Forening frygter for patienternes sikkerhed efter flytning af hjerteafdeling

Hjerteforeningen er dybt bekymrede over beslutningen om at flytte det hjertemedicinske afsnit på Sjællands Universitetshospital fra Køge til Roskilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke hver dag, at Hjerteforeningen sender et åbent brev til direktøren i Styrelsen for Patientsikkerhed, direktøren i Sundhedsstyrelsen og samtlige medlemmer af regionsrådet i Region Sjælland.

Men det har de gjort nu.

Brevet indeholder 12 konkrete klagepunkter over, at Region Sjælland har lukket hjerteafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge, og at hjertepatienterne nu skal til hospitalet i Roskilde.

- Det er ikke sædvanligt, at vi råber til nationale myndigheder om lokale forhold. Men dét, der foregår i Region Sjælland, er også meget usædvanligt, siger Anne Kaltoft, der direktør i Hjerteforeningen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hjerteforeningen sender nu et åbent brev til flere nationale myndigheder. De vil have medhold i, at hjerteberedskabet på Sjællands Universitetshospital i Køge ikke er godt nok. 
Hjerteforeningen sender nu et åbent brev til flere nationale myndigheder. De vil have medhold i, at hjerteberedskabet på Sjællands Universitetshospital i Køge ikke er godt nok.  Foto: hjerteforeningen

Hjerteforeningen har sendt det åbne brev, fordi de er dybt bekymrede over, at det hjertemedicinske afsnit på Sjællands Universitetshospital i Køge er lukket pr. 1 marts i år.

- For os at se er der ikke et beredskab, der er betryggende. Hvis man bliver indlagt med hjerteproblemer i Køge, så skal der først rekvireres en hjertelæge, eller man skal flyttes. Der vil ikke være hjertekompetencer til stede døgnet rundt. Vi er reelt bekymrede, fortæller Anne Kaltoft.

sygeplejersker_vil_hellere_pendle_2.jpg
Læs også
Hjertepatienter på Sjælland venter for længe på undersøgelse og operation
sygeplejersker_vil_hellere_pendle_2.jpg
Læs også
Hjertepatienter på Sjælland venter for længe på undersøgelse og operation

- Vi frygter, at nedlæggelsen af afsnittet kan betyde uoprettelig skade. Der kommer til at gå for lang tid med at diagnosticere og rekvirere en læge eller flytte patienten, så i yderste konsekvens frygter jeg, at der kan ske dødsfald, siger hun.

12 kritiske forhold: Læs Hjerteforeningens åbne brev 

Hjerteforeningen påpeger 12 kritiske forhold, der kan have betydning for patientsikkerheden for patienter med hjertesygdom indlagt i Køge i deres brev til regionsrådet i Region Sjælland, Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsstyrelsen: 

 

1. Utilstrækkelig kardiologisk bemanding i dagtid

2. Lokalt medicinsk vagtberedskab uden kardiologisk erfaring

3. Underdimensioneret telemetri-overvågning af personale uden relevant uddannelse

4. Ingen kardiologisk ekspertise ved hjertestop uden for dagtid

5. Akutte hjertepatienter tilses af læger uden kardiologisk ekspertise.

6. Unødvendige forsinkelser på kardiologisk assistance

7. Vanskeligt at bruge telefonisk bistand i akutte situationer

8. Manglende lokal ekspertise på SUH Køge kan i yderste konsekvens medføre varig skade og død

9. Ingen mulighed for hurtig ekkokardiografi (ultralydsscanning, red.) i vagttiden

10. ​​​​​​Ingen mulighed for ekkokardiografi via spiserøret medfører forsinket diagnose

11. Transport af hjertepatienter fra Køge til Roskilde skaber utryghed og dårlige patientforløb

12. Ikke tilstrækkeligt beredskab til at håndtere akutte hjerteproblemer ved operationer

 

Læs det fulde brev her.

 

Har indbudt til møde

På Sjællands Universitetshospital i Køge er sygehusdirektør Niels Würgler Hansen overrasket over brevet. Han vil nu invitere Hjerteforeningen til et møde.  

- Jeg har læst brevet ganske grundigt. Der er en række misforståelser, og derfor har vi indbudt dem til et møde, der forhåbentlig kommer i kalenderen i næste uge. Brevet tyder på, at Hjerteforeningen ikke har forstået, hvad det er for et setup, der er planlagt på hjerteområdet i Region Sjælland. Vi har valgt at samle den hjertemedicinske behandling på én matrikel. Ved at samle kompetencerne kan flere læger behandle flere patienter i dagtimerne, siger sygehusdirektør Niels Würgler Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sygehusdirektør Niels Würgler Hansen skal nu mødes med Hjerteforeningen for at drøfte foreningens bekymringer for hjerteberedskabet.
Sygehusdirektør Niels Würgler Hansen skal nu mødes med Hjerteforeningen for at drøfte foreningens bekymringer for hjerteberedskabet. Foto: Sjællands Universitetshospital

- Der er ikke noget mystisk i det her. Sundhedsstyrelsen er fuld orienteret om den organisering, der er i Region Sjælland på det hjertemedicinske område. Det er klart, at Hjerteforeningen er i sin gode ret til at slå på tromme for hjertepatienterne. Det er det, de er sat i verden for, siger han. 

