Flere kvinder får udskudt brystkræftscreening - puklen vokser med 1.000 kvinder om måneden

Endnu flere kvinder kan se frem til at få udsat deres brystkræftscreening. Region Sjælland forventer at nedbringe puklen fra 2022.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Omkring 5.700 kvinder fik i april besked om, at det ikke er muligt at tilbyde screening for brystkræft inden for den tidsfrist, som reglerne på området foreskriver.

Det tal ser dog ud til stige, så op imod 10.000 kvinder allerede har eller vil få et brev i den nærmeste fremtid om, at også deres brystkræftscreeninger vil blive forsinkede.

- Det er en rullende proces, så der vil hver dag være nye kvinder, der indkaldes med forsinkelse, og hver dag vil der være kvinder, som får afviklet deres undersøgelse, siger Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital i Region Sjælland.

Læs også
Regionen udsætter tusindvis af brystkræftscreeninger – kvinder risikerer at komme for sent i behandling
Læs også
Regionen udsætter tusindvis af brystkræftscreeninger – kvinder risikerer at komme for sent i behandling

I øjeblikket bliver puklen dog kun større, og derfor vil endnu flere kvinder skulle vente på deres brystkræftscreening. Som reglerne er i dag skal Region Sjælland overholde et screeningsinterval på to år og tre måneder, men ifølge regionen er intervallet aktuelt to år og seks måneder.

- Eftersom vi indkalder omkring 48.000 kvinder om året til screening, så vil samtlige af de kvinder blive forsinket i en eller anden grad i år. Nogen i op til to år og seks måneder, altså med tre måneders forsinkelse, og andre vil blive forsinket få dage. De fleste kvinder vil være forsinket i den her periode, når vi ikke kan indkalde rettidigt, siger Jesper Gyllenborg.

- Hvis vi overhovedet ikke har succes med nogle af de initiativer, vi har sat i gang, så vil op imod 1.000 nye kvinder per måned blive ramt af forsinkelse på indkaldelserne.

quote At nedbringe puklen tror jeg først rigtig kommer til at ske, når vi har uddannet nye personer

Jesper Gyllenborg, vicedirektør, Sjællands Universitetshospital

Kortsigtet plan skal bremse forsinkelserne

Baggrunden for forsinkelserne er ifølge Region Sjælland, en mangel på personale. I et referat fra forretningsudvalgsmødet i Region Sjælland den 26. april fremgår det, at "forsinkelserne skyldes rekrutteringsudfordringer, særligt for de fotografer, der tager screeningsbillederne", og at der lige nu er syv ledige stillinger, "svarende til 20 procent af den samlede faggruppe".

Det er et problem, som Region Sjælland forsøger at løse med både langsigtede og kortsigtede strategier. 

- Vi står i en situation, hvor vi har erkendt, at der er ikke flere hænder på markedet. Der er ikke flere kvalificerede folk, vi kan ansætte til opgaven. Derfor er de kortsigtede løsninger at få dem, der nu er der, til at arbejde så meget, som de har mulighed for, og som de har lyst til på aftaler for merarbejde. Det gælder vores eget personale og handler om at få dem til at arbejde for eksempel i weekender eller på hverdagsaftenener, siger Jesper Gyllenborg.

Læs også
Region Sjælland afsætter 20 millioner kroner til at belønne ansatte for corona-indsats
Læs også
Region Sjælland afsætter 20 millioner kroner til at belønne ansatte for corona-indsats

Derudover er regionen også i dialog med private hospitaler, andre regioner - herunder Region Syddanmark - og pensioneret personale om at få en hjælpende hånd.

- Vi har følere ude og er i konkret dialog med mange og forsøger at lande aftaler med flere parter, så jeg tror på, at der er en eller flere af aftalerne, der lykkes. Det vil betyde, at vi kan bremse udviklingen, siger Jesper Gyllenborg.

Han erkender dog, at aftalerne ikke vil være nok til bringe puklen ned.

- Vi har en forhåbning om, at med de initiativer, vi iværksætter, vil puklen være indhentet i starten af 2022, men det vil også sige, at frem til det tidspunkt, vil der hele tiden være nye kvinder, der bliver forsinket, siger Jesper Gyllenborg.

Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital i Region Sjælland.
Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital i Region Sjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Langsigtet plan skal nedbringe puklen

Udover at finde ekstra hænder blandt allerede uddannet personale, vil Region Sjælland, i samarbejde med de øvrige regioner, også uddanne flere screeningsassistenter. 

Derfor vil de fra 1. august starte en ny efteruddannelse på professionshøjskolen Absalon i Næstved. 

- At nedbringe puklen tror jeg først rigtig kommer til at ske, når vi har uddannet nye personer. Det er så det, der er den mellemlange og lange løsning. Det er at få genoprettet den efteruddannelse, der kræves for at varetage screeningsundersøgelser som assistent, siger Jesper Gyllenborg.

Læs også
Efter udskudte brystkræftscreeninger - ny uddannelse skal forkorte ventetid
Læs også
Efter udskudte brystkræftscreeninger - ny uddannelse skal forkorte ventetid

Uddannelsen henvender sig til sundhedspersonale, der allerede er uddannet for eksempel social- og sundhedsassistent eller sygeplejerske. De kan tage en efteruddannelse som mammografiassistent, der kommer til at vare et halv år. Først tre måneder i skole efterfulgt af et tre måneder langt praktikforløb. 

- Efter de seks måneder kan de fuldt indgå i opgaven, det vil sige i starten af 2022. Der har jeg en forventning om at kunne nedbringe puklen, men vi skal derhen omkring, før det vil vise sig i nedbringelse af tallene, siger Jesper Gyllenborg.

Video: Se hele indslaget fra den 14. april om Region Sjælland, der udsætter tusindvis af brystkræftscreeninger.

Uddannelse skal først godkendes

Jesper Gyllenborg fremhæver dog, at Region Sjælland det seneste år har arbejdet på at forbedre brystkræftområdet i Region Sjælland. Her har der været særligt fokus på at nedbringe ventetiden for de kvinder, der allerede har fået konstateret symptomer eller tegn på brystkræft. Derfor har der ifølge Jesper Gyllenborg været mindre fokus og mulighed for at nedbringe ventetiden for kvinderne på screeningsområdet.

- Vi er nu ajour med at undersøge de kvinder, der har symptomer på brystkræft. Dem undersøger vi inden for rammerne og til tiden inden for brystkræftforløbstiderne. Kvinderne kan være trygge ved det tilbud, der er. I forhold til når man har symptomer, og der er konkret mistanke om brystkræft, så bliver man udredt til tiden og med høj kvalitet, siger Jesper Gyllenborg og fortsætter:

- Vi kom på plads med det andet, men nu er tiden kommet til, at vi får fokuseret på at komme med på screeningsområdet også.

Den nye uddannelse af screeningsassistenter mangler stadig at blive godkendt af Sundhedsstyrelsen, men det forventes at ske inden længe.

Derudover arbejder Region Sjælland på en radiografuddannelse, da der også er mangel på radiografer i regionen. Dette ville også kunne hjælpe på screeningsudfordringerne, lyder det fra regionen.


Nyhedsoverblik