33-årige Philip Westh blev fredag kendt skyldig i det, vi kender som Kirkerup-sagen.
Han er kendt skyldig for drabet på 17-årige Emilie Meng fra Korsør i 2016, samt forsøg på at bortføre en 15-årig efterskoleelev i Sorø i 2022.
Tilmed er han kendt skyldig for at have frihedsberøvet og voldtaget en 13-årig pige fra Kirkerup.
Det er svært at fjerne de her associationer, fordi de er stærke og bliver hængende i mange år
Disse byer er længe blevet koblet til sagen, og flere medier omtaler også drabet på Emilie Meng som Korsør-sagen, og gerningsmanden som Korsør-manden.
TV2 ØST har talt med Ask Elklit, professor i klinisk psykologi og leder af videncenter for Psykotraumatologi ved SDU.
Han fortæller, at et sådant ry hænger ved, når bestemte steder bliver kædet sammen med alvorlige sager.
- Det betyder rigtig meget for lokalsamfundene, at de bliver forbundet med de her sager. Mange år efter klæber det til bestemte bynavne, at der har været overgreb og svigt. Og det er svært at fjerne de her associationer, fordi de er stærke og bliver hængende i mange år.
Det mener han også vil gøre sig gældende for Kirkerup-sagen.
- En slags skamplet
Det samme så man med Mern-sagen i 2012, hvor en plejemor- og far, der boede i den lille by Mern på Sydsjælland, blev dømt skyldige for vold og mishandling af ni plejebørn gennem en periode på 20 år.
- Det er en slags skamplet, der klæber på de bysamfund, siger Ask Elklit.
Selvom der med skyldskendelsen nu er sat et foreløbigt punktum i Kirkerup-sagen, går de berørte lokalsamfund nu ind i en ny proces, hvor sagerne skal bearbejdes.
- Jeg forestiller mig, at de nære områder nu går ind i en ny fase. Der er kommet en afklaring omkring gerningsmanden, så nu kan man koncentrere sig om at rykke sammen, tale om det og sørge for, at de involverede parter får den rette hjælp. Og med tiden vil sagen fylde mindre og mindre.
Kollektiv lettelse og følelser af skyld
Mysteriet om drabet på Emilie Meng har hjemsøgt Korsør, siden den 17-årige pige forsvandt en tidlig juli morgen i 2016.
Sagen har givet nogle lokale borgere følelser af tvivl og skyld, hvor de tvivler på, om de kunne have gjort noget for at forhindre forbrydelsen. Blandt andet hos Gitte Larsen, som mente at have set Emillie Meng alene på Korsør Station og overvejede at samle hende op i sin bil.
Og det er ifølge Ask Elklit helt normalt.
- Der er nogle ubevidste skyldfølelser i mange tilfælde, som ikke har noget som helst rationelt i sig, men som alligevel er en form for selvransagelse, og som også er en vigtig del af en bearbejdningsproces.
Og fordi hele Danmark har i mange år fuldt sagen i medierne, kan det også betyde, at resten af samfundet nu kan sænke skuldrene.
- Vi har alle sammen nogle rigtig stærke følelser omkring det, der er sket. Derfor tror jeg, at vi kollektivt som samfund har en lettelse over, at der nu er faldet dom, siger Ask Elklit.
33-årige Philip Westh blev idømt fængsel på livstid for sine forbrydelser. Han har anket dommen til frifindelse i landsretten.