Lukker velfungerende afsnit

Hjerteforeningen er glade for, at sygehusdirektøren har læst brevet og for invitationen til et møde. Men foreningen er helt uforstående over, at man lukker en velfungerende afdeling.  

quote Der vil ikke være hjertekompetencer til stede døgnet rundt. Vi er reelt bekymrede

Anne Kaltoft, direktør, Hjerteforeningen

- Jeg er klar over, at der er store udfordringer. Det er en stor region rent geografisk. Men det har været vores indtryk, at Universitetshospitalet i Køge var relativt velfungerende på hjerteområdet, og når man så vælger at lukke hjerteafdelingen lige der, så er det vanskeligt at forstå, hvad deres logik er, siger Anne Kaltoft og tilføjer:

- Vi forsøger at berolige vores medlemmer, og vi vil gerne være med til at stille forslag til løsninger, men vi har ikke fået mulighed for at spille os selv på banen. Når man ikke vil snakke med os og tage os med på råd, så må vi ende med at sige, at nu er vi meget bekymrede.

Adgang til hjertespecialist i dagtimerne

Ifølge sygehusdirektør Niels Würgler Hansen kan patienterne dog være helt trygge.

- Der er et hjerteberedskab, og hvis det er sådan, at man er akut hjertesyg, så bliver man, som det har været hidtil, kørt direkte til Rigshospitalet. Og hvis man er mindre akut hjertesyg, så bliver man kørt direkte til Roskilde, hvor den store hjerteafdeling er. Det er sådan med hjertesygdomme, at man kan diagnosticere allerede i ambulancen, fortæller han.

sygehus.jpg
Læs også
Massefyringer rammer Region Sjælland: Så mange mister jobbet på sygehusene
sygehus.jpg
Læs også
Massefyringer rammer Region Sjælland: Så mange mister jobbet på sygehusene

Han påpeger samtidig, at modellen er den samme, som man kender fra andre akuthospitaler.

- Det springende punkt er, om man kan få adgang til en hjertespecialist eller ej. Det kan man i Region Sjælland. I akutmodtagelsen på Køge Sygehus er der altid adgang til en hjertespecialist frem til klokken 18 og i weekenden til klokken 14, siger Niels Würgler Hansen.

- Hvis man så bliver indlagt uden for den periode, så ringer man til hjertelægen og ordner det per telefon, eller specialisten kommer ud på sygehuset. Det svarer helt til, hvad man kender fra andre akuthospitaler. Det er ikke sådan, at man på akuthospitalerne altid har en hjertespecialist på matriklen. Mange steder er det andre faggrupper, og så tilkalder man hjertespecialist, hvis der er brug for det.

quote Brevet tyder på, at Hjerteforeningen ikke har forstået, hvad det er for et setup, der er planlagt på hjerteområdet i Region Sjælland

Niels Würgler Hansen, sygehusdirektør, Universitetshospitalet i Køge

Følger udviklingen nøje

Sundhedsstyrelsen bekræfter, at de i begyndelsen af i år har været rådgivere på Region Sjællands omlægning af det hjertemedicinske område.

- Vi er opmærksomme på ændringen i de kardiologiske funktioner (hjertemedicinske, red.) på Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde. Vi følger området og udviklingen nøje, og Sundhedsstyrelsen er i gang med at vurdere, om der er behov for yderligere i lyset af Hjerteforeningens henvendelse, siger centerchef i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst.

Af Sundhedsstyrelsens rådgivning fremgår det, at Sundhedsstyrelsen overordnet finder, at en flytning af det hjertemedicinske afsnit fra Sjællands Universitetshospital i Køge vil være i modstrid med intentionerne i anbefalingerne for fælles akutmodtagelser, fordi Køge er regionens største sygehus med en stor akutmodtagelse med modtagelse af mange akutte patienter.

heino.sub_.03.jpg
Læs også
Få overblikket:
Sådan vil Region Sjælland spare på sygehusvæsenet
heino.sub_.03.jpg
Læs også
Få overblikket:
Sådan vil Region Sjælland spare på sygehusvæsenet

 Derfor er det også planen, at en samlet hjertemedicinsk afdeling skal samles i Køge, når sygehusbyggeriet er færdigt i 2024. Indtil afdelingen kan samles i Køge, skriver Sundhedsstyrelsen, at de har forståelse for, at der kan være behov for midlertidige løsninger for at imødekomme kapacitets- og rekrutteringsudfordringer. Men Sundhedsstyrelsen understreger, at det er helt centralt, at der i overgangsperioden er et stort fokus på korrekt visitationen af patienterne.

Håber på opbakning

Hjerteforeningen sendte brevet til Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsstyrelsen i går, torsdag den 14. marts. Direktør Anne Kaltoft håber, at de faglige myndigheder vil bakke dem op. I sidste ende er det håbet, at beslutningen kan gøres om.

- Jeg håber, at Sundhedsstyrelsen giver os medhold i, at det her ikke er betryggende, og vi vil meget gerne have, at beslutningen bliver omstødt, siger Anne Kaltoft.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Styrelsen for Patientsikkerhed i dag.

Læs hele brevet fra Hjerteforeningen til Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen og
regionsrådet her.

Læs Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende de hjertemedicinske funktioner på Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde her.


Nyhedsoverblik