Der er flere læger på vej øst for Storebælt.
De kommende to år bliver der slået 100 ekstra uddannelsesforløb op i almen medicin. Fordelingen af de første 50 uddannelsesstillinger er allerede klar, så de kan besættes fra foråret 2020.
- Vi kan se, at vi allerede nu mangler læger, og lægemanglen bliver kun større i fremtiden, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).
50 læger kan bestemt mærkes
- Hvis ikke der bliver gjort noget akut nu, så vil hver ottende borger i Region Sjælland, altså 100.000 borgere, stå uden deres egen læge. Det vil være meget alvorligt for folkesundheden i Region Sjælland, så hvis vi skal sikre ordentlig sundhed til danskerne, så er det helt afgørende, at der er tilstrækkelig med læger i Danmark, og at de også er spredt udover hele landet.
23 pladser til Sjælland
Helt konkret tildeles Region Hovedstaden og Region Sjælland tilsammen 23 pladser ud af de første 50 pladser, der slås op i 2019.
Det er endnu ikke besluttet, hvordan fordelingen af de sidste 50 pladser ser ud, men fordelingen sker efter befolkningstal.
- 50 læger kan bestemt mærkes. Næste år vil der komme yderligere 50, men vi skal hele tiden kigge på, hvad vi skal gøre for at få de nuværende læger, der overvejer at gå på pension, hvad kan vi gøre for at få dem til at blive lidt længere, og hvad kan vi gøre for at få flere læger ud i almen praksis og ud i det vestsjællandske, sydsjællandske og Lolland-Falster. Men det her er et markant og vigtigt skridt i den retning at sikre, at alle har adgang til sin egen læge også i fremtiden, siger Rasmus Horn Langhoff.
Flere læger i fremtiden
Lægemangel er ikke kun et problem i Region Sjælland. Knap 70 procent af de praktiserende læger på landsplan har lukket tilgang for patienter, og i de kommende år går mange læger på pension.
Fordelingen af de 50 pladser:
- 23 pladser Videreuddannelsesregion Øst (Region Hovedstaden og Region Sjælland)
- 11 pladser til Videreuddannelsesregion Syd (Region Syddanmark)
- 16 pladser til Videreuddannelsesregion Nord (Region Nordjylland og Region Midtjylland).
Det er desuden en af grundene til, at regeringen og Danske Regioner for nyligt har indgået en økonomiaftale, der fra næste år løfter regionernes økonomi med 1,5 milliarder kroner til at oprette 100 ekstra hoveduddannelsesstillinger i almen medicin.
Løftet med de 100 ekstra uddannelsesforløb betyder, at der i 2020 samlet er dimensioneret med 350 hoveduddannelsesforløb i almen medicin. Samtidig ventes Sundhedsstyrelsen i 2020 at komme med en ny dimensioneringsplan for introduktions- og hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen.