Nyt håb for PFOS-ofre: Lægemiddel kan måske fjerne stoffet fra kroppen

Lægerne på Holbæk Sygehus vil lave et forsøg med kolesterolmedicin, som måske kan reducere mængden af PFOS i kroppen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er håb forude for de 187 personer, der har spist kalvekød forgiftet med det skadelige fluorstof PFOS.

Indtil nu har meldingen fra lægerne ellers været nedslående. Det har nemlig ikke været muligt at hjælpe dem af med det skadelige stof – kun med tiden vil stoffet langsomt udskille sig fra kroppen.

quote Vi har et håb om, at det virker godt, for der er tidligere lavet et lille forsøg med mennesker, hvor det var meget effektivt

Ann Lyngberg, ledende overlæge, Holbæk Sygehus

- Når man har den daglige kontakt med de her stakkels mennesker, så vil man frygtelig gerne hjælpe dem, og det gør virkelig ondt i mit hjerte, at vi bare må sige til dem, at sådan er det, siger Ann Lyngberg, der er ledende overlæge på arbejds- og socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus.

Korsør Nor PFOS Forurening
Læs også
Græs fra denne eng må ikke ende i fødevarer
Korsør Nor PFOS Forurening
Læs også
Græs fra denne eng må ikke ende i fødevarer

Kolesterolmedicin mod PFOS

Men nu har Ann Lyngberg fundet frem til et lægemiddel, der måske kan reducere mængden af PFOS i kroppen.

Det drejer sig om det kolesterolsænkende middel, som kaldes Colestyramin eller Cholestagel.

- Vi ved ikke om stoffet virker, og dermed om det kan fjerne PFOS fra kroppen, siger Ann Lyngberg og fortsætter: 

- Men vi har et håb om, det virker godt, for der er tidligere lavet et lille forsøg med mennesker og et forsøg med rotter, hvor det var meget effektivt, så vi håber selvfølgelig, at det kan hjælpe.

VIDEO: Cecilie Roland er en af de personer, der uforvarende har indtaget høje mængder af det giftige stof:

I maj måned mødte TV2 ØST Cecilie Roland, der blandt andet kunne konstatere et forhøjet kolesteroltal - formentlig som følge af det giftige stof.

En nål i en høstak

Det var lidt et tilfælde, at Ann Lyngberg fandt frem til, at lægemidlet muligvis kan bruges til at sænke PFOS-niveauet i kroppen.

- Jeg er ikke PFOS-ekspert, og derfor har jeg sat mig ned og læst en masse om det, og så læste jeg et sted, at der ikke var nogen form for behandling, men der var en enkelt case med det her stof, hvor der måske var en effekt, og det fik mig til at spærre øjnene op, forklarer hun og fortsætter:

- Det er som at finde en nål i en høstrak.

Lea Wermelin
Læs også
Minister i samråd om PFOS-forurening - hvem har ansvaret?
Lea Wermelin
Læs også
Minister i samråd om PFOS-forurening - hvem har ansvaret?

Ansøgning om forsøg

Siden har hun brugt tiden på at læse flere videnskabelige artikler og rapporter om emnet og holde møder med relevante personer, og nu har hun og kollegaerne på Holbæk Sygehus ansøgt om at lave et forsøg, hvor de skal teste om midlet har en gavnlig effekt på medlemmerne af Korsør Natur- og Kogræsserforening.

Hun anslår, at det vil tage den Videnskabsetiske Komité en måned til halvanden at vurdere ansøgningen.

Hvis komitéen godkender forsøget, kan det formentlig begynde i løbet af september måned eller oktober måned.

Det giftige stof PFOS er fundet på den tidligere brandøvelsesplads ved Beredskabsstyrelsen i Næstved. Der er dog mange steder, man endnu ikke har undersøgt for forgiftning.
Det giftige stof PFOS er fundet på den tidligere brandøvelsesplads ved Beredskabsstyrelsen i Næstved. Der er dog mange steder, man endnu ikke har undersøgt for forgiftning. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Glæde hos PFOS-ofre

Formanden for Korsør Natur- og Kogræsserforening Kenneth Nielsen tør ikke sætte sine forventninger for højt, men han bifalder initiativet fra Holbæk Sygehus:

- Jeg er glad for, de forsøger at hjælpe os, og jeg vil personligt gerne være med i forsøget fastslår han.

Hvis forsøget bliver en realitet, håber Ann Lyngberg, at 60 af de PFOS-forgiftede personer vil deltage. De PFOS-forgiftede vil blive opdelt i to grupper via lodtrækning. 

Begge grupper skal have taget blodprøver tre gange og får Cholestagel. Den ene gruppe vil få medicinen her i efteråret, mens den anden gruppe først vil få det i foråret 2022, efter alle har fået taget blodprøver igen. På den måde kan det sammenlignes, om Cholestagel har en effekt på PFOS i blodet ift. den periode, hvor personen ikke fik Cholestagel.

Læs også
PFOS i blodet kan øge kolesteroltallet: - Jeg er lidt bekymret faktisk
Læs også
PFOS i blodet kan øge kolesteroltallet: - Jeg er lidt bekymret faktisk

Det er indtil videre uvist, om alle 187 borgere er forgiftet med PFOS. De har alle fået taget blodprøver, men størstedelen afventer fortsat svar på deres PFOS-værdier. Blot to personer har modtaget deres resultater – som i begge tilfælde har vist let forhøjede PFOS-værdier.

En stor del af borgerne har til gengæld allerede fået at vide, at de har forhøjede lever-, nyre- og/eller kolesteroltal. Tal, som muligvis kan skyldes fluorstoffet.


Nyhedsoverblik