I godt et år har Region Sjælland været med i Trygfondens hjerteløberordning, og i dag tæller korpset af førstehjælpere næsten 13.000 frivillige.
Hjerteløberne er hidtil blevet alarmeret, hvis de befinder sig mindre end 1,8 kilometer fra en person, der har fået hjertestop. Fra og med i dag er denne radius sat op til fem kilometer, og det glæder Benny Jørgensen, der er præhospital direktør i Region Sjælland.
Jeg er ikke i tvivl om, man på sigt vil se, at overlevelsen efter hjertestop vil stige.
- Det er en helt fantastisk tilslutning, vi har været vidne til, siger han og tilføjer.
- Men det har været vores ønske længe – sammen med de øvrige regioner – at få sat udkaldsradiussen op.
For hvis man bor på landet, så er 1,8 kilometer ikke ret langt, pointerer Benny Jørgensen:
- Jo længere, man kommer ud på landet, jo længere er der mellem hjerteløberne. Og derfor giver det rigtig god mening, at aktionsradiussen er fem kilometer.
Flere vil overleve
Når hjerteløberne bliver aktiveret, fordeles opgaverne, så nogle løber frem til den nødstedte person for at give hjerte-lungeredning, imens andre bliver guidet til at hente en hjertestarter:
- Vi ved, at over 70 procent af alle hjertestop sker i private hjem. Og hvis man bor et stykke ude på landet, hvor der er langt mellem husene og dermed hjertestartere, så vil vi være mere sikre på, at der kommer en hjertestarter frem, siger Benny Jørgensen og tilføjer:
- Hvis man er så uheldig at blive ramt af et hjertestop – så er hjertelungeredning og afgivelse af stød fra en hjertestarter fuldstændigt potentielt afgørende for, at man overlever et hjertestop.
Chancen for overlevelse falder med ti procent, for hvert minut der går, fra en person falder om med hjertestop, til hjælpen når frem.
Ifølge Trygfonden er der cirka 5.400 danskere om året, der får hjertestop uden for hospitalernes vægge. 16 procent af dem overlever, og den andel kan meget vel stå til at stige med det nye tiltag, vurderer Benny Jørgensen.
- Jeg er ikke i tvivl om, man på sigt vil se, at overlevelsen efter hjertestop vil stige med en øgning af den her kilometergrænse til fem kilometer.
Flere hænder til at hjælpe
Fordelen ved at kalde hjerteløbere til fra et større område er ifølge direktøren også, at der kan støde friske kræfter til.
- Det er meget aktiv hjertelungeredning, hvis man er to-tre personer, der kan skiftes om det, indtil ambulancen kommer frem. Det er absolut det optimale, siger Benny Jørgensen og tilføjer:
- Det har også været et stort ønske fra hjerteløberne selv. Da vi havde den tidligere ordning, Danmark Redder Liv, da var aktionsradius fem kilometer, og da var dem ude på landet kede af, at afstanden blev sat ned (med overgangen til Hjerteløberordningen red.).
Direktøren understreger, at opgraderingen af hjerteløberordningen på ingen måde får indflydelse på det beredskab af ambulancer og akutlægebiler, som bliver aktiveret, når alarmcentralen modtager melding om et hjertestop.