Ekspert ser tre fordele ved sygehusfusion

Ifølge en professor i sundhedsøkonomi er der flere fordele end ulemper ved fusionen mellem sygehusene i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det giver rigtig god mening, at Sjællands Universitetshospital og Nykøbing Falster Sygehus bliver lagt under samme ledelse.

Sådan lyder vurderingen fra Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Ifølge ham er fusionsplanen et tiltrængt initiativ for at forbedre forholdene på især Nykøbing Falster Sygehus.

quote De fleste speciallæger vil alt andet lige helst ansættes på et stort hospital

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet

Særligt når det kommer til at rekruttere nok lægefaglig personale, som sygehuset længe har haft udfordringer med. 

- Hovedformålet lige præcis med den her fusion er helt klart at prøve at forbedre bemandingssituationen på Nykøbing Falster Sygehus, og det vil jeg vurdere, at den kan, siger Jes Søgaard. 

Kan gøre Nykøbing mere attraktiv

Ifølge Jes Søgaard er der en række fordele ved at samle sygehusene. Især for Nykøbing Falster Sygehus. 

- Fordelene er jo helt klart, at man får styrket nogle ledelsesfunktioner og bedre kan koordinere mellem de to sygehuse, som bliver én organisatorisk enhed. Det vil altid gøre det lettere at samarbejde tæt om forskellige både faglige funktioner og andre ledelsesfunktioner som HR for eksempel, siger han og fortsætter:

Læs også
Stor mangel på læger og sygeplejersker - sygehusfusion skal løse problemet
Læs også
Stor mangel på læger og sygeplejersker - sygehusfusion skal løse problemet

- Den anden væsentlige fordel er, at man får lettere ved at rekruttere – i det her tilfælde til Nykøbing Falster Sygehus – med den her fusion, fordi det alt andet lige vil blive mere attraktivt at blive ansat der.

- Den tredje fordel er, at man simpelthen kan lave en bredere fordeling af specialfunktionerne, og det er jo også det, der er formålet med det her. På de smallere områder skal specialistfunktionen kun ligge på én af enhederne, for eksempel Nykøbing Falster Sygehus, og ikke både på Nykøbing Falster Sygehus og matriklen i Køge.

Pas på med lokalaftaler

Årsagen til, at fusionen kan hjælpe på rekrutteringsvanskelighederne i Nykøbing Falster, er ifølge Jes Søgaard, at læger bliver tiltrukket af de større sygehuse som eksempelvis Sjællands Universitetshospital i Køge.

- De fleste speciallæger vil alt andet lige helst ansættes på et stort hospital og helst et universitetshospital, og det er det jo i Køge, siger han. 

Men den fordel er ifølge sundhedsøkonomiprofessoren afhængig af, hvordan ansættelsesaftalerne laves. 

Læs også
1.000 sygeplejersker pendler ud af Region Sjælland hver dag - får bonus for at arbejde i hovedstaden
Læs også
1.000 sygeplejersker pendler ud af Region Sjælland hver dag - får bonus for at arbejde i hovedstaden

I Region Nordjylland, som Region Sjælland netop har været inspirerede af med denne fusion, lavede man ifølge Jes Søgaard først en aftale med lægerne, som senere måtte laves om, fordi den kostede regionen dyrt.

- Lægerne blev ansat på matriklen Aalborg Universitetshospital, men med visse arbejdsdage på Thisted Sygehus. Her gik man i første omgang med til, at lægernes arbejdsdag startede på Aalborg Sygehus, og så kørte de i arbejdstiden til Thisted Sygehus. Det betød tab af arbejdstid på op mod 20 procent, forklarer han og drager parallel til den sjællandske sygehusfusion:

- Det kan gå hen at blive dyrt, hvis lægerne i Region Sjælland skal køre fra Køge til Nykøbing Falster i arbejdstiden. Så man skal passe på med at lave lokalaftaler, som bliver for dyre, advarer han. 

Specialer tiltrækker 

Udover at samle sygehusene under én ledelse, er der med Region Sjællands plan for sygehusene også lagt op til, at man i højere grad fordeler specialerne ud på de enkelte sygehuse. 

Et tiltag, der ifølge Jes Søgaard også kan komme til at gavne Nykøbing Falster Sygehus.

- Hvis det er sådan, at Nykøbing Falster Sygehus som en del af den her fusion får særlige kerneopgaver, som de skal specialisere sig i, så kan det i sig selv gøre sygehuset mere attraktivt, siger han og fortsætter:

Læs også
1.300 danske sygeplejersker har søgt mod Norge
Læs også
1.300 danske sygeplejersker har søgt mod Norge

- Fordi dét, der tiltrækker læger, er den høje specialiseringsgrad. Og så har de jo altid det, at de nu meget lettere kan trække på andre specialkompetencer på Universitetshospitalet i Køge. Det vurderer jeg, vil gøre rekrutteringen lettere, siger han. 

Mere attraktivt for sygeplejersker

Hvis Nykøbing Falster Sygehus får et speciale og kan rekruttere flere læger, kan det også få en positiv effekt på rekrutteringen af andet sundhedspersonale, vurderer Jes Søgaard.

For eksempel sygeplejersker, som der på landsplan er mangel på, og som Region Sjælland har en særlig udfordring med. 

Som TV2 ØST tidligere har beskrevet, er der nemlig en del sygeplejersker, der bor her i regionen, men kører til Region Hovedstaden for at arbejde. 

- Sygeplejersker vil også gerne have specialistfunktioner, men hvad der også er vigtigt for sygeplejersker er, at der også er en god lægebemanding, der hvor de arbejder. Ellers kan de opleve at få noget af lægeansvaret. Det har de det ikke godt med, og det er i øvrigt heller ikke lovligt, siger Jes Søgaard. 

Han ser umiddelbart kun en mulig ulempe ved at samle sygehusene. 

- Der kan være den ulempe, at patienter får lidt længere at rejse, og det er i forvejen en udfordring i Region Sjælland. Det er muligvis den region, hvor patienterne i forvejen skal rejse længst. Måske sideordnet med Region Nordjylland, siger han. 


Nyhedsoverblik