Sundhedsstyrelsen har tirsdag morgen ændret risikovurdering og udsendt nye retningslinjer for håndtering af coronavirus - også kaldet COVID-19.
På baggrund af udviklingen i Italien og andre lande vurderer Sundhedsstyrelsen nu, at der er moderat risiko for, at vi i Danmark kommer til at se COVID-19 tilfælde.
Dem der er i risikogruppe, er jo fortrinsvis dem, der har været ude at rejse i Kina, Singapore, Hong Kong, Japan, Iran og visse dele af Italien
Strategien for Danmark er ifølge Sundhedsstyrelsen at forsøge at opspore og inddæmme eventuel COVID-19 smitte.
- Vores strategi er fortsat at inddæmme smitten, som vi gør ved hurtigt at diagnosticere COVID-19 og behandle under isolation, samtidig med at vi vil sætte alle kræfter ind for at opspore og håndtere personer, der har haft tæt kontakt med de smittede, så de kan gå i karantæne.
- Med de nye retningslinjer udvider vi både kriterier for at mistænke COVID-19, og vi udvider antallet af sygehuse, der kan håndtere patienterne, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.
Smittede skal på Sjællands Universitetshospital
Samtidig udvider man antallet af sygehuse, som kan modtage coronasmittede danskere, fra to til seks.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.
De fire godkendte sygehuse, der nu kan modtage patienter med coronavirus er Rigshospitalet, Odense Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Sjællands Universitetshospital (Roskilde).
Om coronavirus (COVID-19):
- COVID-19 kan vise sig ved alt fra milde symptomer på øvre luftvejsinfektion til svære nedre luftvejsinfektioner. Typiske symptomer er feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine, muskelømhed og åndenød.
- Sygdommen kan udvikle sig til acute respiratory distress syndrome (ARDS), sepsis (blodforgiftning) og multiorgansvigt med dødelig udgang.
- Der er beskrevet øget risiko for alvorlige sygdomsforløb hos ældre mennesker, immunsupprimerede og mennesker med kroniske sygdomme herunder hjerte-kar sygdom.
- Smitte sker hovedsageligt ved nys eller host eller ved indirekte kontakt i form af sekret fra hænder.
- Der findes ikke vacciner eller lægemidler til specifik behandling af COVID-19, og behandlingen er derfor understøttende.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Dermed kommer lokale borgere, der måtte være smittet med coronavirus, til at blive indlagt på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.
De seks sygehuse, der nu er godkendt af Sundhedsstyrelsen til at modtage patienter med COVID-19, er alle rustede til at behandle patienter under isolation, og at det med den nuværende viden om COVID-19 ikke er nødvendigt, at det sker i de særlige højisolationsstuer på Skejby og Hvidovre.
- Indtil videre har der kun været et sygehus i København, man kunne ringe til. Nu har vi fået et lokalt også i Roskilde, som man kan sende patienter til. Det betyder, at presset på infektionsmedicinsk afdeling, bliver noget mindre, siger Camilla Høegh-Guldberg Spange, formand for Praktiserende Lægers Organisation, PLO Sjælland.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Grafik: Nick Abildgaard
Læger bør i første omgang tilse patienter telefonisk
I de opdaterede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen fremgår det også, hvordan paktiserende læger skal håndtere patienter i lægevagtsklinikker, på akutmodtagelser og andre steder.
Ifølge Sundhedsstyrelsen bør personer, som mistænkes at være smittede med coronavirus visiteres telefonisk med indhentning af oplysninger om rejsemål, smitterisiko, symptomdebut og symptomer.
Det er en god idé, at man kontakter sin praktiserende læge telefonisk
- Det er en god idé, at man kontakter sin praktiserende læge telefonisk, siger Camilla Høegh-Guldberg Spange, formand for PLO Sjælland.
- Dem der er i risikogruppe, er jo fortrinsvis dem, der har været ude at rejse. Her taler vi om dem, der har været i Kina, Singapore, Hong Kong, Japan, Iran og visse dele af Italien. Hvis man har været ude at rejse til nogle af de lande og man samtidig inden for 1 uge-14 dage efter hjemkomst har fået luftvejsinfektion med feber over 38 grader, har hoste og ondt i halsen, så skal man ringe. Man skal ikke møde op.
De generelle anbefalinger for at undgå smitte med virus er:
- God håndhygiejne - det vil sige håndvask og eventuel hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
- Undgå kontakt med personer, der har tegn på forkølelse eller luftvejsinfektion.
- Host eller nys i engangslommetørklæde eller ærmet.
Kilde: Sundhedsstyrelsen.
Formanden for PLO understreger, at lægerne tager deres forholdsregler, hvis en potentielt smittet patient møder op hos de praktiserende læger:
- Så prøver vi selvfølgelig på at undgå at komme i for tæt berøring med dem og undgå, at de kommer sammen med andre patienter. Så hvis vi får en patient, der dukker op hos os, så vil vi hurtigst muligt isolere den patient og tage dem væk fra venteværelset.
Overføres til infektionsmedicinsk afdeling
Patienter skal viderevisiteres telefonisk direkte til infektionsmedicinsk afdeling. Den praktiserende læge skal kontakte den relevant infektionsmedicinske bagvagt på infektionsmedicinsk afdeling, som vil rådgive vedrørende indlæggelse og transport.
- Vi har fået god vejledning med de mikrobiologer, vi har talt med om, hvad vi skal gøre. Men indtil videre har vi ikke haft nogen, der har skulle ind på infektionsmedicinsk afdeling, siger formand Camilla Høegh-Guldberg Spange.
- Fra at man havde én infektionsmedcinsk afdeling til at have seks medicinske afdelinger, der kan håndtere det har, har man udvidet beredskabet betydeligt, siger formanden for PLO.
Patienter der kommer på afdelingerne er ikke nødvendigvis smittede. Men her får de taget prøverne og kan blive isoleret.
- Det er dér de har sikkerhedsudstyret, og det har vi jo ikke i almen praksis, siger Camilla Høegh-Guldberg Spange fra PLO.
Læs de opdaterede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen her.