Analyse: DF-flirt kan knuse Heino Knudsens drøm

Hvis magten skifter, er det helt efter bogen i Region Sjælland. Her har Venstre og Socialdemokratiet nemlig på skift siddet på posten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Analyse: Måske blev regionsrådsvalget allerede afgjort den 13. juni i år i Ringsted Kongrescenter.

Dansk Folkeparti holdt opstillingsmøde, og til overraskelse for mange tabte Gitte Simoni kampvalget om posten som spidskandidat til Jan Herskov. Han har været en ganske stilfærdig mand i regionsrådet, men han trængte pludselig igennem efter valget som spidskandidat.

quote Jacob Jensen (V) peger på, at Region Sjælland er danske mestre i genindlæggelser

Jan Herskov meddelte nemlig, at Dansk Folkeparti er et borgerligt parti, der går efter en borgerlig formand i spidsen af regionsrådet. Og det er ikke bare snak. Dansk Folkeparti er efterfølgende gået med i et bredt valgforbund med Det Konservative Folkeparti, Venstre og Nye Borgerlige.

Det lader til, at formandskandidaten Jacob Jensen (V) på forhånd har sikret sig et forspring.

Historien er imod Heino

Der skal ikke så meget til at rokke ved Heino Knudsens (S) flertal. Uden Dansk Folkeparti kan det blive svært for regionsrådsformanden at nå op på de 21 mandater, der lige nøjagtig giver flertal.

Efter valget i 2017 lykkedes det med noget drama for Heino Knudsen at samle et broget flertal bag sig bestående af Dansk Folkeparti, SF og Liberal Alliance. Dansk Folkeparti vaklede længe, men endte med at pege på Heino Knudsen, efter at Enhedslisten var blevet skubbet ud af konstitueringen.

Sådan har det politiske navnestof ændret sig siden 2017

Stilfærdig periode uden det store partihopperi. Jørgen Holst forlod Enhedslisten efter internt fnidder, men hører i den grad stadig til rød blok. Hans indlæg lyder altid som en 1. maj tale fra 1970erne.

Egon Bo fik nok af Liberal Alliance og er skiftet til Det Konservativ Folkeparti. Torben Haack fra SF døde i 2021 og blev afløst af Mette Vallentin fra SF.

Fuldtidsfrække Freddy Blak er i gang med sin sidste valgperiode. Han går på pension efter et langt liv i politik i EU, Næstved og regionen. Man kan synes meget om Freddy Blak, men vælgerne elsker ham. Og måske kommer Heino Knudsen til at mangle stemmeslugeren i det tætte opgør i regionen. 

De to socialdemokratiske veteraner Annemarie Knigge og Nicolai Nicoliasen stopper også. De skovler ikke stemmer ind som Freddy Blak, men opnår dog solide valg.

De seks mandater fra Dansk Folkeparti var afgørende. Partiet bliver næppe så stort ved dette valg, men i et tæt løb kan det stadig blive afgørende.

Hvis magten skifter, er det i øvrigt helt efter bogen i Region Sjælland. Siden Kristian Ebbensgaard (V) som den første regionsrådsformand kunne rykke ind på kontoret på 1. sal i den tidligere amtsgård i Sorø har Venstre og Socialdemokratiet på skift siddet på posten. 

Der har ikke været nogen genvalg af en formand.

Uventede millioner på budgetkontoen

Heino Knudsen fik et kanonvalg i 2017 med en fremgang på 4,5 procent. 

Det fik Venstre og Jacob Jensen ikke med en tilbagegang på små fem procent. Debutanten uden den store erfaring som folkevalgt, der kun havde siddet en enkelt periode i byrådet på Lolland, klarede sig godt i valgkampen.

