PFOS-forgiftede må vente i månedsvis - medicinen kan ikke skaffes hjem

Lægerne på Holbæk Sygehus kan ikke skaffe den nødvendige medicin til at få gang i et forsøg, der har til formål at hjælpe de forgiftede PFOS-borgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere borgere i Korsør har uforvarende spist kalvekød forgiftet med det sundhedsskadelige stof PFOS. Derfor var glæden stor, da man på Holbæk Sygehus iværksatte et forsøg med medicin, der skulle reducere mængden af stoffet PFOS i kroppen. Men forsøget lader vente på sig.

Det var ellers meningen, at forsøget skulle have været skudt i gang i starten af november.

Men over to måneder senere er der kun fire personer, der er i gang med forsøget, selv om langt flere gerne vil deltage.

Årsagen er, at lægerne på Holbæk Sygehus simpelthen ikke har kunne skaffe den kolesterolmedicin, der skal bruges til forsøget.

- Vi er blevet holdt hen med snak fra producenten i flere omgange. I oktober måned sagde de, at det ville komme om en måned, og i november måned sagde de 14 dage, og det er de så blevet ved med at sige nu gentagne gange, siger Morten Lindhardt, der er forskningsansvarlig overlæge på medicinsk afdeling på Holbæk Sygehus.

Læs også
Håb for forgiftede borgere - komité blåstempler forsøg mod PFOS
Læs også
Håb for forgiftede borgere - komité blåstempler forsøg mod PFOS

Forsinkelse vækker frustration

I alt har 118 borgere fået konstateret forhøjet PFOS-niveau i kroppen, efter de har spist kalvekød, der har græsset på en eng nær brandskolen i Korsør – en forurening, der stammer fra den lokale brandskole, hvor der i årevis er blevet brugt brandskum med PFOS i.

Køerne tilhørte en lokal kogræsserforening, og her er man ærgerlige over, at forsøget med kolesterolmedicin endnu ikke er kommet ordentligt i gang:

- Det er død frustrerende og irriterende, at vi ikke kan komme i gang, siger formanden for Korsør Natur- og Kogræsserforening Kenneth Nielsen og fortsætter:

- Det ærgrer mig, at Holbæk Sygehus ikke har kunne få nogle garantier, som de har kunne holde producenterne op på.

Det er fra Brandskolen i Korsør, de store mængder PFOS er blevet udledt. Her har de spredt sig til en eng, hvor kødkvæg har græsset.
Det er fra Brandskolen i Korsør, de store mængder PFOS er blevet udledt. Her har de spredt sig til en eng, hvor kødkvæg har græsset. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Går ud over berørte borgere

På Holbæk Sygehus er frustrationerne også store.

- En ting er, at det er frustrerende for mig ikke at kunne komme videre, men i bund og grund er det jo nogle borgere, der sidder med håret i postkassen og endnu værre måske nogle børn, som vi jo ikke tør give behandlingen, før vi rent faktisk ved, om det virker. Så i bund og grund er det jo dem, der er fanget i det her, siger Morten Lindhardt.

Sophia, der blev født i juni måned 2020, er født med det skadelige stof PFOS i kroppen. Siden fødslen har hun været syg og indlagt flere gange, og hendes mor er overbevist om, at det er PFOS, der har skadet Sophias immunforsvar.
Sophia, der blev født i juni måned 2020, er født med det skadelige stof PFOS i kroppen. Siden fødslen har hun været syg og indlagt flere gange, og hendes mor er overbevist om, at det er PFOS, der har skadet Sophias immunforsvar. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Der findes endnu ikke en behandling mod PFOS-forgiftning. Kun med tiden vil stoffet langsomt udskille sig fra kroppen.

Men forsøget med kolesterolmedicin har vakt nyt håb hos både de forgiftede borgere og lægerne om, at der måske alligevel var hjælp at hente. 

Derfor har ønsket fra alle parter også været at komme så hurtigt som muligt i gang med forsøget, så man kunne hjælpe de berørte borgere så hurtigt som muligt.

Kun voksne kan deltage i forsøget

I første omgang er det kun voksne, der kan deltage i forsøget, men hvis medicinen viser sig at have den ønskede effekt, er det også meningen, at det skal gives til de børn, der er forgiftet med PFOS.

Den ansvarlige forskningsansvarlige overlæge Morten Lindhardt understreger, at lægerne har gjort alt, hvad de kan, for at skaffe medicinen hjem, men indtil videre uden held:

- Da vi ansøgte om forsøget, var præparatet tilgængeligt på apoteket, men vi måtte først købe medicinen, når vi fik godkendelsen fra Videnskabsetisk Komité, og mens vi ventede på den, blev præparatet stort set udsolgt. Så da vi skulle bestille det, så støvsugede vi landet for de sidste 12 pakker, som der var tilbage, og så har vi ikke kunne få det nogen steder fra siden, heller ikke fra andre lande, fastslår han.

Forsøg med nyt medikament

De 12 pakker var nok til at fire personer kunne starte op på forsøget i november måned, mens resten altså fortsat må vente.

Håbet er stadig, at medicinen kommer hjem igen, men for at sikre sig at forsøget kan komme i gang så hurtigt som muligt, vil lægerne på Holbæk Sygehus nu tage et andet og lignende medikament i brug:

- Vi spiller på flere heste, fordi vi i bund og grund ikke stoler på, hvad producenterne fortæller os. Så nu har vi bedt Lægemiddelstyrelsen om at få en godkendelse på et andet præparat, som har lignende effekter, og der venter vi svar. Den sendte vi ind i december, og forhåbentlig får vi svar i løbet af januar, siger Morten Lindhardt og fortsætter:

- Derefter skal den forbi Videnskabsetisk Komité, og der håber vi også på en hurtig gennemgang. Men det kan være, at komitéen siger, at det er et nyt projekt, fordi det er noget andet medicin, så det er lidt en joker.

Forventningerne var store, da lægerne på Holbæk Sygehus offentliggjorde, at de ville lave forsøg, der skulle have til formål at reducere mængden af PFOS i kroppen hos de forgiftede borgere.

Forsøg kan have lange udsigter

Derfor er det fortsat uvist, hvornår forsøget kan fortsætte.

- I den bedste af alle verdener, kan vi være i gang med patienter igen i slutningen af januar eller starten af februar, men hvis Videnskabsetisk Komité siger, at det er et nyt projekt, så kan der gå måneder, før vi er i gang igen, siger overlæge Morten Lindhardt.

Men selv om de resterende forsøgspersoner måske skal tage et andet medikament end de første fire, så burde det ikke få en betydning for forsøget.

- Det stof vi skifter til er i samme stofgruppe, og jeg forventer samme effekt af det nye præparat, så vi kan sagtens anvende resultaterne af de fire personer, fastslår han.

I alt skal 60 personer deltage i forsøget. Deltagerne opdeles via lodtrækning i to grupper, der får medicinen i hver 12 uger. Der skal tages blodprøver af alle deltagerne både før, under og efter, som skal bruges til at konkludere, om medicinen har haft en effekt.  


Nyhedsoverblik