Der har været travlhed i Fløj R på Sjællands Universitetshospital i Køge de seneste uger. En spritny bygning, der endnu dufter af ny maling. Medarbejderne fra de medicinske og kirurgiske afdelinger har på skift været inde på de nye enestuer for at øve sig i de nye rutiner.
Der er spænding og også lidt nervøsitet hos personalet.
- Vi har da sommerfugle i maven, det er jo trygt der, hvor vi er. Alt det nye, vi skal i gang med, gør, at det hele bliver lidt usikkert, fortæller Karin Jørgensen, der er serviceassistent på ortopædkirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital.
Der er i alt 200 enestuer fordelt på otte etager i Fløj R. Enestuerne er rummelige, og fra de store panoramavinduer er der udsigt ud over enten Køge Bugt eller ud over Sjælland, alt efter hvilken etage og side af bygningen, man befinder sig på. På enestuerne er der eget toilet og bad til patienterne og en hvileplads til de pårørende, så de kan overnatte på stuen.
- Patienten kan hurtigt føle sig hjemme. Man vil kunne sidde tæt på vinduet og nyde udsigten. Patienten har også eget badeværelse, der er indrettet til, at patienten selv kan sørge for sin personlige pleje, men der er også plads til at vi kan hjælpe, hvis der er behov for det, fortæller Lis Nøddeskou. Hun er Chefsygeplejerske på medicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital.
Som noget nyt er der også en computer på stuen, så journalen kan skrives sammen med patienten.
- Vi laver journalen på stuen, tæt på patienten, så patienten er med på, hvad der sker. Vi kan få computerskærmen op på patientens skærm, så de kan følge med, hvis de har lyst til det, og vi kan vise patienten røntgenbilleder eller scanningssvar, fortæller Lis Nøddeskou.
16 sygehusprojekter i Danmark
Over hele landet er der i øjeblikket gang i store sygehusbyggerier. Beslutningen om at bygge de nye store supersygehuse blev truffet helt tilbage i 2007 af den daværende VK-regering. Her blev Kvalitetsfonden oprettet, og den sikrer regionerne en medfinansiering på investeringerne på 60 procent, resten skal regionerne selv finansiere.
I alt bliver 16 sygehusprojekter støttet, eller er blevet støttet, med midler fra Kvalitetsfonden, både helt nybyggede hospitaler, som Regionshospitalet Gødstrup ved Herning, og til- og ombygninger på eksisterende matrikler, som på Sjællands Universitetshospital i Køge.
Flere af de store supersygehusbyggerier har desværre vist sig at være ramt af problemer. På Odense Universitetshospital, hvor taget er lagt forkert, er der opstået skimmelsvamp på flere etager, og der er store budgetoverskridelser og nu også vandskader på Nyt Aalborg Universitetshospital og store budgetoverskridelser på Nyt Hospital Nordsjælland i Hillerød.
Skiftede til en totalrådgiver
På Sjællands Universitetshospital i Køge er tidsplanen skredet med to år, fordi man undervejs ændrede udbuddet og tog en totalentreprenør ind. Til gengæld holder byggeriet budgettet.
- De forsinkelser, der har været på det samlede projekt, de handler om den udbudsform, som vi havde valgt i sin tid. Vi måtte erkende, at de rådgivere, vi havde valgt, ikke kunne bringe os frem til at vi kunne få bygget det hospital, vi havde brug for, for de penge vi havde, forklarer Helle Gaub, der er projektdirektør på Sjællands Universitetshospital.
Derfor besluttede Region Sjælland at ændre udbudsstrategien, sådan at byggeriet blev udbudt som en totalentreprise.
- Det kostede os to år at tage projektet hjem. At få vores ønsker omformuleret til krav og få det udbudt igen. Det har været en god beslutning, det var da ærgerligt, at der gik to år af vores liv med det, men det har været tiden værd, det kan vi se nu, at vi fik faktisk dét, som vi havde brug for i forhold til antal senge, og hvordan det skulle indrettes, siger hun.
- At have en totalrådgiver på kræver, at man i nogen grad giver slip på, at man ikke kan få lov at bestemme detaljerne. Man kan som eksempel sige, at vi kan stille krav til, hvad panelerne skal kunne holde til af rengøring og stød og slag, men det er totalrådgiveren, der bestemmer hvilke paneler, der kommer på, så man giver slip på lidt medbestemmelse mod at budgettet holder, siger Helle Gaub.
- Vil der komme overraskelser, som vi har hørt om fra andre steder? Et tag, der sidder forkert og som forårsager skimmelsvamp?
- Nogle af de ting, som jeg hører om fra andre steder, er vi forbi. Vi har brugt enormt meget energi på, at gå tingene igennem. Gå alle materialer og overflader igennem for at se, om der er fejl og mangler. Selvfølgelig vil der være ting, som vi ikke har fanget og som vi skal rette efterfølgende. Men alle de kritiske ting har vi været igennem, vi har lavet en ekstra gennemgang, hvor vi har gået igennem huset med de briller, siger Helle Gaub.
Den nye bygning indeholder medicinske og kirurgiske afdelinger, hvor den højtspecialiserede behandling er samlet.
- Det betyder, at vi i stadig højere grad kan sikre vores patienter i Region Sjælland behandling af de specialiserede sygdomme her i regionen, det har været formålet med at bygge hele det her store universitetshospital. Alle de patienter, der tidligere tog ind til Region Hovedstaden til Rigshospitalet for at blive behandlet, de kan nu blive behandlet her i Køge, fortæller Niels Würgler Hansen, der er sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital.
- Det betyder noget for borgerne i hele Region Sjælland, også hvis man er borger i Nakskov. I stedet for at skulle til Rigshospitalet, så kan man køre til Køge. Men der er jo stadig langt, så derfor skal vi også være et universitetshospital, som vender os ud mod borgerne, som arbejder på at bringe behandlingen ud i borgernes eget hjem tættere på borgerne, og det øver vi os rigtig meget på i de her år, siger Niels Würgler Hansen.
Der er langt fra den nuværende hovedindgang til Fløj R, i alt drejer det sig om 380 meter. Indtil den nye hovedindgang står færdigt, vil der være ekstra personale til at hjælpe patienter og pårørende med at komme over til den nye bygning:
- Det er langt, det er vi klar over, så dét, vi har gjort, er, at vi har forøget antallet af serviceguider, så vi kan hjælpe folk, der er lidt udfordret og gangbesværede og tilbyde dem en tur i den her golfbil, man kan også blive kørt i en almindelig kørestol, siger Johnny Lyngård Petersen, der er driftschef på Sjællands Universitetshospital.
Region Sjællands nye superhus bygges i flere etaper, nu går byggeriet af de næste to fløje i gang.
- Det nye byggeri rummer nye operationsstuer, en større intensivafdeling, og det giver nogle helt andre muligheder for at være universitetshospital end det, vi har lige nu. Så det er første skridt på en stor rejse. Det er en begyndelse på et helt ny fremtidens Sjællands Universitetshospital, som vi har brugt rigtig mange år på at opbygge. Nu begynder de fysiske rammer at tilpasse sig, at vi inde i sjælen føler, at vi er et universitetshospital, siger Niels Würgler Hansen.
De næste fløje på supersygehuset skal stå helt færdig i løbet af 2025 og klart til at tage i brug i 2026. Supersygehuset kommer til at koste i alt fem milliarder kroner.
I videoen herunder der er produceret af Projekt Universitetshospital Køge kan du se en animering af, hvordan Sjællands Universitetshospital kommer til at se ud, når det er bygget endeligt færdigt.