Det kneb mere for Jacob Jensen, der slog meget på sin folketingserfaring blandt andet gennem nogle lidt statsmandsagtige videoer på sociale medier. Han har sidenhen lagt statsmanden af sig, men folketingsmanden titter stadig frem af og til.

quote Det kan gå hen og blive en klassisk debat om offentlig eller privat. Valgfrihed eller lige muligheder for alle

Jacob Jensen er desuden hurtig til at gribe og reagere på aktuelle historier. PFOS-skandalen i Korsør, hvor et stort område er blevet forurenet med stoffet, der kan give kræft og påvirke lever og immunsystem, er et eksempel. Venstrepolitikeren taget sagen op både i regionen og i Folketinget.

Heino Knudsen fik en hård start på sin periode som regionsrådsformand. Regionen manglede penge, og der skulle fyres medarbejdere. Nu er der kommet meget mere styr på økonomien.

Det går endda så godt, at regionsrådet på sit møde i august i år skulle tage stilling til, hvordan et stort mindreforbrug skulle anvendes. Der var simpelthen adskillige uventede millioner på regionens budgetkonto, som politikerne kunne spendere.

Der har været møgsager

Efterhånden er Heino Knudsen blevet en sikker mand i spidsen for regionsrådet. Han styrer omhyggeligt og med underspillet humor sine 40 kolleger gennem møderne. Der er en god stemning.

I forhold til pressen er stemningen ikke altid lige så god. Især i starten blev han meget defensiv, når der var møssager i horisonten, og anklagede pressen for kun at beskæftige sig med de dårlige sager. Han er blevet mere åben.

Men han har også været igennem nogle monumentale møgsager: Brystkræftskandalen, hvor kvinder fik en mangelfuld screening, og hele sagen om psykiatrien, hvor Styrelse for Patientsikkerhed greb ind.

Stemmeslugere ved regionrådsvalget 2017

  • Heino Knudsen (S) 23.463.
  • Jacob Jensen (V) 22.265.
  • Peter Jacobsen (DF) 7.166.
  • Freddy Blak (S) 6.283.

Styrelsen reagerede blandt andet på mangler i læge- og sygeplejefaglige vurderinger, mangelfuld behandling, usystematisk og mangelfuld journalføring og manglende oplæring af medarbejdere på et afsnit på det psykiatriske hospital Oringe i Vordingborg. Det drejede sig om de såkaldt særlige pladser - pladser tiltænkt særligt sårbare mennesker, der har svære psykiske problemer og også et misbrug.

Det psykiatriske afsnit i Vordingborg har tidligere været i offentlighedens søgelys på grund af en række voldsomme episoder, der kulminerede, da de ansatte sidste år i pinsen måtte flygte ud af afdelingen, mens patienter truede med at sætte afdelingen i brand

Men formanden kan alligevel prale

På plussiden kan Heino Knudsen prale af, at det hvert år er lykkedes ham at samle stort set hele regionsrådet bag budgetterne. Det kan altså i den gennemførte politik være svært i at kende forskel på de to fløje i regionsrådet.

quote Der er tilsyneladende ikke problemer med at rekruttere læger til lægevagterne

Det lykkedes ham også med det yderste af neglene og med ventet hjælp fra Folketinget og transportforliget at redde Østbanen, der trænger til en sporrenovering i 500 millioners klassen Det var blandt andet et usædvanligt parløb mellem Jacob Jensen, der også er medlem af Folketinget, og Anne Valentina Berthelsen (SF), som var med til at sætte de nedslidte skinner på dagsordenen under transportforhandlingerne.

Men glæden fik ikke lov til at vare længe. For nu kan en miljøvurdering, måske endda en VVM-undersøgelse, forsinke hele renoveringen. Det kan dog ikke bebrejdes Heino Knudsen.

Et enigt regionsråd har rullet de såkaldte nærklikker ud i områder, hvor der mangler praktiserende læger. Det vil Heino Knudsen stensikkert italesætte under valgkampen. Og her er der lidt kant til Venstre, der nok hellere vil have flere private aktører ind, de såkaldte udbudsklinikker, som supplement til det offentlige tilbud.

