Har været undervejs i 14 år - milliarddyrt sygehus åbnede for sjældent smugkig

Det nye supersygehus i Køge har været undervejs i 14 år. Søndag fik interesserede mulighed for at se byggeriet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg synes, det er fedt. Jeg kunne finde på at søge job her, hvis jeg havde været lidt yngre. Det er så spændende.

Sådan siger Nigol Päevatalu, der søndag var med til åbent hus på det nye supersygehus i Køge. Sygehuset er stadig ved at blive opført.

Læs også
Minister skal i samråd om næste bølge sparekrav på sygehuse
Læs også
Minister skal i samråd om næste bølge sparekrav på sygehuse

De første planer til det nye sygehus blev lavet i 2007. I 2018 blev byggeriet så endeligt indledt - og planen er at være færdig i 2025. Prisen ventes at blive 4,1 milliarder kroner.

De mange hundrede besøgende fik vist, hvordan resultatet bliver, når alt er klart.
De mange hundrede besøgende fik vist, hvordan resultatet bliver, når alt er klart. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Søndag var flere hundrede nysgerrige borgere taget til Køge for at få et kig ind i fremtidens hospital.

- Jeg synes, man har en forpligtelse til at følge med I sit lokalområde. Jeg har boet hernede siden 1975 og har kendt det gamle Køge Sygehus på godt og ondt, fortæller Nigol Päevatalu.

Enormt byggeri

Det nye supersygehus bliver 185.000 kvadratmeter stort - heraf er 130.000 kvadratmeter helt nye bygninger. Der bliver 789 enestuer, når alt er klart.

- De nye enestuer er ikke længere hospitalets rum, men patientens. Det giver en mulighed for at være tættere sammen med sine pårørende og en mulighed for, at vi kan overholde diskretionskravet, siger Helle Gaub, der er projektdirektør og vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, Køge.

Læs også
Løkke varsler ny sundhedsreform: Disse lokale sygehuse skal styrkes
Læs også
Løkke varsler ny sundhedsreform: Disse lokale sygehuse skal styrkes

I 2007 lagde regionerne en plan for fremtidens sygehusstruktur. Planen betyder færre, men til gengæld mere specialiserede sygehuse.

- Mange af vores patienter fejler jo mere end én ting, og det skal vi kunne håndtere på et højt fagligt niveau. Det kan man lettere ved at samle specialerne, siger hun.

Avancerede robotter og plads til helikopter

Sygehusets skorsten bliver Køges højeste punkt - og det nye sygehus bliver også udstyret med en landingsplads til helikoptere.

På dagens rundvisning fik gæsterne også mulighed for at se nogle af de steder, man ellers ikke lige har adgang til. Og det vakte begejstring hos flere af de fremmødte at komme helt tæt på det nye sygehus.

De rå gange kommer om få år til at huse en travl hospitalsafdeling.
De rå gange kommer om få år til at huse en travl hospitalsafdeling. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

En af de nye ting, der venter personalet på sygehuset er den nye robot Roberta. Den skal stå for tunge løft, og i det hele taget bliver sygehuset udstyret med meget mere moderne teknik, der skal gøre hverdagen nemmere for de ansatte. Planen er at indkøbe omkring 40 af de nye robotter.

- Noget af det, vi har lagt vægt på, er, at vi gerne vil fokusere personalets tid på patienterne. Det vil sige, at alt det, der skal flyttes rundt på, vil vi gerne have automatiseret så meget som muligt, siger Helle Gaub.

Læs også
Supersygehus får færre senge end beregnet
Læs også
Supersygehus får færre senge end beregnet

I det hele taget er der fokus på de nye løsninger. Der er blandt andet taget initiativ til at spare på personalets tid. Eksempelvis gør man meget for at mindske tidsforbruget på at gå rundt på hospitalsgangene. De ansatte skal således højst gå 50 meter for at aflevere for eksempel brugte kanyler, affald og sengelinned, og der bliver lavet et rørsystem, hvor man kan sende ting fra den ene ende til den anden, for at man ikke skal bruge tid på at gå rundt i huset.

Ikke alt er endnu ved at være klart.
Ikke alt er endnu ved at være klart. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Tages i brug, når det er klart

Selvom byggeriet først ventes at være helt færdigt i 2025, så bliver de afdelinger, der bliver færdige undervejs, taget i brug løbende.

- Vi er spændte på, hvordan det kommer til at fungere, og om det kommer til at fungere for os, men det gør det helt sikkert, siger Sussi Sørensen, der er serviceassistent.


Nyhedsoverblik