Når regionalvalget afholdes i november, vil der være flere kvinder på stemmesedlen end tidligere.
Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.
I alt stiller 487 kvinder op til regionalvalget 16. november. Det er 47 flere end ved sidste valg. Det svarer til, at 36 procent af valgets kandidater er kvinder. I 2013 udgjorde kvinderne 28 procent.
Ifølge lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen ser man flere kvinder stille op til regionalvalget, fordi regionerne typisk beskæftiger sig med områder, hvor kvinder ofte er i overtal.
Hun peger blandt andet på områder som uddannelses-, pleje- og sundhedssektoren.
- Det er emner, de er klædt på til på grund af fagområder, hvor kvinder ofte er overrepræsenteret. For eksempel skolelærere og sosu-medarbejdere, siger Karina Kosiara-Pedersen.
Bedre muligheder for at blive valgt
Ifølge Danske Regioner har kvinder bedre muligheder for at blive valgt. Ved tidligere valg er en større andel af kvinderne blevet valgt end den andel, kvinderne udgjorde på stemmesedlerne.
I regional sammenhæng er 38 procent af de nuværende regionalpolitikere kvinder, mens deres køn kun udgjorde 31,7 procent af kandidaterne på stemmesedlerne ved sidste regionalvalg.
Ifølge Karina Kosiara-Pedersen viser undersøgelser, at mænd i mindre grad end kvinder stemmer på kvinder.
- Partierne spiller en vigtig rolle, hvis vi skal nærmere en fifty-fifty fordeling af kønnene.
- Mænd er mere tilbøjelige til at melde sig ind i politiske partier end kvinder. Så de kvinder, der er, skal måske i højere grad opfordres til at stille op. Og det er partiernes opgave, siger lektoren.
Regionalvalget afholdes samtidig med kommunalvalg. Her vælges repræsentanter til de 98 kommuner og fem regioner.