Da Region Sjælland kom med i Sundhedsplatformen betød det, at to forskellige behandlingskulturer på sygehusene skulle håndteres i det samme it-system og af det samme medicineringsmodul.
Det kan være med til at gøre alt meget komplekst - og med Sundhedsplatformen gav det også anledning til fejl i en sag, der handler om behandling af børn, der lider af kræft.
I Region Hovedstaden blev kemobehandlingen til børn uddelt efter individuelle beregninger skræddersyet til den enkelte patient - mens man i Region Sjælland ordinerede medicinen ud fra standarddoser.
Planlæggerne kendte problemet allerede før, at Region Sjælland indførte Sundhedsplatformen. Det blev blandt andet drøftet, at den kontrolprocessen ikke kunne gennemføres som normalt.
Via manuelle lister blev hospitalerne advaret om problemerne. Alligevel skete der fejl, da Region Sjælland skiftede til Sundhedsplatformen.
En af problemerne var, at Sundhedsplatformen automatisk afrundede den ordinerede dosis kemo, der ellers burde gives i meget præcise doseringer. Samtidig afrundede it-platformen forkert. Problemerne var årsag til en række utilsigtede hændelser, hvor både børn og voksne fik forkerte doser medicin. En patient blev på denne baggrund fejlbehandlet, blev det senere oplyst til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Samtidig gav behandlingen af især tre forskellige kræftsygdomme på grund af dette forhold anledning til en række meldinger om utilsigtede hændelser, fordi de fik deres kemo beregnet forkert.
Det fik dog ikke alvorlige konsekvenser for patienterne, skriver Region Hovedstaden senere i en fælles rapport for Hovedstaden og Region Sjælland.
Selvom der er enorm fokus på medicinmodulet, så meldes der fortsat ind om mange problemer.
Det fortæller Region Sjælland i deres statusopgørelse fra marts måned, der bliver indsendt til Styrelsen for Patientsikkerhed den 24. april.
Situationen omkring kontinuerlige infusioner - når en patient eksempelvis løbende skal have glukose direkte i blodet - er fortsat til stede. Det betyder, at sygeplejersker godt kan se ordinationen i systemet, indtil den første pose er hængt op. Derefter bør man løbende udskifte poserne - men det er ikke til at se i medicin-overblikket, forklarer regionen.
Sundhedsplatformen arbejder på, at det bliver muligt at se infusionen på MDA, fx som “gået ud”, skriver Region Sjælland om hændelsen. Det viser sig dog senere at være en større manøvre, der kræver et udviklingsarbejde.
En række konkrete problemstillinger omkring bestemte medicintyper gennemgås. Eksempelvis er der alene for blodtrykssænkende medicin seks initiativer, der skal gøre arbejdsgangene lettere at håndtere for personalet.
En række utilsigtede hændelser - som Region Sjælland beskriver som alvorlige - fører i midten af april til, at 15 konkrete problemer i medicinerings- og kræftbehandlingsmodulet i Sundhedsplatformen bliver identificeret .
I et senere, opfølgende svar oplyser Region Sjælland, at der er tale om fire sager. Her var de tre af sagerne uden patientskader. Men den fjerde sag betød, at en patient muligvis på grund af en fejl med den tildelte medicin først indlægges på en intensivafdeling i fire dage og få dage senere afgår ved døden.