Efter tragisk drab vil Region Sjælland ikke ændre procedure

Tre ansatte i psykiatrien i Glostrup blev fredag stukket ned. Den ene afgik ved døden. Region Sjælland ændrer ikke på noget i forhold til sikkerheden i psykiatrien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag skete der det, der ikke må ske.

En 41-årig mand, der er patient i psykiatrien, slog sin kvindelige læge ihjel og sårede to andre medarbejdere med kniv.

quote Vi gør rigtig meget for sikkerheden

Søren Bredkjær, vicedirekør, Psykiatrien Region Sjælland

Det skete under et besøg på Retspsykiatrisk Ambulatorium på Psykiatrisk Center Glostrup i Brøndby.

Den 41-årige mand erkendte drab og grov vold under et grundlovsforhør lørdag klokken 11 ved Retten i Glostrup.

Region Sjælland har selv oplevet en lignende tragisk sag på Oringe, der er et psykiatrisk hospital i Vordingborg.
Region Sjælland har selv oplevet en lignende tragisk sag på Oringe, der er et psykiatrisk hospital i Vordingborg. Foto: Jacob Linddahl - TV2 ØST - Arkiv

Sagen har vakt stor opmærksomhed, og TV2 ØST har derfor spurgt vicedirektør i Region Sjællands Psykiatri Søren Bredkjær, om sagen fra Glostrup får Region Sjælland til at ændre deres sikkerhedsprocedure.

For Region Sjælland har også selv en tragisk sag på CV’et.

Ved hvor svært det er

Først og fremmest har Søren Bredkjær stor sympati med alle mennesker i sagen fra Glostrup.

- Det er en dybt tragisk sag, og vi har stor medfølelse for personalet og deres pårørende, der er igennem det her, siger Søren Bredkjær og fortsætter:

- Vi ved, hvor svært det er at stå i sådan en situation, så det er meget tragisk, siger han.

Søren Bredkjær vil gerne lære af sagen fra Glostrup, men vil ikke umiddelbart ændre sikkerhedsprocedure nu.
Søren Bredkjær vil gerne lære af sagen fra Glostrup, men vil ikke umiddelbart ændre sikkerhedsprocedure nu. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Sagen, Søren Bredkjær taler om, er fra 2021. 

27. februar 2021 blev Stine Kitt Jørgensen kvalt af en anden patient. Det skete imens hun var indlagt på Oringe Psykiatriske Hospitals lukkede afdeling S1 i Vordingborg.

TV2 ØST har tidligere dækket sagen omfattende, og ifølge Søren Bredkjær lærte Psykiatrien i Region Sjælland enormt meget af den tragiske hændelse. 

De har blandt andet udvidet sikkerhedsprocedurene. Også selvom det var på en sørgelig baggrund.

Læs også
Ledelse om drabet på Oringe: - Jeg er ked af, de pårørende ikke har tillid til os
Læs også
Ledelse om drabet på Oringe: - Jeg er ked af, de pårørende ikke har tillid til os

- Vi gør rigtig meget for sikkerheden. Det er altafgørende for personalet, at de kan gå trygge på arbejde og gå trygge hjem, uden at der er sket noget, siger Søren Bredkjær.

Han nævner, at man i Region Sjælland laver farlighedsvurderinger af alle patienter i psykiatrien, så man på den baggrund kan vurdere, om der skal være mere personale på den pågældende patient.

Ottende drab siden 2012

Her følger et overblik over drab i psykiatrien siden 2012.

  • 7. februar 2012 bliver en 46-årig kvindelig pædagog fra bosted et Blåkærgård i Viborg på en tur til Hald Sø voldtaget og dræbt af en 39-årig psykisk syg beboer, som hun var kontaktperson for.

  • 2. december 2013 dræber en skizofren 72-årig mand en 37-årig sosu-assistent på bostedet Ringbo i Bagsværd. Sosu-assistenten blev overfaldet klokken 8 og døde en halv time senere af skaderne. Den 72-årige nægtede op til drabet at tage sin medicin.

  • 7. maj 2014 bliver en 69-årig læge og en 40-årig socialrådgiver dræbt med en brødkniv af en 28-årig psykotisk beboer på forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing.

  • 25. marts 2016 stikker en 30-årig mandlig beboer på bostedet Lindegården i Roskilde en 57-årig sosu-assistent med en 23 centimeter lang kniv. Den 30-årige forklarede under retssagen, at han hørte stemmer, der befalede ham at slå sosu-assistenten ihjel. Han havde dagen inden drabet nægtet at tage sin medicin.

  • Natten til 30. april 2019 bliver en kvindelig læge dræbt i sit hjem i Tisvildeleje af en 56-årig mand. Hun havde tidligere været del af den lægestab, der var med til at få manden tvangsindlagt og medicineret efter et færdselsuheld, hvor han var blevet beskrevet som aggressiv og voldelig.

  • 30. december 2020 dør en 29-årig mandlig pædagog, efter at en 19-årig beboer på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle stak ham flere gange med en kniv. Den 19-årige var på bostedet på grund af psykiske problemer.

  • I juni 2022 bliver en 64-årig mandlig læge bliver stukket ned og dør, efter at han har været på et hjemmebesøg hos en 30-årig mandlig patient i Holmsbladsgade i København. Gerningsmandens mor har senere forklaret, at sønnen lider af skizofreni.

  • 21. juli 2023 klokken 12.10 får Københavns Vestegns Politi en anmeldelse om et knivstikkeri på Psykiatrisk Center Glostrup. Tre personer er blevet stukket med kniv. To har fået alvorlige knivlæsioner, mens den tredje har overfladiske skader. Klokken 12.45 bliver en 41-årig mand anholdt. Den ene af de ansatte dør af sine skader i løbet af eftermiddagen.

Kilder: TV 2 Kosmopol, Jyllands-Posten, Københavns Vestegns Politi og Ritzau.

/ Ritzau /

De laver også grundige visitationer og overvåger de farlige patienter, lyder det. 

Samme midler tages i brug i forhold til at beskytte de andre patienter på en psykiatrisk afdeling, ifølge Søren Bredkjær.

Ændrer ikke procedure

Sagen fra Psykiatrisk Center Glostrup kommer derfor ikke til at ændre måden Region Sjælland laver sikkerhedsprocedure på. Ikke lige nu i hvert fald.

Læs også
Retspsykiatrien får plads til flere som Peter: - Jeg er utroligt glad for at være her
Læs også
Retspsykiatrien får plads til flere som Peter: - Jeg er utroligt glad for at være her

- Ikke umiddelbart. Vi vil naturligvis være i tæt kontakt med Region Hovedstadens Psykiatri for at høre, hvad der er sket, og hvad man kan lære, siger Søren Bredkjær og fortsætter:

- Vi kommer ikke til at ændre noget, før vi har hørt om sagen i Glostrup, og hvad vi kan lære af det, siger Søren Bredkjær.  


Nyhedsoverblik