Der skal være mere fokus på de senfølger, som mange borgere lider af, når de har haft en kræftsygdom. Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen i et fagligt oplæg til en kommende kræftplan.
Her er blandt andet en anbefaling om, at der i alle regioner skal være et tilbud til generelle senfølger efter et kræftforløb. Lige nu findes det kun i to regioner: Syddanmark og Sjælland.
En af dem, der har oplevet, at en klinik for generelle senfølger, kan gøre en stor forskel, er Helle Obling Olsen fra Skælskør. Hun har haft brystkræft, men er nu kræftfri og har været det siden september 2023.
- Der faldt jo en sten fra mit hjerte, da jeg hørte det, og jeg tænkte: "Hvor har jeg været heldig".
Efterfølgende har Helle Obling Olsen dog døjet med senfølger, der kan komme efter et kræftforløb, såsom træthed, søvnproblemer og tankemylder.
- For mig er det mest invaliderende, at jeg har søvnløshed og hukommelse- og koncentrationsbesvær, fortæller hun til TV2 ØST.
- Det, jeg har lidt mest af, er søvnløshed om natten, men også en generel træthed, der sætter sig i kroppen.
Fakta om anbefalingerne til kræftplan 5
Den nye kræftplan, Kræftplan 5, ventes at blive præsenteret i efteråret.
Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet en mere skræddersyet tilgang til kræftforløb inden for rammerne af kræftplanerne og de maksimale ventetider.
I alle kræftpatienters forløb skal behovet for at tilbyde indsatser rettet mod potentielle senfølger vurderes. Og der skal være ensartede indsatser landet over.
Indsatserne skal have samme høje kvalitet landet over og skal være kendte for både patienter og sundhedsprofessionelle, lyder det blandt andet i en af anbefalingerne.
Kilde: Ritzau, Sundhedsstyrelsen
"Vi har en plan for dig"
Helle Obling Olsen har været på klinikken siden juni 2024. Her oplevede hun at blive taget imod af sundhedsprofessionelle med en høj faglig indsigt og kendskab til netop senfølger, så de kunne henvise hende til behandling. Og det gjorde en kæmpestor forskel for hende:
- Første dag, jeg sad herinde sammen med min mand, faldt der et kæmpestort ansvar fra mine skuldre. ”Vi har en plan for dig”, det var det første, de sagde. Så kunne jeg ånde lettet op.
Det gjorde en verden til forskel at komme på senfølgeklinikken. Siden Helle Obling Olsen startede med at komme i klinikken har hun blandt andet været igennem flere konsultationer, gennemført et søvnkursus og skal snart opstarte mindfullness.
- Jeg lander bedre i at få en hverdag, fordi jeg nu kan sove og har et redskab, som jeg kan bruge til at falde i søvn. Når jeg har gennemført min mindfullness, håber jeg også, at jeg kan få bedre styr på mit tankemylder, siger Helle Obling Olsen.
Info om klinikken fra Region Sjælland
Det er den første senfølgeklinik i Region Sjælland, beliggende på Sjællands Universitetshospital Roskilde.
Klinikken håndterer generelle senfølger efter kræftbehandling.
Det er patienter med bopæl i Region Sjælland, der kan henvises til klinikken. Henvisningen skal ske gennem egen læge, praktiserende speciallæge eller læge på sygehusafdelinger.
Vigtigt at de pårørende er opmærksomme
For Helle Obling Olsen så virkeligheden noget anderledes ud efter endt kræftbehandling. Da hun var blevet færdigbehandlet, holdt hun en ferie på fire uger, men så genoptog hun sit arbejde i banken - på fuldtid og for fulde drøn.
- Jeg sov ikke om natten, stod op klokken 06.00 og tænkte, at jeg bare skulle arbejde noget hårdere for at komme tilbage, fortæller hun.
- Jeg har arbejdet i 37 år i bankverdenen, hvor tingene skulle gå stærkt, men pludselig kunne jeg ikke huske, om jeg skulle trykke A eller B. Jeg har oplevet at sidde og græde på arbejdet.
Det var her, hvor senfølgerne for alvor begyndte at få store konsekvenser for Helle Obling Olsens hverdag, og det var også på dette tidspunkt, at de pårørende spillede en helt væsentlig rolle, understreger hun:
- Efter otte måneder spændte min mand ben for mig og sagde til mig: "Helle, du er syg", fortæller hun.
- Det er vigtigt, at de pårørende er opmærksomme i sådan en situation og holder øje med, om tingene nu kører, som de skal.
Til sidst endte Helle Obling Olsen med at sygemelde sig selv til sin læge. Herefter ventede hun otte til ti måneder, inden hun kunne komme til hos senfølgeklinikken.
Frygten vil altid være der
Tilbage sidder Helle Obling Olsen med en følelse af, at hun aldrig bliver den samme person, som hun var, inden hun fik konstateret kræft.
- Man skal jo erkende, at nu er jeg ikke længere Helle 1,0, men er ved at bygge op til at blive Helle 2,0. Det er en erkendelse, som man virkelig bruger energi på, fortæller hun.
- Det er et slag i hovedet, når man har været i gang i 37 år og har haft ti sygedage at få konstateret en livstruende sygdom og modtage livstruende behandling. Det er virkelig en stor omvæltning.
Og selvom hun skal vende sig til en ny udgave af sig selv og en ny hverdag, så er der noget, som hun formentlig aldrig får helt bugt med:.
- Frygten for tilbagefald vil jo altid være der. Om vi sidder her nu eller om ti år, vil jeg altid tænke: ”Gud, er det kommet tilbage?”. Det påvirker jo én psykisk, fordi man er meget mere opmærksom på det.
- Næsten uanset hvilken kræftform, vi snakker om, er der en større procentdel, der efter fem år får tilbagefald. Så min bekymring går på om jeg om tre år, når jeg er færdig med min anti-hormonbehandling, vil blive ramt igen.
Fakta om senfølger
Et nyt, stort studie fra Kræftens Bekæmpelse lavet i april 2024 blandt 28.000 kræftoverlevere viser, at:
- 30 procent af alle kræftoverlevere døjer med smerter i årene efter, at de er blevet kræftfri
- 21 procent har svær træthed efter deres kræftsygdom
- 23 procent har sværere ved at deltage i sociale aktiviteter i årene efter deres kræftsygdom
Kun 2 ud af 5 regioner i Danmark har i dag generelle senfølgeklinikker. Hver region bør have mindst én generel senfølgeklinik, mener Kræftens Bekæmpelse.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Undersøgelser fra Kræftens Bekæmpelse viser, at op mod 70 procent af kræftpatienter oplever senfølger efter sygdom eller behandling. Det kan for eksempel være angst og depression, men også blandt andet være søvnløshed, tandproblemer, nedsat appetit og føleforstyrrelser.
Derfor er Helle Obling Olsen langt fra alene.
- Det er alfa og omega, at man får en håndsrækning. Tænk på, hvor mange der nu overlever en kræftsygdom, som kommer ud på den anden side, men har en masse senfølger. Alle os, der har det, skal jo have hjælp. Jo længere vi lever, jo flere vil der komme ud på den anden side, som har behov for at blive grebet.