Natten til mandag begyndte det danske valgresultat at tage form. Og det ser rødt ud, når man kigger på Region Sjælland.
Aftenens store vinder blev SF, som fik 17,4 procent af stemmerne på landsplan, mens Socialdemokratiet er gået tilbage med et resultatet på 15,6 procent af landets stemmer.
På trods af et historisk dårligt valg for Socialdemokratiet, beholder de pladsen som det største parti i Sjællands Storkreds med 17,8 procent af stemmerne samt deres tre mandater.
Ifølge TV 2 er det det dårligste resultat for partiet siden 1898. Ved EP-valget i 2019 fik de 21,5 procent af stemmerne.
SF følger trop med 16,2 procent efterfulgt af Venstre med 14,9 procent.
Man skal dog ikke nødvendigvis se valgresultatet som et fravalg af Socialdemokratiet, men snarere et tilvalg af SF. Det mener Derek Beach, professor i statskundskab og forsker i EU ved Aarhus Universitet.
- Det stikker ud, at SF har fået et så flot valg, siger han.
Blandt andet den grønne dagsorden har haft stor betydning, mener han.
- Resultatet viser, at Socialdemokratiets europapolitiske kurs ikke har haft opbakning hos vælgerne i særlig høj grad. SF har i større grad tronet med det høje flag på den grønne transition.
Sjælland lyser rødt
Den røde farve har taget over i Region Sjælland siden EP-valget i 2019.
Hvor Venstre tidligere var det største parti i Ringsted og Sorø kommuner, har de i år mistet deres flertal til SF. Samme tendens ser man på Stevns og i Faxe, hvor Socialdemokratiet nu er det største parti.
Kigger man på kortet over valgresultater i Region Sjælland, ligner det noget fra ’’de gode gamle dage’’, lyder det fra TV2 ØST’s politiske redaktør Ivan Nielsen.
- Det var dengang, at den sydlige del af vores område var kendt som ’’det røde amt’’. Og helt i den tradition er det også i Lolland Kommune, at Socialdemokratiet bliver størst i vores område. Lægger man stemmer fra SF og Enhedslisten til, så har næsten 45 procent af vælgerne stemt rødt.
Ifølge Ivan Nielsen skyldes det røde kort dog mest af alt blå tilbagegang.
- Dansk Folkeparti har fået en øretæver i forhold til 2019. Det har Venstre også. Partiet fik et fremragende valg for fem år siden. Og selvom partisoldaterne jublede højlydt i aftes på direkte tv, så kan det ikke overdøve det faktum, at partiet mistede tusindevis af stemmer og samlet gik to mandater tilbage.
Han peger yderligere på Socialdemokratiet, der på Lolland går fra 33 procent i 2019 til 25,5 procent i år, og som taber seks procentpoint i Sjællands Storkreds.
Sådan fordeler mandaterne sig:
Herunder kan du se, hvor mange mandater partierne har fået ved EP-valget i år. I parentes ses ændringen siden sidste valg i 2019.
SF får 3 mandater. (+1)
Socialdemokratiet 3 (ingen ændring)
Venstre 2 (-2)
Danmarksdemokraterne 1 (ikke på valg i 2019)
Liberal Alliance 1 (+1)
Moderaterne 1 (ikke på valg i 2019)
Radikale Venstre 1 (-1)
Dansk Folkeparti 1 (ingen ændring)
Enhedslisten 1 (ingen ændring)
Konservative 1 (ingen ændring)
Alternativet 0 (ingen ændring)
Lolland har både højeste og laveste stemmeprocent
På Lolland var valgdeltagelsen blot 46,62 procent. Kommunen kan derved pryde sig med at ramme bunden sammen med de kommuner, hvor færrest afgav deres stemme.
Alligevel har man i Askø opnået en af de højeste valgdeltagelse hos valgstederne med en stemmeprocent på hele 89,7 procent. Her afgav 26 ud af 29 deres stemme.
Valgdeltagelsen i Lolland overrasker ikke Derek Beach. Han fortæller, at der som regel er omkring 20-30 procent forskel på, hvor mange der dukker op til EP-valg og til folketingsvalg.
- Vi ved også, at folk med lavere uddannelsesniveau stemmer mindre. Folk synes ikke, det er vigtigt nok.
Stemmerne fintælles stadig over hele landet. Først når det er gjort ved vi, hvilke kandidater, der sendes til Bruxelles.