Jacob Jensen (V) forsøger at snuppe posten som regionrådsformand i Region Sjælland.
Jacob Jensen (V) forsøger at snuppe posten som regionrådsformand i Region Sjælland. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Arbejdsmiljøet og dermed arbejdspresset især i psykiatrien og på de medicinske afdelinger bliver ved med at give politikerne problemer. Regionsrådet har i flere omgange tilført flere ressourcer, men alligevel er medarbejdere ved at bukke under for presset.

Venstre har i valgkampen foreslået at skrue op for normeringerne. I første omgang som et forsøg på en række afdelinger for at se, om det kan vende udviklingen og blandt andet gøre det lettere at rekruttere medarbejdere til afdelingerne.

Læs også
Det kan afgøre valget i Region Sjælland
Læs også
Det kan afgøre valget i Region Sjælland

Socialdemokratiet og SF er også kommet med et udspil. De vil bruge 50 millioner kroner på at ansætte lægesekretærer, som kan aflaste læger og sygeplejersker fra administrativt arbejde og dermed give dem mere tid til patienterne.

Hvis vi skruer tiden tre år tilbage, så blev lægesekretærer i stort tal fyret i Region Sjælland, da den omstridte Sundhedsplatform blev indført.

Et klassisk opgør venter

Det kan gå hen og blive en klassisk debat om offentlig eller privat. Valgfrihed eller lige muligheder for alle.

Op til regionrådsvalget har Jacob Jensen rystet posen i nogle af sine udmeldinger. Han vil rydde op i administrationen af sygehusene. Han mener nemlig, at der er for meget silotænkning og for lidt samarbejde – også med kommunerne.

Hvem er i valgforbund med hinanden?

  • Socialdemokratiet, Guldborgsundlisten og Din Stemme.
  • Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige.
  • Radikale Venstre, Liberal Alliance, Lokallisten Lolland og Kristendemokraterne.
  • SF, Veganerpartiet, Enhedslisten og Alternativet.

Jacob Jensen peger på, at Region Sjælland er danske mestre i genindlæggelser, netop fordi samarbejdet mellem kommuner og region halter. Ser man på tallene fra Danmarks Statistik, ligger Region Sjælland højt, det ser dog ud som om, at antallet af genindlæggelser blandt ældre borgere ligger lidt højere i Region Hovedstaden. Det er helt op mod hver femte, der bliver genindlagt.

Regionens kræftbehandling halter også, og det kniber med at leve op til kræftpakkeforløbene. Det har Venstre og især Jacob Jensen i flere ombæringer kritisereret.

Men der er faktisk allerede fokus på området. I den seneste budgetaftale besluttede politikerne, at der skal ske forbedringer med kræftbehandlingen, vedtog en ottepunktsplan og afsatte penge til planen. Emnet dukker dog formentlig op i valgkampen alligevel.

Bonus eller behandling?

I den lette ende har Jacob Jensen allerede kritiseret, at regionen bruger 20 millioner af sit knap 20 milliarder store budget til en corona-bonus til de ansatte. Det bliver ikke til meget med omkring 18.000 fuldtidsansatte.

Pengene kan bruges bedre på behandlinger af patienter, mener Venstres spidskandidat. Den stanger han nok ud i løbet af valgkampen.

Heino Knudsen kan dog glæde sig over, at han har levet op til sit valgløfte om at bevare og udbygge lægevagterne. Det er god timing, at han i valgkampens indledning kan meddele, at antallet af lægevagter endda bliver udvidet, efter at regionen har overtaget fra PLO. 

Læs også
Mangel på sygeplejersker presser sygehus - nu søger de medarbejdere i en helt anden faggruppe
Læs også
Mangel på sygeplejersker presser sygehus - nu søger de medarbejdere i en helt anden faggruppe

Der er tilsyneladende ikke problemer med at rekruttere læger til lægevagterne, som dog har en meget begrænset åbningstid.

Regionsrådsformanden har også fanget den grønne dagsorden. For regionsrådet er blevet enige om at indsætte el-tog, og der er også kommet fokus på, at hele den kæmpe virksomhed, som regionen jo også er, skal tænke i klima. 

Men det er et af de områder, hvor enigheden og skåltalerne står i kø. 


Nyhedsoverblik