Tomme biografsæder i hele regionen - hjælpepakker er nødvendige for overlevelse

Biografgængere bliver væk, og størstedelen af de store premierefilm, der skulle have båret efterårets økonomi, er udskudt på ubestemt tid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De store biografsale står stort set tomme. Godt vejr og coronakrise er en dårlig kombination, og det får biografgængerne til at blive væk. 

quote Vi tjener ikke nogen penge. Det handler om overlevelse

Annette Sønder Nielsen, biografdirektør hos Den Blå Engel

Hos biograf Den Blå Engel i Kalundborg sprittes der af på livet løs, og restriktionerne, som de er underlagt, bliver fulgt nøje, men lige lidt hjælper det. Manglen på gæster og udskudte premierefilm har gjort det til en kamp om overlevelse. Indtægterne er minimale og udgifterne store, hvilket får bekymringen om lukning til at vokse.  

- Til november har jeg haft stedet i 17 år. Så det er da hårdt det her. Det er jo mit hjertebarn. Jeg har aldrig været bange eller bekymret før. Det er jeg nu, fortæller biografdirektør Annette Sønder Nielsen.

Salene må ikke fyldes, og der skal bruges penge på værnemidler i form af sprit og vådservietter, og det tager hårdt på budgettet.

- Vi tjener ikke nogen penge. Det handler om overlevelse. Vi har behov for hjælp for at kunne klare året ud. Det er så trist. Der bliver nødt til fortsat at være hjælpepakker i forbindelse med tabt fortjeneste, fortæller Annette Sønder Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Annette Sønder Nielsen frygter, at det her betyder enden på hendes 17 år lange karriere som biografdirektør.
Annette Sønder Nielsen frygter, at det her betyder enden på hendes 17 år lange karriere som biografdirektør. Foto: Line Strand - TV2 ØST - Arkivfoto

En svær periode

Som en del af fase to genåbnede biograferne, men selvom det igen er muligt at få kunder i butikken, er det et faktum, at indtjeningen dykker.

quote Vi lever af lånte penge i den tro, at markedet nok skal komme igen

Jesper Larsen, direktør i Bio Næstved

- Vi har underskud dag for dag. Vi lever af lånte penge i den tro, at markedet nok skal komme igen. Kommer det slut 2020, så går det nok, kommer det i starten 2021 går det nok også, men rammer vi 2022 har vi opbygget en for stor gæld, som vi får svært ved at komme af med, fortæller direktør i Bio Næstved, Jesper Larsen, som også ejer Biograf Kanten i Faxe.

Det samme gør sig gældende hos en række andre biografer i regionen, viser en rundringning, som TV2 ØST har lavet.

- Det løber lige rundt. Vi har ikke overskud, men vi klarer den med røven i vandskorpen, som det er nu, fortæller formanden i Glumsø Biograf, Joachim Grubbe.

- I forbindelse med Med Skolen i Biografen har vi normalt plads til 143 børn, men har nu delt det op i to forestillinger. Vi laver dobbelt arbejde for de samme penge. Der er rigtig meget ekstra arbejde og udgifter til sprit og den slags, fortæller formanden i Mørkøv Kino, Bente Sivertsen.

- Vi ligger ikke på det samme antal kunder, som vi før har gjort, lyder det fra formanden i Søllested Bio og Kulturhus, Johnny Christensen.

TV2 ØST har været i kontakt med seks biografer i regionen og har spurgt, hvordan deres økonomi er efter coronanedlukningen. Svaret er klart: Det ser sort ud i øjeblikket.

 
  Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST

De store film bliver udskudt

Ikke nok med restriktioner og ekstra udgifter lader de amerikanske film også vente på sig.

De amerikanske filmproducenter vil ikke udgive de store film, fordi de ved, at biografsalene ikke bliver fyldt. I stedet bliver flere og flere af premierefilmene lagt direkte ud på diverse streamingtjenester, og det er lig med tabt indtjening hos de danske biografer.

quote USA er lukket ned, så der kommer ikke de her store film

Annette Sønder Nielsen, biografdirektør hos Den Blå Engel

- Vi bliver nok også snydt for efterårssalget, fordi vi ikke har de store amerikanske film, som bliver rakt ud i strakt arm, fordi det marked heller ikke er oppe at køre, siger Jesper Larsen fra Bio Næstved.  

Det lider de også af i Kino Den Blå Engel.

- USA er lukket ned, så der kommer ikke de her store film, som vi kan spille i flere måneder og tjene penge på. Det gør det rigtig svært for os, fortæller Annette Sønder Nielsen.

Især de små lider

Også hos Danske Biografer kan de genkende billedet af en lidende branche. Det fortæller direktør Lars Werge. 

- Særligt biograferne i mellemstore provinsbyer begynder virkelig at kunne mærke det nu, siger han.

Biograf genåbnet
Læs også
Nu kan du snart gå i biografen igen – der er bare én udfordring
Biograf genåbnet
Læs også
Nu kan du snart gå i biografen igen – der er bare én udfordring

Men efter genåbningen har der ikke været nogen hjælp at hente hos kulturminister Joy Mogensen (S), der ellers har hjulpet blandt andre teatre og forlystelsesparker, men ikke biograferne. 

- I forhold til pakken med halv pris på kulturarrangementer, der valgte man at forbigå biograferne og henvise til, at snittet jo skal ligge et sted. Og senest er vi i forhandlingerne om en genåbningspakke, hvor vi ønskede os kompensation for de manglende indtægter, blevet sat uden for døren, siger Lars Werge.

I stedet har kulturministeren henvist biograferne til at søge hjælp i Erhvervsministeriet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Lars Werge er direktør i Danske Biografer.
Lars Werge er direktør i Danske Biografer. Foto: Line Strand - TV2 ØST - Arkivfoto

Hjælpepakker bliver nødvendigt

I Kalundborg betyder det ikke så meget, hvor hjælpen kommer fra, men mere om den kommer frem i tide. 

Hvis ikke støtten kommer, spår Annette Sønder Nielsen en dyster fremtid.

- Jeg frygter, at det bliver et trist Danmark, når virussen er væk. For så er biograferne her ikke mere, hvis vi ikke får lidt hjælp, fortæller Annette Sønder Nielsen.

Hverken kultur- eller erhvervsminister Simon Kollerup (S) havde i dag mulighed for at stille op til interview. 


Nyhedsoverblik