sine børn: Højgravide Cecilie har spist forgiftet kød

Kommune vil forsøge at hjælpe

Trods meldingen fra Styrelsen fra Patienssikkerhed vil Slagelse Kommune fortsat forsøge at skaffe borgerne hjælp:

- Vi vil gøre, hvad vi kan, for at skaffe hjælp til borgerne, så de kan blive undersøgt sundhedsmæssigt. Det er også en sag, som vi prioriterer højt, siger Jette Jungsberg, der er leder af miljøafdelingen i Slagelse Kommune.

Og for Kenneth Nielsen slutter sagen heller ikke her. Han vil nu kontakte landsdækkende medier og relevante folketingspolitikere i et forsøg på at få sundhedsmyndighederne til at tage sagen mere seriøst.

- Jeg er bekymret på mine egne vegne, mine børns vegne, mit kommende barnebarns vegne og på alle andres vegne, der har spist det her kød.


Nyhedsoverblik